ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Άνοιξε αυτό το κουτί, παραμύθι να ακουστεί»: Όταν βλέπαμε με μανία «Του κουτιού τα παραμύθια»

Θυμάσαι την λατρεμένη παιδική σειρά που προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΡΤ το 1987;

«Άνοιξε αυτό το κουτί, παραμύθι να ακουστεί»: Όταν βλέπαμε με μανία «Του κουτιού τα παραμύθια»

«Καληνύχτα μαμά,» έλεγε η μικρή Παρασκευή Γεωργιάδου, μπαίνοντας στο παιδικό της δωμάτιο και κλείνοντας την πόρτα. «Καληνύχτα, Παρασκευούλα και φρόνιμα,» της απαντάει εκείνη. Αλλά η Παρασκευή δεν πέφτει για υπνο. Βγάζει με αργές κινήσεις τη ρόμπα της και σκύβει κάτω από κρεβάτι της. Από εκεί ανασύρει ένα τεράστιο, κρυμμένο κουτί γεμάτο παραμύθια. Αλλά το κουτί δεν είναι απλώς ένα βιβλίο που μέσα στις σελίδες του υπάρχουν ιστορίες άλλοτε αστείες και άλλοτε τρομακτικές.

Μόλις η Παρασκευή ανοίγει το καπάκι του κουτιού από μέσα ξεπηδούν τέσσερις φανταστικοί ήρωες έτοιμοι να παίξουν με την μπάντα τους απίθανα τραγούδια και να της αφηγηθούν με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο μερικά από τα διάσημα παραμύθια στον κόσμο και άλλα, λιγότερο γνωστά.

Ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός και η Μέλια, ήταν τέσσερις μαριονέτες τις οποίες πολλά παιδιά θεωρούσαν «τρομακτικές», ενώ ορισμένα τις αντιπαθούσαν. Οι κούκλες εξιστορούσαν τα παραμύθια, εκ των οποίων τα πιο δημοφιλή ήταν «Η ωραία και το τέρας» , «Το μπιζέλι», «Η Κάτια και ο Διάβολος» και ο «Ο σοφός δικαστής».

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς μεταδόθηκε στην ΕΡΤ το 1987. Διαρκούσε 25-35 λεπτά, ενώ η σειρά κράτησε έως το 1988. Συνολικά προβλήθηκαν 22 επεισόδια. Δημιουργός της ήταν η Ήβη Σοφιανού, η οποία είχε δημιουργήσει επίσης τη σειρά «Οι μύθοι του Αισώπου» και μαζί με τον αδερφό της θεωρούνταν από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες στον κόσμο. Η οικογένεια Σοφιανού συνεργαζόταν με την ΕΡΤ από τη δεκαετία του ’70. Αρχικά ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η οικογένεια τους ασχολούνταν με το κουκλοθέατρο από το 1953 παίζοντας στη «Μικρή Σκηνή». Μετά τα Σεπτεμβριανά η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, όπου μετέφεραν τη Μικρή Σκηνή και συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση στο κουκλοθέατρο. Παρουσίασαν στην κρατική τηλεόραση δημοφιλή προγράμματα με τηλεοπτικές κούκλες, τα οποία απέκτησαν φανατικό κοινό.

H θρυλική εισαγωγή της παιδικής σειράς που έκανε πρεμιέρα το 1987.

«Του Κουτιού τα Παραμύθυα» ήταν από τις πρώτες σειρές με κούκλες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα ο Ρούχλας ήταν ο Παύλος Κοντογιαννίδης, Φιόγκος ο Φαίδων Σοφιανός, ο Σεβαστιανός ο Παύλος Χαϊκάλης και η Μελιά η Ήβη Σοφιανού. Την Παρασκευούλα υποδυόταν η ηθοποιός Παρασκευή Γεωργιάδου. Χαρακτηριστικό της σειράς ήταν το τραγούδι της εισαγωγής, το οποίο είχε συνθέσει ο μουσικός Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Μπέλλου, ο Ξυλούρης και ο Μάνος Ελευθερίου. Τους στίχους έγραψε ο στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης: ««Άνοιξε αυτό το κουτί, παραμύθι να ακουστεί, η φαντασία σου κι η μουσική μας σε ταξιδεύουνε στα πέρατα της γης.»

Το πρώτο επεισόδειο της σειράς, με το κλασικό παραμύθι «Η Ωραία και το Τέρας»


Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.