ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτή είναι η ακαδημαϊκός που βοηθά τις σπουδαίες γυναίκες να μείνουν στην ιστορία

Πώς μια διδακτορική ερευνήτρια αποφάσισε να καταγράψει το έργο σημαντικών γυναικών για να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.

Αυτή είναι η ακαδημαϊκός που βοηθά τις σπουδαίες γυναίκες να μείνουν στην ιστορία

Παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο σε πρακτικό επίπεδο, ο χωρος των θετικών επιστημών δεν έχει καταφέρει ακόμα να βγάλει το μανδύα του ανδροκρατούμενου.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης κοριτσιών και νέων γυναικών ώστε να ακολουθήσουν σπουδές και εξειδίκευση σε αυτό το πεδίο, αλλά πάντα υπό το πρίσμα μιας πράξης σχεδόν επαναστατικής. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις δράσεις, όπως η καμπάνια που λάνσαρε η Ευρωπαική Επιτροπή πριν κάποια χρόνια, καταλήγουν να συνδέεουν το επιστημονικό ενδιαφέρον με τομείς «γυναικείου ενδιαφέροντος» όπως τα καλλυντικά και η σύνθεσή τους.

Εκείνο που ανακάλυψε η διδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, Jess Wade, συζητώντας με άτομα του κύκλου της, ήταν ότι αυτό που έλειπε από το οπτικό πεδίο των νέων κοριτσιών ήταν οι ιστορίες, οι ιστορίες γυναικών που διάλεξαν το «δύσκολο» δρόμο και θριάμβευσαν.

Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πληθώρα ανδρών επιστημών αλλά όσον αφορά τις γυναίκες του χώρου, πρέπει να ανατρέξουμε σε ένα άρθρο, μια συνέντευξη ή μια τυχαία αναφορά μετά από κάποια σημαντική τους ανακάλυψη. Δεν τις βρίσκουμε στην εγκυκλοπαίδια, σε κάτι που μένει.

Πατώντας στην αντίληψη, ότι στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή το να ακούγεσαι είναι συνώνυμο του να υπάρχεις, η Wade αποφάσισε να «αλλάξει την κατάσταση από μέσα» και να δώσει στις γυναίκες με σημαντικό επιστημονικό έργο διαχρονική αναγνώριση.

Πώς; Γράφοντας γι’ αυτές στη Wikipedia.

«Έγραψα περίπου 270 προφίλ την περασμένη χρονιά. Είχα βάλει στόχο να γράφω ένα τη μέρα, αλλά μερικές φορές ενθουσιαζόμουν και έγραφα ακόμη και τρία«, λέει. Το πρώτο της προφίλ, ήταν η ιστορία της Αμερικανίδας ερευνήτριας Kim Cobb, η οποία ειδικεύεται στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Λίγο αργότερα, έγραψε για την Susan Goldberg, την πρώτη γυναίκα που έγινε διευθύντρια στο περιοδικό National Geographic. Ακολούθησαν άλλες γυναίκες, όπως η πρώτη καθηγήτρια μαθηματικών του Imperial College, Emma McCoy.

Αν λάβει κανείς υπόψη, το γεγονός ότι η Wikipedia αποτελεί πλέον μία από τις κύριες πηγές από όπου αντλούν πληροφορίες οι μαθητές για τις σχολικές τους εργασίες, κατανοεί τη σημασία της δράσης της Wade. «Τουλάχιστον στην αγγλική Wikipedia, μόνο το 17% των βιογραφικών αφορούν γυναίκες», σημειώνει.

«Ελπίζω ότι έτσι η επιστημονική κοινότητα θα γίνει ένα περιβάλλον φιλικό για όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Και πιστεύω ότι σε αυτό θα γίνει, εν μέρει εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο των γυναικών σε αυτήν», δήλωσε η Wade στον Guardian.

Η ίδια, συνεχίζει το έργο της, βάζοντας τις σημαντικές γυναίκες στο χάρτη της ιστορίας. Φυσικά, η Wikipedia έχει ήδη μια αναφορά στο όνομά της.

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.