ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άντζελα, είσαι θεά! Όποιος διαφωνεί, ας μας χρεώσει ένα μνημόνιο έξτρα

Αν είστε κι εσείς οπαδοί του καλτ, διαβάστε τους 7 λόγους που δεν πρέπει να ντρέπεστε για τις επιλογές σας.

Άντζελα, είσαι θεά! Όποιος διαφωνεί, ας μας χρεώσει ένα μνημόνιο έξτρα

Καλτ: από την αγγλική λέξη cult, που σημαίνει «λατρεία», «αίρεση» (< γαλλ. culte < λατ. cultus «εργασία – λατρεία» < colere «καλλιεργώ – λατρεύω»).
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου, Νίκος Τριανταφυλλίδης, δήλωνε το 2013: «Τι είναι τελικά cult; Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι αποκλειστικά trash. Και βέβαια δεν είναι mainstream. Ας πούμε πως πρόκειται για ταινίες ιδιαίτερης απήχησης με φανατικό όμως κοινό, που τις ακολουθεί σε πείσμα της τάξης με λατρευτική συνέπεια.»
Βέβαια, το καλτ δεν αφορά μόνο ταινίες, αφορά όλα τα καλλιτεχνικά προϊόντα (έστω κι αν η φράση επιδέχεται εισαγωγικά) και εν γένει μια συγκεκριμένη αισθητική αντίληψη, που απέχει έτη φωτός από τον ορθόδοξο ορισμό της τέχνης και του πολιτισμού.

Σε εμάς τους οπαδούς των καλτ, χρεώστε μας άλλα χίλια μνημόνια. Έτσι κι αλλιώς, όλοι μαζί θα τα πληρώσουμε.

Άλλοι χαρακτηρίζουν ως καλτ τα προϊόντα υποκουλτούρας κι άλλοι, λιγότερο αυστηροί, αντικαθιστούν το απαξιωτικό «υποκουλτούρα» με τον πιο κομψό όρο «εναλλακτική κουλτούρα».

Στο θέμα μας τώρα: το χτεσινό viral βίντεο, που αναδεικνύει την Άντζελα σε βασίλισσα του καλτ και την πασχαλινή διαφήμιση του Jumbo, σε μία από τις πιο καλτ διαφημίσεις όλων των εποχών.
Το κοινό, όπως συνήθως, έχει μοιραστεί στα δύο: στους συνήθεις αντι-καλτ τύπους («κουλτουριάρηδες») που -αφού την είδαν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο- σπεύδουν να στείλουν στο πυρ το εξώτερον τον ιθύνοντα νου της διαφήμισης μαζί και την Λαίδη, και σε αυτούς που ευθαρσώς δηλώνουν «Άντζελα, είσαι θεά!».
Προσωπικά, τάσσομαι με τους οπαδού του καλτ - καλτ εξάλλου δεν είναι και οι ταινίες του Αλμοδόβαρ; Όσο για τις απειλές των πρώτων («Χίλια μνημόνια, ρε»), απαντώ με θράσος «σε εμάς τους οπαδούς των καλτ, χρεώστε μας άλλα χίλια. Έτσι κι αλλιώς, όλοι μαζί θα τα πληρώσουμε».
Επιπλέον, τους δίνω και 7 λόγους που εξηγούν πώς γίνεται να υποστηρίζουμε τόσο... ξετσίπωτα αυτό που λατρεύουν να μισούν.

Ο επτάλογος της απενοχοποίησης του καλτ

  1. Γιατί, αν αποκηρύξουμε την Άντζελα, θα πρέπει να αποκηρύξουμε και τη γιορτή του Πάσχα. Υπάρχει τίποτα πιο καλτ από το να σουβλίζεις το αρνάκι και να τραβάς τις πετσούλες, λιγδώνοντας το γαλλικό μανικιούρ σου; Υπάρχει πιο καλτ από το να χορεύεις λεβέντικο τσάμικο γύρω από τα κάρβουνα, με την παστέλ αθωότητα της Μπάρμπι και τα κίνκυ δωδεκάποντα;
  2. Γιατί είμαστε και του λιμανιού και του σαλονιού. Εκτιμούμε την τέχνη της υψηλής γαστρονομίας, αλλά ηδονιζόμαστε με το πιτόγυρο. Λατρεύουμε την τέχνη του φλερτ, αλλά την αληθινή χαρά τη βρίσκουμε στο σεξ. Νιώθουμε ψυχική ανάταση παρακολουθώντας μια τραγωδία στο θέατρο της Επιδαύρου, αλλά ερχόμαστε στο τσακίρ κέφι με ένα καψουροτράγουδο. Εν ολίγοις…
  3. …Γιατί άλλο το «ψυχαγωγούμαι» κι άλλο το «διασκεδάζω». Άλλο το «ανοίγω τους πνευματικούς μου ορίζοντες» κι άλλο το «ξεχνάω τις έννοιες μου και γελάω μέχρι δακρύων».
  4. Γιατί το «τι θυσίες έχει κάνει αυτή για σένα;» είναι ένα διαχρονικό, πανανθρώπινο ερώτημα, που έχει βασανίσει εκατομμύρια γυναικών ανά τον κόσμο. Όσο για την παράφρασή του «τη συνταγή που πήρε από μένα», είναι ένας ακόμη λόγος για να λατρέψουμε από την αρχή το κλασικό καψουροτράγουδο και την αοιδό της καρδιάς μας. Η Άντζελα αυτοσαρκάζεται με αυθάδεια και ταυτόχρονα τρολάρει όλες τις προδομένες καρδιές και τα αδικοχυμένα τους δάκρυα.
  5. Γιατί όταν μας ρωτάτε «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε;», εμείς σας απαντάμε: Δεν ακούμε την Άντζελα για να ανέβουμε λίγο ψηλότερα. Την ακούμε για να κατέβουμε λίγο χαμηλότερα. Ή μάλλον πολύ πιο χαμηλά, τόσο χαμηλά, που να προσποιηθούμε, έστω για λίγο, πως δεν μας βασανίζουν ούτε τα υπαρξιακά μας ούτε οι εθνικές συμφορές μας.
  6. Γιατί YOLO! Αυτό σημαίνει ότι η ζωή είναι πολύ μικρή, για να αναλώνεται κανείς σε δήθεν ευπρέπειες, για να βιάζεται να πετάξει στα σκουπίδια ό,τι κινδυνεύει να τσαλακώσει την comme-il-faux εικόνα του, κι ας την έχτισε με κόπο.
  7. Γιατί η Άντζελα, πάνω απ’ όλα, είναι αυθεντική. Μη σας μπερδεύει το πρόσωπο, πιο κέρινο και από το κερί που κρατάει. Η Άντζελα δεν προσπαθεί να πείσει κανέναν για κάτι που δεν είναι, δεν προσπαθεί να πουλήσει άλλα αντί άλλων. Για την ακρίβεια, δεν προσπαθεί για τίποτα. Είναι απλώς ο εαυτός της. Σε μια εποχή που όλοι οι μύθοι έχουν καταρρεύσει, η Άντζελα καταφέρνει να συντηρεί το δικό της μύθο, μέσα από την αλήθεια της. Την αλήθεια της υποκουλτούρας, την αλήθεια του καλτ, πείτε την όπως θέλετε, αλλά αυτή είναι μια αλήθεια πιο αληθινή από άλλες.

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.