ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν απολυθείς από τη δουλειά σου

Μετά την αναπόφευκτη απογοήτευση, υπάρχουν τρόποι να βρείτε και πάλι τους καθημερινούς σας ρυθμούς, τη χαμένη σας αυτοεκτίμηση, αλλά και μια καινούρια δουλειά.

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν απολυθείς από τη δουλειά σου

H απόλυση από την εργασία είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που ένας εργαζόμενος μπορεί να αντιμετωπίσει κατά την επαγγελματική του πορεία – ειδικά αν αυτή συμβεί ξαφνικά.

Και, όπως τονίζει ο επιχειρηματίας James Altucher, οι μέρες που ακολουθούν δεν είναι πολύ ευκολότερες.

«Δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Δεν έχεις όρεξη να ασκηθείς, να τραφείς υγιεινά, να κάνεις μπάνιο. Δεν μπορείς καν να πάρεις βαθιές ανάσες», περιγράφει. «Θεωρείς ότι τίποτα από αυτά δεν βοηθάει, δεν σου καταθέτει χρήματα στην τράπεζα, δεν φέρνει πίσω την αυτοεκτίμησή σου».

Έχοντας και εκείνος χάσει τη δουλειά του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «τόσες πολλές φορές που ούτε τις θυμάμαι πια», δίνει συμβουλές σε όσους έχει πρόσφατα συμβεί το ίδιο. Ακολουθούν, λοιπόν, 7 tips για την «επόμενη μέρα» μετά την απόλυση, που θα βοηθήσουν κάποιον να βγει ευκολότερα από το τέλμα.

1) Επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.

Είναι σημαντικό να διαχειριστούμε ό,τι νιώθουμε σε στιγμή που είμαστε ήρεμοι. Να αρχίσουμε αναγνωρίζοντας ποια είναι τα συναισθήματά μας και, στη συνέχεια, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο αποδοτικά. Εξάλλου, όσα νιώθουμε και αφήνουμε κρυμμένα, συνήθως γιγαντώνονται και μας κάνουν να παρεκτρεπόμαστε και να αντιδρούμε με τρόπο που δεν μας ωφελεί.

2) Απολαύστε τη νέα ελευθερία σας.

Κοιμηθείτε οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Ξυπνήστε νωρίς. Ασκηθείτε. Κάντε ένα ντους. Φορέστε ένα όμορφο ρούχο. Πήγαινε στο κέντρο της πόλης και κάντε μια βόλτα, όπως προτείνει ο Altucher. Πρέπει να κρατήσετε την καθημερινότητά σας όσο πιο φυσιολογική γίνεται κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, παραμένοντας απασχολημένοι και ενεργητικοί. Δεν χρειάζεται να μένετε στο σπίτι και να μιζεριάζετε.

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν απολυθείς από τη δουλειά σου

3) Απελευθερωθείτε από την πικρία σας.

«Θα νιώσετε απογοητευμένοι από τους ανθρώπους στην παλιά σας δουλειά. Θα σκεφτείτε ότι σας έκριναν λάθος», περιγράφει ο Altucher. Όμως, μην ξεχνάτε ότι κι αυτοί προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν. Κάντε, λοιπόν, μια λίστα με όλα τα προτερήματα που έχει το παλιό σας αφεντικό και οι συνάδελφοί σας και στείλτε τους από ένα e-mail στο οποίο τους γράφετε γιατί θεωρείτε ότι είναι καλοί στο αντικείμενό τους. Επίσης, ευχαριστήστε τους για την ευκαιρία που είχατε να εργαστείτε μαζί τους και για όσα ενδεχομένως σας δίδαξαν.

4) Βγείτε για φαγητό με κάποιον που δεν έχετε δει για τρία χρόνια.

Ο Altucher λέει ότι η συνάντηση με κάποιον που δεν έχουμε δει για πολύ καιρό τροφοδοτεί με νέο αίμα τις φλέβες μας. «Και χρειάζεστε ... ολική μετάγγιση προκειμένου να απαλλαγείτε από το μολυσμένο, παλιό αίμα». Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να δικτυωθείτε ξανά και να ενημερώσετε τους άλλους ότι ψάχνετε για νέα εργασία.

5) Κάντε μια λίστα με τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σας.

«Είναι φυσιολογικό να χάσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας μετά από μια απόλυση και να αισθανθείτε ότι αυτή η αναποδιά θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», αναφέρει η Lynn Taylor, ειδική σε θέματα εργασίας και συγγραφέας. Και προτείνει να φτιάξετε μια λίστα με τα σημαντικότερα επιτεύγματά σας μέχρι τώρα, ώστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι έχετε δεξιότητες που είναι σημαντικές στην αγορά εργασίας.

6) Διαχειριστείτε τον εαυτό σας σαν «μονομελή επιχείρηση»

Βρείτε τους πελάτες σας (οργανισμούς ή ανθρώπους με τους οποίους θέλετε ενδεχομένως να συνεργαστείτε) και φτιάξτε μια λίστα με 10 ή και περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν καθέναν από αυτούς να βγάλει περισσότερα χρήματα. «Έτσι, θα κρατήσετε την ικανότητά σας να σκέφτεστε νέες ιδέες ενεργή», εξηγεί ο Altucher. «Επίσης, παρουσιάστε την ιδέα σας στον πιο σημαντικό – κατά τη γνώμη σας - πελάτη, αν έχετε τη δυνατότητα. Αλλιώς, προχωρήστε στον επόμενο».

7) Εντοπίστε τα έξοδα που μπορείτε να κόψετε.

Μόλις απολυθήκατε και αυτή μπορεί να είναι μια οικονομικά δύσκολη περίοδος για εσάς. Αφιερώστε, λοιπόν, μια μέρα για να σκεφτείτε πάνω στο καινούριο σας μπάτζετ. Δεν γνωρίζετε πότε θα έχετε ένα σταθερό εισόδημα ξανά, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί με την δαπάνη χρημάτων.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.