ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Painkiller: Γιατί η οικογένεια Σάκλερ είναι η πιο μισητή στις ΗΠΑ;

Painkiller: Η αληθινή ιστορία μιας οικογένειας, η οποία έχτισε μια αυτοκρατορία φαρμάκων πάνω στον εθισμό και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα από μια σειρά του Netflix

Η νέα σειρά του Netflix, Painkiller κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και πραγματεύεται μια τραγική επιδημία που πλήττει τις ΗΠΑ από την δεκαετία του 90′. Παρόλο που η σειρά χαρακτηρίζεται ως μυθοπλαστική, πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας, η οποία έχτισε μια αυτοκρατορία φαρμάκων πάνω στον εθισμό και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως επισημαίνεται και στα credits της σειράς, στα πλαίσια της επιδημίας οπιοειδών που βασανίζει τις ΗΠΑ για σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών φαρμάκων.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Barry Meier "Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic”, καθώς επίσης σε ένα άρθρο του Patrick Radden "Η Οικογένεια που έχτισε μια αυτοκρατορία πόνου”, σχετικά με την τροπή και τις σκοτεινές πτυχές της κρίσης των οπιοειδών στην Αμερική, και την καθοριστική ανάμιξη της οικογένειας Sackler.

Ποια είναι η οικογένεια Σάκλερ;

Η διάσημη φαρμακευτική εταιρεία Purdue Pharma ανακοίνωσε το 2019 την πτώχευσή της, εν μέσω του σκανδάλου σχετικά με την υπερβολική συνταγογράφηση του φαρμάκου Oxycontin. Πίσω από την εταιρεία αυτή βρίσκεται μια οικογένεια δισεκατομμυριούχων, που θεωρείται η πιο μισητή στις ΗΠΑ.

Η Αγγλοαμερικανική δυναστεία δισεκατομμυριούχων Σάκλερ, (η οποία πρόσφατα ελέγχθηκε γιατί μετέφερε κρυφά 1 δισ. δολάρια στην Ελβετία) είναι γνωστή για τις δωρεές της, με μερικές από τις μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης, μουσεία, θέατρα και πανεπιστήμια να έχουν επωφεληθεί από την γενναιοδωρία τους.

Αλλά πίσω από τα χρήματα αυτά που δωρίζονται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και τις γκαλερί, βρίσκεται μια φαρμακευτική. Η Purdue Pharma. Μια από τις πολλές εταιρείες της οικογένειας Σάκλερ, που φτιάχνει οπιοειδή και η οποία έχει συνδεθεί με τον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών.

Και κάπως έτσι μουσεία και γκαλερί βγαίνουν και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν τα χρήματα των Σάκλερ. Το διάσημο μουσείο Τέιτ του Λονδίνου δήλωσε πως δεν θα παίρνει πλέον χρήματα από την οικογένεια αυτή, ενώ το National Portrait Gallery και το Sackler Trust δήλωσαν πως δεν θα προχωρήσουν με την δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στην Νέα Υόρκη όπου το μουσείο Γκουγκενχάιμ, που έχει λάβει συνολικά 9 εκατομμύρια δολάρια από τους Σάκλερ, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να δεχθεί άλλες δωρεές από την εν λόγω οικογένεια.

Η δυναστεία των Σάκλερ

Η περιουσία της οικογένειας Σάκλερ που εκτιμάται στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ξεκίνησε από τρία αδέρφια από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ο Άρθουρ, Μόρτιμερ και Ρέιμοντ Σάκλερ ήταν όλοι τους γιατροί και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αγόρασαν μια φαρμακευτική εταιρεία με το όνομα Purdue Frederick η οποία μετονομάστηκε σε Purdue Pharma.

Ο Ρέιμοντ Σάκλερ πέθανε το 2017. Ο γιος του, Ρίτσαρντ, γνωστός στην εταιρεία ως Δρ. Ρίτσαρντ, υπήρξε πρόεδρος της Purdue Pharma. Άλλα μέλη της οικογένειας που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν η σύζυγος του Ρέιμοντ, Μπέβερλι, ο γιος τους Τζόναθαν και ο εγγονός του Ρέιμοντ Σάκλερ, Ντέιβιντ.

Ο τρίτος αδερφός της επιχείρησης, στον οποίο είχε απονείμει η βασίλισσα Ελισάβετ τον τιμητικό τίτλο του ιππότη, ο Μόρτιμερ Σάκλερ, πέθανε το 2010. Η σύζυγός του, Τερέζα Σάκλερ – σύμβουλος του V&A – ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Purdue Pharma, όπως και οι κόρες τους, Ιλέν Σάκλερ Λεφκούρτ και Κάθι Σάκλερ, αλλά και ο γιος τους Μόρτιμερ Σάκλερ.

Ποιο είναι το πρόβλημα με την Purdue;

Η φαρμακευτική εταιρεία Purdue Pharma βρίσκεται αντιμέτωπη με εκατοντάδες αγωγές λόγω του OxyContin. Η εταιρεία αυτή είναι μία από τους πολυάριθμους κατασκευαστές και διανομείς οπιοειδών, που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν παραπλανητικό μάρκετινγκ σχετικά με το συγκεκριμένο φάρμακο και υπονόμευσαν τις ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση και τον εθισμό για να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν όσα περισσότερα από αυτά γίνεται. Φυσικά, η Purdue Pharma αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο Δρ. Κολόντνι λέει ότι τα οπιοειδή είχαν χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για την θεραπεία ατόμων με καρκίνο, για περίθαλψη στο τέλος της ζωής τους ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα. "Δεν θα κέρδιζαν πολλά χρήματα εάν το OxyContin συνταγογραφούνταν μόνο σε άτομα στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου επειδή δεν θα χρειαζόταν να το πάρουν για πολύ καιρό. Επομένως, για να βγάλουν λεφτά με το φαρμακευτικό αυτό προϊόν έπεισαν τους γιατρούς να το συνταγογραφούν ακόμη και για κοινά προβλήματα, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στους πονοκεφάλους. Εάν έχεις ένα φάρμακο που είναι δύσκολο να σταματήσεις να το παίρνεις, έχεις μια αρκετά καλή συνταγή για οικονομική επιτυχία".

Και κάπως έτσι, τα συνταγογραφούμενα OxyContin βρέθηκαν στα περισσότερα μπάνια των Αμερικανών πολιτών. Ο Δρ. Κολόντνι λέει ότι για τους 20άρηδες που δοκίμασαν οπιοειδή "για πλάκα" και εθίστηκαν, ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί έδειχναν υγιείς.

"Τα χάπια στους δρόμους, ακόμη και το 2001 ήταν πολύ ακριβά" λέει και συνεχίζει "Επομένως οι νέοι λευκοί Αμερικανοί στα 20 ή τα 30 τους, άρχισαν να αλλάζουν από τα χάπια στην ηρωίνη". Με τα ισχυρά οπιοειδή, όπως το Fentanyl που έκανε την άφιξή του στην αγορά παράνομων φαρμάκων, ο κίνδυνος υπερδοσολογίας αυξήθηκε.

Η Purdue Pharma λέει πως το OxyCOntin "αποτελεί ένα υπερβολικά μικρό ποσοστό των συνταγογραφούμενων οπιοειδών που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ" το οποίο λέει ότι είναι μικρότερο του 2%. Ο Δρ Κολόντνι όμως λέει: "Φυσικά και υπάρχουν κι άλλες εταιρείες φαρμάκων που είδαν πόσο καλά εξελίχθηκαν τα πράγματα για την Purdue και θέλησαν και αυτοί μερίδιο στην αγορά. Αλλά η Purdue ήταν αυτή που έκανε την αρχή".

Στη νέα σειρά του Netflix πρωταγωνιστούν οι Μάθιου Μπρόντερικ, Τέιλορ Κιτς, Ουζό Αντούμπα

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"