ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

60 χρόνια πριν: Ο Σταύρος Ξαρχάκος στην πρώτη του συναυλία, όταν ήταν 26 ετών

Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους στυλοβάτες της έντεχνης λαϊκής μουσικής κλείνει σήμερα τα 85.

STAYROS_KSARXAKOS ndp

Έγραψε σπουδαία τραγούδια την δεκαετία του ‘60, που θεωρούνται πλέον κλασικά στο είδος τους. Στο προσωπικό του μουσικό ύφος, η κριτική αναγνωρίζει κάτι από τον δυναμισμό του Θεοδωράκη και την μελωδικότητα του Χατζιδάκι.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, με καταγωγή από την Μάνη, γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με την Νάντια Μπουλανζέ και στην σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Αν και σκόπευε να ασχοληθεί με την λεγόμενη σοβαρή μουσική, από πολύ νέος έγραψε μουσική και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, γνωρίζοντας επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Από την μουσική και τα τραγούδια που έγραψε για θεατρικά έργα "Το Πάρτυ" (1961) και "Τα κόκκινα φανάρια" (1961), καθώς και για τις ταινίες "Ταξίδι" (1962) "Κόκκινα φανάρια" (1963), "Τρίτος δρόμος" (1963), "Λόλα" (1964), προέκυψαν οι πρώτες του μεγάλες επιτυχίες: "Άπονη ζωή", "Φτωχολογιά", "Τα δάκρυά μου είναι καυτά", "Όνειρο δεμένο" και "Χάθηκε το φεγγάρι".


Ο Σταύρος Ξαρχάκος, 59 χρόνια πριν έδινε την πρώτη του μεγάλη συναυλία. Στα 26 του χρόνια, μάγεψε τους Αθηναίους στο θέατρο "Κεντρικόν" που δεν υπάρχει πια. Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Βίκυ Μοσχολιού ερμήνευσαν τις δημιουργίες του. Μια εκ των καλεσμένων ήταν και η Τζένη Καρέζη, που με την εκθαμβωτική παρουσία της έκανε αίσθηση.

Ο δημοσιογράφος Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε δύο σπάνια καρέ από την πρώτη συναυλία του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

Το κείμενό του:

"Στις 11 Ιανουαρίου του 1965 ο 26χρονος ταλαντούχος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος δίνει την πρώτη μεγάλη συναυλία του (δεξιά) στο θέατρο "Κεντρικόν"(αρχές οδού Κολοκοτρώνη και Σταδίου -δεν υπάρχει σήμερα) μαγεύοντας το κοινό με τις δημιουργίες του τις οποίες ερμηνεύουν οι σπουδαίοι Βίκυ Μοσχολιού και Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Ανάμεσα στους λαμπερούς καλεσμένους και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου καθώς και η εκθαμβωτική Τζένη Καρέζη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ στην πλατεία του θεάτρου (αριστερά), όπου αποτυπώνεται και το εκπληκτικό προφίλ της.

Η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός τιμάει με την παρουσία της τον φίλο και μεγάλο συνθέτη με τον οποίο δύο χρόνια πριν συνεργάζεται στο σινεμά με μεγάλη επιτυχία στα "Κόκκινα Φανάρια". Στην ταινία "ορόσημο" για τον ελληνικό κιν/φο, τα τραγούδια "Άπονη ζωή" και "Φτωχολογιά" που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης καθώς και το "Παράπονο" με την ξεχωριστή βραχνάδα της Τζένης, αποτελούν ένα μέρος των πρώτων μεγάλων επιτυχιών του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους του σημαντικού Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ένα χρόνο αργότερα θα συνεργαστούν ξανά στην θρυλική "Λόλα" της Φίνος Φιλμ με ξεχωριστή την σκηνή όπου ως τραγουδίστρια του καμπαρέ ερμηνεύει μαγικά το "Δεν έχει αρχή" αντικρίζοντας μετά από χρόνια τον αγαπημένο της Άρη που υποδύεται ο Νίκος Κούρκουλος. Στην ίδια ταινία κάνει και η Βίκυ Μοσχολιού την πρώτη κιν/φική της εμφάνιση καθηλώνοντας με την ερμηνεία της στο παράθυρο ενός μπαρ της Τρούμπας με το "Χάθηκε το φεγγάρι".

Η συνεργασία της Τζένης με τον Έλληνα συνθέτη θα συνεχιστεί το 1972 στην κιν/φική της "Λυσιστράτη" για να επισφραγισθεί ένα χρόνο αργότερα με τα τραγούδια που θα της γράψει ερμηνευμένα μοναδικά από τον Νίκο Ξυλούρη στο "Μεγάλο μας τσίρκο" που αποτελεί και την παράσταση "σταθμό" στην θεατρική της καριέρα. Δύο κορυφαίες μορφές της μουσικής και της υποκριτικής που κατάφεραν μέσα από το έργο και την παρουσία τους να μιλήσουν απευθείας στην ελληνική ψυχή και να κατακτήσουν μια θέση ξεχωριστή όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες".

Read Next

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

Περισσότερα από

Stories

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.

11 Μαϊ 2024

Ο Στράτος Διονυσίου 20 ετών στον γάμο του, το 1955

Μια ρετρό φωτογραφία από το παρελθόν του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε πρωί της 11ης Μαΐου 1990, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

10 Μαϊ 2024

"Σταμάτησα να μιλάω για μένα και άρχισα να την ακούω": Πώς κέρδισε ο Κερκ Ντάγκλας τη γυναίκα του

Η ιστορία αγάπης του Κερκ Ντάγκλας και της Αν Μπάιντενς κράτησε 65 χρόνια, αν και είχε αρχίσει με μια απόρριψη.

10 Μαϊ 2024

Eurovision 33 χρόνια πριν: Η Σοφία Βόσσου και ο Ανδρέας Μικρούτσικος στην Eurovision το 1991

Οι λόγοι που το (ομολογουμένως) πολύ καλό τραγούδι τους "Η Άνοιξη", δεν κέρδισε τότε.