ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αγάπησα και με αγάπησαν πολύ»: Ένα διαφορετικό ημερολόγιο με μοντέλα ενοίκους Γηροκομείου Ξάνθης

Στο «Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021» του Γηροκομείου «Ο Μέγας Βασίλειος» ποζάρουν ηλικιωμένοι, ο καθένας με μοναδικό στυλ, και μοιράζονται αποστάγματα της σοφίας τους.

«Αγάπησα και με αγάπησαν πολύ»: Ένα διαφορετικό ημερολόγιο με μοντέλα ενοίκους Γηροκομείου Ξάνθης

Η Καλλιόπη Νάκου, με το σάλι της και κατακόκκινες τουλίπες στο χέρι, χαμογελάει στο φακό και αποκαλύπτει ότι «αγάπησα και με αγάπησαν πολύ». Η Ευαγγελία Καρακεσίσογλου, με κομψό σακάκι τύπου Chanel και ένα δερματόδετο βιβλίο στο χέρι, σχολιάζει πως «Το βιβλίο με κάνει να ταξιδεύω… τελικά τη δεύτερη φορά που το διαβάζω, μου φαίνεται καλύτερο. Να ήταν έτσι κι η ζωή μας!». Ενώ στο εξώφυλλο ποζάρει ο Ελευθέριος Γιαγκίδης, με ένα μπεγλέρι στο χέρι και μάγκικο βλέμμα, ο οποίος όπως είπε σε ρεπορτάζ του Mega, εργάστηκε για 40 χρόνια στα λεωφορεία.

«Αγάπησα και με αγάπησαν πολύ»: Ένα διαφορετικό ημερολόγιο με μοντέλα ενοίκους Γηροκομείου Ξάνθης
Η Καλλιόπη Νάκου, με το σάλι της και κατακόκκινες τουλίπες στο χέρι, χαμογελάει στο φακό και αποκαλύπτει ότι «αγάπησα και με αγάπησαν πολύ».

Είναι ανάμεσα στους ηλικιωμένους που ανέλαβαν ρόλο μοντέλου σε ένα διαφορετικό ημερολόγιο για το 2021, του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος», στο οποίο πρωταγωνιστούν οι ένοικοί του. Ο καθένας ποζάρει με το μοναδικό του στυλ και μοιράζεται, μέσα σε μία φράση, αποστάγματα της σοφίας μίας ολόκληρης ζωής.

Το πρότζεκτ διεξάχθηκε από την καλλιτεχνική ομάδα φωτογραφίας του «Εργαστηρίου Φωτογραφίας» έτους 2019-2020 του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Ι.Θ.Π.Τ) Ξάνθης σε συνεργασία με το γηροκομείο «Ο Μέγας Βασίλειος» και την εθελόντρια Σοφία Σαλβανά. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα πρωτότυπη έκδοση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του εργαστηρίου «Τρίτη Ηλικία: Mορφές και καθημερινότητα στο Γηροκομείο Ξάνθης».

Στο εξώφυλλο ποζάρει ο Ελευθέριος Γιαγκίδης, με ένα μπεγλέρι στο χέρι και μάγκικο βλέμμα, ο οποίος όπως είπε σε ρεπορτάζ του Mega, εργάστηκε για 40 χρόνια στα λεωφορεία.

Όπως είπε ο πρόεδρος του γηροκομείου, Γιάννης Παπαχρόνης, οι ηλικιωμένοι μετέφεραν μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας αλλά και νοσταλγίας. «Είδα τις φωτογραφίες κι εξεπλάγην ευχάριστα. Έχουμε κι άλλο φωτογραφικό υλικό και θα δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε» σχολίασε ο κ. Παπαχρόνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, κανένας δεν είχε φανταστεί την επιτυχία που θα γνώριζε το ημερολόγιο: ενώ αρχικά ο στόχος ήταν να εκδοθούν 70 συλλεκτικά αντίτυπα για να δοθούν στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους, το ίδρυμα δέχθηκε έναν βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν και όπως φαίνεται όχι μόνο θα γίνει sold out αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις.

Δείτε ένα σχετικό ρεπορτάζ στο Mega:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: Από το ημερολόγιο του Γηροκομείου Ξάνθης

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.