ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αντίο Sweet Home: Το ιστορικό στέκι «Πράπας», στο Π. Φάληρο, έκλεισε αλλά η ιστορία του παραμένει

Επί σειρά ετών ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων, λόγω παράδοσης της περιοχής, ιστιοπλόων, αλλά και Παλαιοφαληριωτών.

Αντίο Sweet Home: Το ιστορικό στέκι «Πράπας», στο Π. Φάληρο, έκλεισε αλλά η ιστορία του παραμένει

Ένα λιτό μικρό σημείωμα στο χέρι σε χαρτί με κόκκινο μαρκαδοράκι «Το Κατάστημα Θα Παραμείνει Κλειστό» κολλημένο στο τζάμι, έβαλε τους τίτλους τέλους στο ιστορικό στέκι των νοτίων προαστίων, το ζαχαροπλαστείο «Πράπας Sweet Home» που λειτουργούσε από το 1963, στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Το θρυλικό κατάστημα, επί της Λ. Ποσειδώνος 58, απέναντι από το Έδεμ, άδειασε και οι τελευταίοι, αλλά παραδοσιακοί θαμώνες του βρίσκονται προς αναζήτηση πια νέου στεκιού.

Μετά τον «Παχό» ήρθε και η σειρά του «Πράπα» να ακολουθήσει την μοίρα του στο Π. Φάληρο και έτσι το Sweet Home, όπως το έλεγαν οι παλιοί θαμώνες του, αποτελεί πια ανάμνηση για όσες γενιές μεγάλωσαν εκεί.

Είχε γίνει μάλιστα κι επιτυχία του Νίκου Καρβέλα με τίτλο «Καλοκαιρινές Διακοπές» όπου στους στίχους του εξυμνούσε την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που είχε κάποτε εκεί: «…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…»

Αντίο Sweet Home: Το ιστορικό στέκι «Πράπας», στο Π. Φάληρο, έκλεισε αλλά η ιστορία του παραμένει



Επί σειρά ετών ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων, λόγω παράδοσης της περιοχής, ιστιοπλόων, αλλά και Παλαιοφαληριωτών όπου εκεί έβρισκαν ζεστασιά, κάτι σαν τον «Zonar’s» στο κέντρο της Αθήνας. Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσεις από εκεί και να μην πετύχεις τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό με την παρέα του να διηγείται παλιές ιστορίες από το Π. Φάληρο και τη ζωή του. Εκεί ήταν και το στέκι του κορυφαίου κανονιέρη των γηπέδων, Θωμά Μαύρου, όπου συναντούσε μέχρι σήμερα τους φίλους του και τους παλιούς συμπαίκτες του και τα έλεγαν με τον καφέ τους κάθε πρωί.

Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα» ήταν η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη με αποτέλεσμα να γίνει από ισόγειο, υπόγειο το Sweet Home και να χάσει σε μεγάλο τη θέα του για όσους προτιμούσαν εκείνη την πλευρά του, όπως ο Γ. Κατσαρός. Σε επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε συναντήσαμε την θρυλική μορφή της περιοχής τον Γιωργούλη, όπου μας είπε μέσα σε λίγες λέξεις όλη την ιστορία του στεκιού: «Εδώ συχνάζανε από βασιλιάδες μέχρι κ…μπαράδες!»

Ιστορία επίσης έχουν γράψει τα ασυναγώνιστα λεγόμενα «πασχαλιάτικα» κουλουράκια του, αρίστης ποιότητας που μοσχομύριζαν βούτυρο, τα οποία διέθεταν όλο το χρόνο λόγω μεγάλης ζήτησης. Επίσης το εκμέκ κανταΐφι, το προφιτερόλ, τα μιλφέιγ, το χειροποίητο παγωτό του (που παρασκευάζεται στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου από ολόφρεσκο γάλα), αλλά και τάρτες, cookies, μους λεμόνι είχαν κάνει τόπο προορισμού το μαγαζί. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι θαμώνες είχαν λιγοστέψει, αν και η περιοχή ιδίως τα Σαββατοκύριακα μαζεύει χιλιάδες κόσμο που κάνουν περίπατο δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία του Π. Φαλήρου.

Αρχοντική μορφή η κυρία Τζούλια η όμορφη σύζυγος του Πράπα, που όταν ήταν εκεί ήταν γεμάτη χρυσαφικά κι έλαμπε στην κυριολεξία. Ο σύζυγός της που έδωσε το επίθετό του στο ζαχαροπλαστείο ήταν απόγονος οικογενείας ζαχαροπλαστών. Ο πατέρας του είχε ανοίξει το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην περιοχή της Ομονοίας, επίσης καλλιτεχνικό στέκι, με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι. Με την ίδια επωνυμία «Πράπας» μεταφέρθηκε στα νότια προάστια, επί της οδού Λ. Ποδειδώνος, με θέα τη θάλασσα, το 1963.

Οι καλοκαιρινές διακοπές του Νίκου Καρβέλα, που ακούγεται το Sweet Home:

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.