ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

6 συμβουλές για να γράφεις καλύτερα

O Steven Pinker, καθηγητής και ερευνητής της Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard έχει συνάψει την εμπειρία του γύρω από το γράψιμο σε έξι βασικά tips.

6 συμβουλές για να γράφεις καλύτερα

O Steven Pinker, καθηγητής και ερευνητής της Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard έχει συνάψει την εμπειρία του γύρω από τη συγγραφή σε έξι βασικά tips. Και τα μοιράζεται με όλους, γραφιάδες και μη, συγγραφείς και λάτρεις των έξυπνων ποστ. Ιδού:

Ποτέ μην πατάμε «αποστολή» πριν διαβάσετε το κείμενο σας δύο και τρεις φορές.

1. Μιλήστε με εικόνες και με αναλυτικές λεπτομέρειες. Χρώματα, αρώματα και αισθήσεις. Κάντε τον αναγνώστη να αισθάνεται ότι μιλάτε μαζί του. Να σταματήσει να διαβάζει και σκεφτεί αυτό που λέτε, έστω για λίγο.

2. Να είσαστε προσεκτικοί με την«κατάρα της γνώσης». Το γεγονός ότι εσείς γνωρίζετε κάποια πράγματα δε σημαίνει ότι θα τα γνωρίζει και ο αναγνώστης.

3. Μην μπερδεύετε τη χρονική αλληλουχία. Η σαφήνεια και η καθαρότητα της εξιστόρησης είναι ανώτερη από το σασπένς. Αν ο αναγνώστης δεν μπορεί να σας ακολουθήσει, θα σας αφήσει.

4. Δεν χρειάζεται να θυσιάσετε την κλασσική δομή ενός μυθιστορήματος ή μιας διήγησης για χάρη της πρωτοτυπίας. 99% κερδίσει η κλασσική δομή. Αν το κατακτήσετε αυτό, τότε μπορείτε να κάνετε και κάτι εξτρίμ ή «ανορθόδοξο».

5. Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Το βάθος της γλώσσα δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσει ευχάριστα. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πούμε το ίδιο πράγμα. Αυτό να έχετε πάντα στο μυαλό σας.

6. Καλό γράψιμο σημαίνει επανεξέταση. Ποτέ μην πατάμε «αποστολή» πριν διαβάσετε το κείμενο σας δύο και τρεις φορές. Πριν αλλάξετε, αναδιατυπώσετε ή σβήσετε ολόκληρες παραγράφους.

Κανόνες, κανόνες κανόνες. Πέρα και πάνω από αυτούς υπάρχει η δύναμη της γλώσσας που είναι αδάμαστη, ζωντανή και εξελίσσεται λεπτό προς λεπτό. Κι όπως λέει και ο Όσκαρ Ουάιλντ: «Συγγραφέας είναι αυτός που έχει εκπαιδεύσει το μυαλό του να φέρεται ανάρμοστα».

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"