ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κι όμως η Polaroid ήταν ιδέα μιας 3χρονης

Η ιστορία της ξεκίνησε από έναν πατέρα που δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι στην κόρη του.

Ήταν το φθινόπωρο του 1943 όταν ο Αμερικανός επιστήμονας Edwin Land είχε πάει διακοπές στην Σάντα Φε. Όταν η 3χρονη κόρη του, Jennifer, του ζήτησε να δει την φωτογραφία που μόλις είχε τραβήξει, για να είναι βέβαιη ότι της άρεσε, εκείνος της εξήγησε ότι για να εμφανιστεί μία φωτογραφία απαιτείται μία μακρά διαδικασία:"Πρέπει να στείλεις το φιλμ στο εργαστήριο, να το εμφανίσουν μέσα σε έναν σκοτεινό θάλαμο χρησιμοποιώντας ειδικά χημικά και μετά να σου στείλουν με το ταχυδρομείο τις τυπωμένες φωτογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονταν ημέρες ή και εβδομάδες για να δουν τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει στο ταξίδι του", της είπε.

Για οποιονδήποτε άλλο, η ιστορία αυτή θα είχε τελειώσει εδώ. Αλλά όχι για τον Edwin Land, έναν εφευρέτη με 535 κατοχυρωμένες πατέντες στο όνομά του.

Μέσα σε μία ώρα, είχε κιόλας φτιάξει στο μυαλό του ένα σύστημα κάμερας, φιλμ και χημικών που θα έκαναν αυτό που ζητούσε η κόρη του: Μία φωτογραφία την οποία μπορείς να δεις αμέσως μόλις την τραβήξεις. Θα χρειάζονταν τρία ακόμα χρόνια για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα, όμως τελικά, ένα παιδικό καπρίτσιο άλλαξε την παγκόσμια βιομηχανία της φωτογραφίας.

Ο Land είχε εφεύρει τα πρώτα πολωτικά (polarizing) φίλτρα για γυαλιά ηλίου και για φωτογραφίες και είχε ιδρύσει την Polaroid το 1937. Όμως, η φημισμένη κάμερά του δεν θα κυκλοφορούσε παρά μία δεκαετία αργότερα.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Polaroid ανέπτυξε μία διαδικασία η οποία δημιουργούσε 3D εικόνες που χρησιμοποιούνταν στις κωδικοποιημένες φωτογραφίες του στρατού και του ναυτικού. Η τεχνολογία αυτή ένωνε το polarising φίλτρο του Land με τη φωτογραφία. Όμως, μετά τον πόλεμο, η τεχνολογία αυτή δεν χρειαζόταν πια για την αναγνώριση από τον αέρα, αλλά αποδείχθηκε τέλεια για τις 3D ταινίες.

Το 1947, η πρωτότυπη instant φωτογραφική μηχανή Polaroid παρουσιάστηκε επίσημα στο Optical Society of America. Ένας ολόκληρος σκοτεινός θάλαμος μπορούσε να χωρέσει σε μία φωτογραφική μηχανή.

Το 1948 άρχισε να πωλείται το πρώτο μοντέλο της εταιρείας, η Polaroid Model 95. Οι πρώτες 60 φωτογραφικές μηχανές που κατασκευάστηκαν πουλήθηκαν μέσα στην πρώτη κιόλας μέρα. Και αυτό, παρότι οι πρώτες Polaroid ήταν μεγάλες και δύσχρηστες.

Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 έγιναν μικρότερες και πιο εύκολες στη χρήση, κάτι που σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους, τις έκανε πολύ δημοφιλείς. Η Polaroid κυκλοφόρησε το πρώτο της έγχρωμο φιλμ στην φωτογραφική μηχανή Colorpack το 1963, αλλά και το φθηνότερο μοντέλο Swinger το 1965, στοχεύοντας στους εφήβους.

Τη δεκαετία του 1970, οι Polaroid ήταν πολύ της μόδας. Ο Andy Warhol είχε αρκετές από αυτές και τις χρησιμοποιούσε συνέχεια.

Όμως το επόμενο επιχειρηματικό βήμα του Land δεν θα είχε την ίδια επιτυχία. Το 1977, η Polaroid κυκλοφόρησε το Polavision, ένα σύστημα ταινιών 8mm για τη δημιουργία instant κινούμενων εικόνων. Ήταν ακριβό, χρειαζόταν ένα ειδικό Polavision player και οι κριτικές ήταν κακές. Τελικά, αποδείχθηκε οικονομικά καταστροφικό για την Polaroid, η οποία το κατάργησε έναν χρόνο μετά.

Ήταν η εποχή που η Kodak κυκλοφορούσε την πρώτη της instant φωτογραφική μηχανή, εντείνοντας τον ανταγωνισμό.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Land παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και σύντομα έφυγε εντελώς από την Polaroid. Η εταιρεία κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Kodak για παραβίαση πατέντας το 1988 και όταν δύο χρόνια αργότερα κέρδισε, η Kodak κλήθηκε να της καταβάλει το ποσό των 909 εκατ. δολαρίων. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να την σώσει. Ήταν η εποχή της στροφής στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και έτσι η Polaroid, που στηριζόταν κυρίως στις πωλήσεις φιλμ, κήρυξε πτώχευση το 2001.

Τα επόμενα χρόνια άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και ακόμα περισσότερους CEOs. Αλλά το 2008, εμφανίστηκε η εταιρεία Impossible Project, η οποία άρχισε να δουλεύει με πρώην υπαλλήλους της Polaroid πάνω στα instant φιλμ και τις φωτογραφικές μηχανές. Το 2017, η Impossible Project αγόρασε ό,τι είχε απομείνει από την Polaroid, μετονόμασε την εταιρεία σε Polaroid Originals και αναβίωσε το θρυλικό αυτό brand name, κατασκευάζοντας instant φωτογραφικές μηχανές, φιλμ, εκτυπωτές τσέπης και άλλα προϊόντα, που αυτή την εποχή γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, καθώς γεννούν έναν αίσθημα νοσταλγίας σε ένα κοινό που έως τώρα είχε μάθει μόνο τις φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή.

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.