ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άγνωστος μέχρι πρόσφατα πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ

Οι ιστορικοί τέχνης κάνουν λόγο για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών.

Άγνωστος μέχρι πρόσφατα πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ

Το εικαστικό σύμπαν του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πιο επιδραστικά στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης.

Ο πατέρας του εξπρεσιονισμού βάσισε ολόκληρη την θεωρία του γύρω από την αποτύπωση των ανθρώπινων συναισθημάτων στον καμβά σε μία εξαιρετικά προσωπική διαχείριση του χρώματος και της φόρμας, δημιουργώντας μία τεράστια σχολή που καθόρισε ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη του 20ου αιώνα. Δε γίνεται να αντικρύσεις έναν δικό του πίνακα και να μην αντιληφθείς πως τον έχει φιλοτεχνήσει εκείνος - σίγουρα εξαιρούνται τα έργα της πρώιμης καριέρας του, εκείνα που ζωγράφισε πριν προλάβει ακόμα να διαμορφώσει το ύφος που τον χαρακτήρισε - ενώ παράλληλα κάθε νέα «ανακάλυψη» γύρω από το μεγάλο και σημαντικό έργο του εξακολουθεί να συγκινεί και να ενδιαφέρει το κοινό που θα αντιμετωπίζει πάντοτε τις δημιουργίες του ως κομμάτι της ποπ κολτούρας αυτού του κόσμου.

Με το Moυσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της ολλανδικής πρωτεύουσας, μία νέα άφιξη η οποία θα προστεθεί στη μόνιμη συλλογή του μουσείου το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, έρχεται για να τραβήξει εκ νέου την προσοχή του κοινού πάνω στον σπουδαίο Ολλανδό, αφού ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σκίτσο του ταυτοποιήθηκε επίσημα από τους ειδικούς και θα πάρει σύντομα τη θέση του ανάμεσα σε άλλα σημαντικά έργα του καλλιτέχνη.

Το σκίτσο, που είναι φιλοτεχνημένο με μολύβι έχει τον τίτλο Study for Worn Out και είναι βέβαιο πως αποτελεί προσχέδιο για τον πίνακα Worn Out, θυμίζει αρκετά άλλα παρόμοια σκίτσα του Βον Γκογκ για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για τον πίνακα Eternity's Gate.

Η ζωγραφιά απεικονίζει έναν ηλικιωμένο άνδρα να κάθεται σε μία καρέκλα, κρατώντας το κεφάλι του με τα χέρια του. «Ως ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην εξερεύνηση του έργου του Βίνσεντ βαν Γκογκ αλλά και στη βαθύτερη γνώση γύρω από αυτό δηλώνουμε ευτυχισμένοι με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, νιώθοντας ότι κάνουμε όπως μπορούμε το χρέος μας πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο», είπε η Emilie Gordenker διευθύντρια του Μουσείου Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να εντοπιστεί κάποιο νέο έργο του καλλιτέχνη και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να το μοιραστούμε με το κοινό».

Άγνωστος μέχρι πρόσφατα πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ

Το σκίτσο έφτασε στα χέρια του μουσείου όταν μία ολλανδική οικογένεια απευθύνθηκε σε ειδικούς προκειμένου να ταυτοποιήσει την αυθεντικότητα ενός ανυπόγραφου έργου που υπήρχε στην κατοχή τους. Γρήγορα οι ιστορικοί εξακρίβωσαν ότι το σκίτσο ανήκε στον κορυφαίο καλλιτέχνη, «Το έργο ταιριάζει απόλυτα με τις φιγούρες του Βίνσεντ που γνωρίζουμε από την εποχή που ο καλλιτέχνης έζησε και δούλεψε στη Χάγη, ενώ η σύνδεση με τον πίνακα Worn Out είναι προφανής», εξηγεί ο Teio Meedendorp ανώτερος ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ.

Οι μελετητές κατάφεραν επίσης να εξακριβώσουν τον ακριβή χρόνο που φιλοτεχνήθηκε το σκίτσο, υπολογίζοντας ότι ο ζωγράφος το σχεδίασε μέσα στον Νοέμβριο του 1882, περίοδο κατά την οποία ο καλλιτέχνης έγραψε στον αδελφό του Τheo, αλλά και στον εικαστικό Anthon van Rappard, πολλά γράμματα σχετικά με τη δημιουργία του Worn Out.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.