ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτό το παραμυθένιο μέρος βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα

Τα τρεχούμενα νερά που διασχίζουν και υδροδοτούν την πόλη και σχηματίζουν καταρράκτες, ρυάκια και κανάλια είναι το θρυλικό ποτάμι Έρκυνα, το δεύτερο θηλυκό της χώρας

Αυτό το παραμυθένιο μέρος βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα

Σκέφτεσθε να επισκεφθείτε κάποια πόλη; Στην περίπτωση της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του νομού Βοιωτίας, αξίζει τον κόπο και.. με το παραπάνω. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, πρόκειται για έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς.

Στην Κρύα οι Νερόμυλοι, οι μικροί καταρράκτες, τα πέτρινα γεφύρια και τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια συνθέτουν ένα τοπίο εξαίσιου κάλλους.

Και το κυριότερο, η τουριστική εκμετάλλευση είναι ήπια χωρίς να αλλοιώνει τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Αυτό το παραμυθένιο μέρος βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα

Έτσι, μπορεί κάποιος να περπατήσει με τα παιδιά του μέσα στο λιθόστρωτο, να καθίσει πάνω σε κάποιο από τα πέτρινα γεφυράκια ακούγοντας το απίστευτο κελάρυσμα του νερού ή ακόμη και να βρέξει τα πόδια του στα γάργαρα νερά κατηφορίζοντας τα σκαλιά που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία της διαδρομής.

Την Κρύα θα τη δείτε με άλλο μάτι αν μάθετε ότι τα τρεχούμενα νερά που διασχίζουν και υδροδοτούν την πόλη και σχηματίζουν καταρράκτες, ρυάκια και κανάλια είναι το θρυλικό ποτάμι Έρκυνα, το δεύτερο θηλυκό της χώρας μαζί με τη Νέδα στη Μεσσηνία.

Γιατί θρυλικό; Γιατί χάρη σε θρύλο ονομάστηκε έτσι, από τη νύμφη που λέγεται ότι έπαιζε εδώ με την Περσεφόνη και τη χήνα τους, η οποία τους ξέφυγε και κρύφτηκε σε σπηλιά πίσω από έναν βράχο.

Όταν οι δύο νύμφες τον μετακίνησαν, τα νερά που ξεπήδησαν δημιούργησαν τον ποταμό.

Αυτό τον μύθο αναπαριστά και το γλυπτό που θα δείτε στα νερά της, μόνο που δεν είναι αρχαίο. Το φιλοτέχνησε και δώρισε στην πόλη το 2000 ο μόνιμος κάτοικος και γλύπτης Σπύρος Γουργιώτης.

Η Κρύα είναι παραπάνω από γραφική, με ψηλά πλατάνια, πέτρινα βιομηχανικά κτίρια στις όχθες και τοξωτά γεφύρια που κατασκευάστηκαν την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά μπορείτε ακόμα να διασχίσετε για να περάσετε πάνω από τα νερά.

Ο νερόμυλος και η νεροτριβή, που φωτογραφίζονται περισσότερο, λειτουργούσαν ως τα μέσα του 20ού αιώνα και μαζί με δύο κλωστήρια, ένα εκκοκκιστήριο βάμβακος και μερικά εργοστάσια στην έξοδο της πόλης έπαιρναν όλα ενέργεια από τη δύναμη του ποταμού.

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία που αξίζει να την ζήσεις.

Το όλο τοπίο γαληνεύει απίστευτα μικρούς και μεγάλους, σε σημείο που δεν θες να φύγεις. Τρανή απόδειξη πως μπορεί να συνυπάρξει το αυθεντικό φυσικό τοπίο και η οργανωμένη πόλη, χωρίς η δεύτερη να το αλλοιώνει.

Πηγή: dinfo.gr

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.