ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

5 πράγματα που θα άλλαζαν στον κόσμο αν όλοι σταματούσαμε να τρώμε κρέας

Δεν είναι μόνο τα θετικά για την υγεία μας. Η Mimi Bekhechi, διευθύντρια οργάνωσης για την προστασία των ζώων, επισημαίνει ότι η χορτοφαγία ωφελεί όλο τον πλανήτη.

5 πράγματα που θα άλλαζαν στον κόσμο αν όλοι σταματούσαμε να τρώμε κρέας

Πώς θα άλλαζε άραγε η ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο, αν – ειδικά όσοι ζούμε σε αναπτυγμένες χώρες και έχουμε περισσότερες επιλογές διατροφής – αποφασίζαμε να πάψουμε να καταναλώνουμε κρέας και να στραφούμε σε άλλου είδους τροφές; Η Mimi Bekhechi, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “PETA” για την προστασία των ζώων, δίνει τις απαντήσεις:

1) H έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωνόταν σημαντικά

Μπορεί το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας να καταναλώνονται, αλλά τι γίνεται με τις τροφές των εκτρεφόμενων ζώων; Τo 97% των σπόρων σόγιας που καλλιεργούνται δίνονται σε αυτά. Ουσιαστικά, χρειάζονται 40 εκατομμύρια τόνοι φαγητού για να μειωθούν τα υπερβολικά επίπεδα πείνας στον κόσμο, δηλαδή σχεδόν 20 φορές η ποσότητα σπόρων που προσφέρεται ετησίως ώστε τα εκτρεφόμενα ζώα να παράγουν κρέας. Και σε έναν κόσμο όπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό, είναι εγκληματικά σπάταλο να μη δίνονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων απευθείας σε αυτούς.

2) Θα υπήρχε περισσότερο έδαφος διαθέσιμο για τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούνται μεγάλες εκτάσεις γης για να εγκατασταθούν φάρμες όπου εκτρέφονται κοτόπουλα, αγελάδες και άλλα ζώα, καθώς και εργοστάσια παραγωγής κρέατος. Ωστόσο, αν οι καλλιεργούμενες τροφές δίνονταν κατευθείαν σε ανθρώπους, αυτές οι εκτάσεις θα είχαν εξοικονομηθεί. Η Vegfam, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την χορτοφαγία, υπολογίζει ότι μια έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να θρέψει 60 ανθρώπους με σόγια, 24 ανθρώπους με σιτάρι, 10 με καλαμπόκι και μόλις 2 αν προσφερθεί για εκτροφή προβάτων. Την ίδια ώρα, με τον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ως το 2030, χρειαζόμαστε όλη την έκταση που μπορούμε να έχουμε ώστε να ανταποκριθούμε στην έξτρα ανάγκη για κατοικίες και καλλιέργεια τροφών.

3) Δισεκατομμύρια ζώα θα έπαυαν να υποφέρουν

Στις περισσότερες βιομηχανικές φάρμες, τα ζώα ζουν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς να αφήνονται να αναπαραχθούν, να αναζητήσουν μόνα τους την τροφή τους ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο είναι φυσιολογικό για αυτά. Τα περισσότερα, μάλιστα, δεν θα εισπνεύσουν ποτέ καθαρό αέρα μέχρι τη μέρα που θα φορτωθούν σε ένα φορτηγό για να πάνε για σφαγή. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα και να αποτρέψουμε το βασανισμό τους από το να σταματήσουμε να καταναλώνουμε το κρέας τους.

4) Η μη επίδραση των αντιβιοτικών στον οργανισμό μας θα μειωνόταν

Τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες είναι απαλλαγμένα από ασθένειες, εφόσον, λόγω του ότι ζουν σε πολύ ανθυγιεινές συνθήκες, γεμάτες βακτήρια και ιούς, τους δίνονται πολύ ισχυρές ουσίες ώστε να παραμείνουν ζωντανά. Αυτές οι ουσίες, λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν μείωση της επίδρασης των αντιβιοτικών. Και όταν το κρέας των ζώων καταναλώνεται από εμάς, το αποτέλεσμα είναι να αντιστέκεται και ο δικός μας οργανισμός σε φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

5) Το σύστημα υγείας θα δεχόταν λιγότερη πίεση

Η παχυσαρκία κυριολεκτικά σκοτώνει στη Βρετανία. Το δημόσιο σύστημα υγείας, λοιπόν, προειδοποιεί ότι, αν η συγκεκριμένη πάθηση δεν τεθεί υπό έλεγχο, οι ρυθμοί αύξησής της στη χώρα θα βάλουν σε κίνδυνο τις υπηρεσίες της. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά είναι από τους βασικούς παράγοντες που τη δημιουργούν, οδηγώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε καρδιακές προβολές, εγκεφαλικά, διαβήτη και καρκίνο. Υπάρχουν, βέβαια, και υπέρβαροι χορτοφάγοι, αλλά, σε γενικές γραμμές, όσοι δεν καταναλώνουν κρέας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αυξήσουν σε επικίνδυνο βαθμό το βάρος τους.

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.