ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτός είναι ο τελικός χάρτης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ποιοι σταθμοί θα συνδέονται με ποιους;

Το έργο παίρνει την τελική του μορφή.

Αυτός είναι ο τελικός χάρτης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ποιοι σταθμοί θα συνδέονται με ποιους;

Ένα πλήρες σχέδιο του μετρό της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου. Το μεγαλόπνοο έργο, που έχει πάρει «σάρκα και οστά» και πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία, είναι ένα έργο που θα ανακουφίσει όλη τη Θεσσαλονίκη και δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης. Τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην τελική φάση, όπου βρίσκεται το έργο του μετρό. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται, οι χρηματοδοτήσεις υπάρχουν, οι κατασκευαστικές εταιρείες λειτουργούν απρόσκοπτα.

Σταθμοί, Διακλαδώσεις, Διασταυρώσεις

Έχουν ολοκληρωθεί, ή ολοκληρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου οι κύριες εργασίες Πολιτικού Μηχανικού στους 16 από τους 18 σταθμούς της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς:

  • “Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός” (ΝΣΣ)
  • “Δημοκρατίας”
  • “Σιντριβάνι”
  • “Πανεπιστήμιο”
  • “Παπάφη”
  • “Ευκλείδης”
  • “Φλέμινγκ”
  • “Ανάληψη”
  • “Πατρίκιος”
  • "Βούλγαρη”
  • “Ν. Ελβετία"
  • “Νομαρχία"
  • “Καλαμαριά ”
  • “Αρετσού”
  • “Ν. Κρήνη”
  • “Μίκρα ”

Στους σταθμούς “Βενιζέλου” και “Αγ. Σοφία”, όπου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές για την πόλη αρχαιότητες, έχουν ληφθεί, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ αποφάσεις προκειμένου να διατηρηθούν κατά χώρα οι αρχαιότητες στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση. Για το σκοπό αυτό τροποποιείται ο σχεδιασμός των σταθμών. Συγκεκριμένα:

α) Ο σταθμός “Βενιζέλου” αναμορφώνεται σημαντικά και κατασκευάζεται υπόγεια, με διαφορετική μέθοδο κατασκευής και νέα διαμόρφωση προσβάσεων, ενσωματώνοντας ουσιαστικά στη λειτουργία του σταθμού, τον αρχαιολογικό χώρο που έχει αποκαλυφθεί. Προχωρούν οι μελέτες και παράλληλα οι εργασίες κατασκευής.

β) Ο σταθμός “Αγ. Σοφία” τροποποιείται στη βόρεια πρόσβαση και τον εξαερισμό, προκειμένου να διατηρηθούν κατά χώρα τα κατάλοιπα σημαντικών κτισμάτων που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή. Προχωρούν οι μελέτες και παράλληλα με την ανασκαφή. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές στις προσβάσεις του σταθμού “Αγ. Σοφία”, στη νότια πρόσβαση του σταθμού “Σιντριβάνι-ΔΕΘ” και στη νότια πρόσβαση του σταθμού “Δημοκρατία”. Όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες, θα συνεχιστεί στο σταθμό “Βενιζέλου”. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες Πολιτικού Μηχανικού στις δυο διακλαδώσεις στις διασταυρώσεις και σε έναν επίσταθμο ως εξής: Διακλάδωση “Δημοκρατίας” Διακλάδωση “Πατρίκιος” Διασταύρωση “Σιντριβάνι” Διασταύρωση “Ανάληψη” Διασταύρωση “Νομαρχία” Επίσταθμος Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στον επίσταθμο Μίκρας. Οι αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις εξής θέσεις: Σταθμός “Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός”, Σταθμός “Δημοκρατίας” Σταθμός “Σιντριβάνι” Σταθμός “Πανεπιστήμιο” Σταθμός “Παπάφη” Σταθμός “Ευκλείδης” Σταθμός “Φλέμινγκ” Σταθμός και διασταύρωση “Ανάληψη” Σταθμός “Ν. Ελβετία” Διασταύρωση “Νομαρχία” και Σταθμός “Ν. Κρήνη”

Η εγκατάσταση των κυλιόμενων κλιμάκων έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 30% και αρκετά από τα υπόλοιπα Η/Μ συστήματα βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής και των εργοστασιακών δοκιμών.

Αυτός είναι ο τελικός χάρτης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ποιοι σταθμοί θα συνδέονται με ποιους;

Πηγή: ametro.gr

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.