ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο

«Μια μοναδική συλλογή έργων βαθιά συνδεδεμένη με την προσωπική της αφήγηση»: Έτσι περιέγραψε το σπουδαίο εικαστικό γεγονός ο επιμελητής του.

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο

Το φοβερό της ατύχημα, η μακροχρόνια και θυελλώδης σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, αλλά και η επαφή της με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής της. Πώς θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε το έργο της Φρίντα Κάλο χωρίς τις προσωπικές ιστορίες της; Σε αυτές θα επιχειρήσει να μυήσει τους επισκέπτες της μια μεγάλη έκθεση που ανοίγει το καλοκαίρι του 2020 στο μουσείο Cleve Carney Museum στο Σικάγο, με τίτλο «Frida Kahlo 2020», μια από τις πολυαναμενόμενες στις ΗΠΑ.

Όσοι τυχεροί βρεθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 26 αυθεντικά έργα της Φρίντα, που σηματοδοτούν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της, μαζί με αναπαραγωγές των ρούχων της, οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή της, ακόμα και μια εγκατάσταση που σχεδιάστηκε ειδικά για τη ρετροσπεκτίβα και αποκαλείται «ποιητικός κήπος». «Αυτή η μοναδική συλλογή έργων είναι βαθιά συνδεδεμένη με την προσωπική αφήγηση της Φρίντα Κάλο» σχολίασε ο επιμελητής της έκθεσης και art director του μουσείου, Justin Witte, προσθέτοντας: «Είναι μια πλήρης καμπύλη που καλύπτει και το ατύχημά της, όταν άρχισε να ζωγραφίσει αυτοπορτρέτα».

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο
Όσοι τυχεροί βρεθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 26 αυθεντικά έργα της Φρίντα, που σηματοδοτούν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της, μαζί με αναπαραγωγές των ρούχων της και οπτικοακουστικό υλικό. Photo: Frida on White Bench. Photo by Nickolas Muray; © Nickolas Muray Photo Archives, via CCMA

Την έκθεση θα προλογίσουν δύο ακόμα θεματικές εκδηλώσεις στο Σικάγο, μια χορευτική παράσταση τον Φεβρουάριο από τον θίασο Ballet Folclórico de Mexico, αφιερωμένη στη μεξικανική κουλτούρα, και μια συναυλία τον Απρίλιο «A New Philharmonic, A Salute to Frida»-φόρο τιμής στη μεγάλη ζωγράφο με μελωδίες από το Μεξικό.

Όπως έχει πει και η Φρίντα: «Τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα κινούνται, τα πάντα εξελίσσονται, τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά». Η μεγάλη έκθεση που έρχεται στο Σικάγο θα επιχειρήσει να χαράξει από την αρχή την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, το αποτύπωμα ωστόσο της οποίας υπήρξε κάθε άλλο παρά φευγαλέο.

Η μεγάλη έκθεση που έρχεται στο Σικάγο θα επιχειρήσει να χαράξει από την αρχή την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, το αποτύπωμα ωστόσο της οποίας υπήρξε κάθε άλλο παρά φευγαλέο. Photo: Thoughtful Frida, Photo by Hulton Archive and Getty Images, via CCMA

Δείτε παρακάτω άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή της Φρίντα, που την καθόρισαν:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Frida Kahlo, Self-Portrait with Small Monkey, 1945 (Oil on masonite). Collection Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexico. © 2019 Banco de México, Diego Rivera and Frida Kahlo Museums Trust, Mexico City, Mexico, via CCMA

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.