ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αυτό που με εμπνέει είναι η ζωή»: Μια παλιότερη συνέντευξη της Άλκης Ζέη

Όταν η αγαπημένη συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων είχε μιλήσει στο madamefigaro.gr

«Αυτό που με εμπνέει είναι η ζωή»: Μια παλιότερη συνέντευξη της Άλκης Ζέη

Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να της πω. Θέλω να της πω για τις ιστορίες των παππούδων μου από τον Εμφύλιο και τις εξορίες, που τα βιβλία της με βοήθησαν, όταν ήμουν παιδί, να καταλάβω, αλλά και για τα καλοκαίρια μου στη Σάμο, που μόλις το πλοίο έπιανε Βαθύ ζητούσα από τη μαμά μου να μού δείξει κατά που πέφτει το Λαμαγάρι και φανταζόμουν πώς θα ήταν να περνούσα τις διακοπές μου εκεί με τη Μυρτώ, τη Μέλια και τα "παιδιά από τα τσαρδάκια", το Καπλάνι που, σε ηλικία 8 ετών ανακάλυψα ότι είναι υπαρκτό, και δεν ησύχαζα αν δε με πήγαιναν να το δώ –κάθε Καλοκαίρι που βρισκόμασταν στο νησί. Για τα βράδια που (αφού δεν είχα αδερφή) ρωτούσα τον εαυτό μου "ΕΥ- ΠΟ; ΛΥ- ΠΟ;", πριν πέσω για ύπνο, αλλά και για τον Πέτρο και τον Μεγάλο του Περίπατο, την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, την προσφυγιά στην Τασκένδη, τη Μόσχα, και μετά -στη Χούντα- το Παρίσι, για τη Ζωρζ Σαρρή, τον Κουν, τον Σεβαστίκογλου, τον Ταρκόφσκι, που μας ενημέρωσε ότι, όταν ήταν φοιτητής, έκανε baby sitting στο γιο της, και τόσα ακόμα.

Αντ’ αυτών, το μόνο που καταφέρνω να της πω, όταν την εντοπίζω στις πρώτες σειρές του Παλλάς, λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία της στη σκηνή του TEDxAthens, είναι τα γνωστά κλισέ, πόσο αγαπώ τα βιβλία της από πολύ μικρή, και να της ζητήσω να μού υπογράψει το Καπλάνι της Βιτρίνας. "Είναι η πρώτη έκδοση", παρατηρεί, νιώθοντας -υποθέτω- και η ίδια αμήχανη από την "επίθεση αγάπης" που με κάνει να χάνω τα λόγια μου. Και ναι, το Καπλάνι μου, είναι το ίδιο που διάβασε η μαμά μου, σε ηλικία 14- 15 χρονών και αγάπησε και αυτή, όσο εγώ.

Ποτέ δεν πίστευα ότι το δέος προς κάποιον είναι πολύ δίκαιο συναίσθημα γιατί του αφαιρεί την ανθρώπινη ιδιότητα και στερεί, σε αυτόν που το νιώθει, την δυνατότητα να κρίνει, ως ίσος προς ίσο, τον απέναντί του. Όμως, αυτή είναι μία από τις ελάχιστες φορές στην ενήλικη ζωή μου που νιώθω κάτι πολύ κοντά σε αυτό, μαζί με συγκίνηση και αγάπη, για μία συγγραφέα που, εκτός από το ότι ψυχαγωγεί, νιώθω ότι και μορφώνει από γενιά σε γενιά, χιλιάδες παιδιά που μεγάλωσαν –και εξακολουθούν να μεγαλώνουν- με τα βιβλία της. Και γι’ αυτό νιώθω ότι της χρωστάμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ".

Διαβάστε τη συνέντευξη στο madamefigaro.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.