ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μάγια Αγγέλου: Πώς απέκτησε η διάσημη ποιήτρια ελληνικό επίθετο;

Η γνωριμία και ο γάμος της με τον Έλληνα Τος (Θωμά) Αγγέλου.

Η Μάγια Αγγέλου είναι η πρώτη Μαύρη γυναίκα που θα απεικονιστεί σε νόμισμα των ΗΠΑ

Η διάσημη Αφροαμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου, η οποία έγινε πρόσφατα η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίζεται σε αμερικανικό νόμισμα, έχει ελληνικό επώνυμο.

H Αγγέλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι το 1928, από τον Μπέιλι Τζόνσον, διατροφολόγο και θυρωρό του Πολεμικού Ναυτικού, και τη Βίβιαν Τζόνσον, νοσοκόμα. Η παιδική της ηλικία ήταν ασταθής και γεμάτη τραύματα. Αφού ο γάμος των γονιών της διαλύθηκε όταν ήταν τριών ετών, η Αγγέλου και ο αδελφός της στάλθηκαν να ζήσουν με τη γιαγιά τους, μητέρα του πατέρα τους και μάλιστα ταξίδεψαν μόνοι τους με το τρένο σε ηλικία τεσσάρων και τριών ετών αντίστοιχα. Η γιαγιά τους ήταν επιτυχημένη επιχειρηματίας διατηρώντας το δικό της μαγαζί παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν πολλοί Αφροαμερικανοί εκείνη την εποχή λόγω της της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της εποχής.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη μετακόμιση στο σπίτι της γιαγιάς τους, η Αγγέλου και ο μικρός αδελφός της επέστρεψαν στη φροντίδα της μητέρας τους. Ενώ ζούσε με τη μητέρα της, η Αγγέλου υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον φίλο της μητέρας της.Το νεαρό κορίτσι εκμυστηρεύτηκε στον αδελφό της την κακοποίηση και εκείνος μίλησε στην οικογένεια για τις φρικτές επιθέσεις. Παρόλο που ο φίλος της μητέρας της διώχθηκε ποινικά και κρίθηκε ένοχος για την κακοποίηση του παιδιού, πήγε στη φυλακή μόνο για μία μέρα.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του, δολοφονήθηκε - πιθανότατα από τους θείους της Αγγέλου. Μετά τη δολοφονία του θύτη της, η Αγγέλου δεν μιλούσε για πέντε ολόκληρα χρόνια, θεωρώντας εν μέρει τον εαυτό της υπεύθυνο για τον θάνατο του άντρα. "Σκέφτηκα ότι ήταν η φωνή μου τον σκότωσε", είπε. "Σκότωσα αυτόν τον άνθρωπο, επειδή είπα το όνομά του. Και τότε σκέφτηκα ότι δεν θα ξαναμιλούσα ποτέ, γιατί η φωνή μου θα σκότωνε οποιονδήποτε". Έχει μάλιστα καταγράψει τα παιδικά της τραύματα στο βιβλίο της "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί" (εκδ. Πατάκη).

Όμως κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της σιωπής της, της αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος κόσμος, αλλά και ο προσωπικός της δρόμος, καθώς βρήκε καταφύγιο στα βιβλία και στην ποίηση. Ήταν μάλιστα μια δασκάλα που την προκάλεσε να μιλήσει και πάλι: "Δεν αγαπάς την ποίηση, όχι μέχρι να την αρθώσεις", της είχε πει τότε και εκείνη άρχισε και πάλι να μιλάει. Ήταν η ίδια δασκάλα, η Μπέρθα Φλάουερς που της σύστησε τα έγρα του Σαίξπηρ, του Πόε, του Τσαρλς Ντίκενς που αποτέλεσαν σημαντικές επιρροές στο δικό της έργο.

Η Αγγέλου έπιασε δουλειά ως εισπράκτορας τραμ στο Σαν Φρανσίσκο σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών. Ένα χρόνο αργότερα, γέννησε τον γιο της, Γκάι Τζόνσον.

Η γνωριμία με τον Έλληνα Τος (Θωμάς) Αγγέλου

Το 1951 η Αγγέλου παντρεύτηκε τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, πρώην ναυτικό και μουσικό Tosh Angelos. Τον γνώρισε σ' ένα δισκάδικο όπου είχε πιάσει δουλειά η ίδια. Όταν επισκέφθηκε το μαγαζί ο Αγγέλου η Μάγια εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις του πάνω στη μαύρη μουσική που αναρωτήθηκε αν ο Τος ήταν μιγάς κι όχι λευκός (αρκεί να ανολογιστούμε πως εκείνη την εποχή οι μεικτοί γάμοι αποτελούσαν ακόμα σκάνδαλο). Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες πριν της ζητήσει ο Αγγέλου να παντρευτούν. Εκείνη χρειαζόταν ένα στήριγμα, καθώς έδινε μεγάλη μάχη κάνοντας κάθε είδου δουλειάς για να μεγαλώσει τον γιο της.

Όμως, κανείς δεν ήθελε αυτόν τον γάμο από τον περίγυρο τους. Και η μητέρα της είχε αντιδράσει για τον Αγγέλου που ήταν "λευκός και φτωχός". Τελικά το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1951, όμως χώρισε τρία χρόνια αργότερα. Η Μάργκαριτ Τζόνσον (όπως ήταν το όνομά της μέχρι τότε) κράτησε το επίθετο του Αγγέλου, με το οποίο έγινε στη συνέχεια διάσημη.

Mετά το διαζύγιο

Η Αγγέλου βρήκε μετά το διαζύγιο δουλειά ως χορεύτρια σε ένα κλαμπ, όπου πληρωνόταν ανάλογα με τα ποτά που την κερνούσαν οι πελάτες. Το ταλέντο της όμως, γρήγορα ξεχώρισε και της πρότειναν να τραγουδήσει σε μία μπουάτ του Σαν Φρανσίσκο, με το όνομα "Purple Onion”. Πριν ανέβει στη σκηνή που θα την έκανε διάσημη, τη συμβούλευσαν να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο και εκείνη σκέφθηκε το Μάγια Αγγέλου. Στη συνέχεια έγινε τραγουδίστρια και ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ, Miss Calypso το 1966, ενώ το 1969 εξέδοσε το δίσκο The Poetry οf Maya Angelou με απαγγελίες ποιημάτων της.

Η Αγγέλου συνάντησε έπειτα τον μυθιστοριογράφο John Oliver Killens το 1959 και, με την παρότρυνσή του, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να επικεντρωθεί στη συγγραφική καριέρα της. Έγινε μέλος του Harlem Writers Guild, όπου συνάντησε αρκετούς σημαντικούς αφροαμερικανούς συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων των John Henrik Clarke, Rosa Guy, Paule Marshall και Julian Mayfield, και εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα.

Το 1960, αφού συνάντησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άκουσε μια ομιλία του, η ίδια και ο Killens οργάνωσαν το "θρυλικό" Cabaret for Freedom προκειμένου να ενισχύσουν το Southern Christian Leadership Conference (SCLC), του οποίου ορίστηκε συντονίστρια. Σύμφωνα με τον Lyman Hagen, η συνεισφορά της στα πολιτικά δικαιώματα ήταν πετυχημένη και αρκετά αποτελεσματική. Την ίδια περίοδο η Αγγέλου ξεκίνησε τον ακτιβισμό. Κι έπειτα, όλα πήραν τον δρόμο τους για να μείνει η Μάγια Αγγέλου στην ιστορία.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.