ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μπριζίτ Μπαρντό: "Απέρριψα το παιδί μου. Περίμενα πολύ για την ευλογημένη στιγμή που θα μπορούσα να απαλλαγώ από αυτόν"

Το είδωλο του κινηματογράφου γίνεται σήμερα 89 ετών.

Μία από τις μεγαλύτερες σταρ που έχει βγάλει ποτέ η Γαλλία. Ένα πλάσμα λαμπερό και αυτοκαταστροφικό που χάραξε τη δική του πορεία στον χώρο της τέχνης γενικά, μένοντας στην ιστορία με τα αρχικά της, "ΒΒ".

Tο στυλ, τα ξανθά της μαλλιά, η ελκυστική της εμφάνιση, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της δεκαετιών του ’50, ’60 και ’70 ενώ για πολλούς ήταν συνώνυμο της γυναικείας χειραφέτησης και σεξουαλικής απελευθέρωσης. Το 1959 η Σιμόν Ντε Μπουβουάρ στο βιβλίο της "The Lolita Syndrome" είχε αναφερθεί στην Μπαρντό ως "το κινητήριο όχημα της γυναικείας ιστορίας", θέλοντας να επισημάνει την τεράστια επιρροή της ξανθιάς Γαλλίδας, όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στον τρόπο που οι γυναίκες αντιλαμβάνονταν, τη σεξουαλικότητά τους, αλλά και τη σχέση τους με τους άντρες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η "πρώτη απελευθερωμένη γυναίκα" στη μεταπολεμική Γαλλία.

Μεγαλωμένη σε αστική και αρκετά εύπορη οικογένεια, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με τον χορό. Οι γονείς της ιδιαιτέρως αυστηροί, δεν ήθελαν να ακούσουν το παραμικρό για θέατρο. Ωστόσο πείστηκαν να αφήσουν την κόρη τους να δοκιμάσει τις δυνατότητές της έπειτα από παρέμβαση του παππού της μικρής.

Στα 15 της, αποτέλεσε την έμπνευση για το πρώτο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, καθιστώντας σαφές ότι η Γαλλίδα ενζενί δεν ήταν απλά ακόμη ένα όμορφο κορίτσι. Μαθαίνοντας να ζει με τα σοβαρά προβλήματα όρασης που αντιμετώπιζε, είχε μειωμένη όραση στο ένα μάτι λόγω αμβλυωπίας, το 1949 κάνει το πρώτο της εξώφυλλο για το περιοδικό ELLE, ενώ λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1952 ήρθε και ο πρώτος της ρόλος στην ταινία, "Crazy for Love".

Ο ρόλος ωστόσο που την έκανε παγκοσμίως γνωστή και την καθιέρωσε στις συνειδήσεις και στις… φαντασιώσεις όλων, ήταν αυτός στην ταινία "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα", ένα σκανδαλώδες φιλμ, το οποίο κατηγορήθηκε από πολλούς για την παρουσίαση της Μπαρντό ως σεξουαλικό αντικείμενο του πόθου.

Παράλληλα με την υποκριτική της καριέρα ηχογράφησε πάνω από 60 τραγούδια, ενώ ακόμα και οι Μπιτλς, και πιο συγκεκριμένα ο Τζον Λένον και ο Τζορτζ Χάρισον ήταν κρυφά ερωτευμένοι μαζί της.

Μητρότητα, ο πιο δραματικός ρόλος της καριέρας της

Στα 39 της, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον κινηματογράφο, καθώς ήθελε να "φύγει" με ψηλά το κεφάλι. Έκτοτε, ασχολήθηκε κυρίως με τα δικαιώματα των ζώων ενώ έγινε και χορτοφάγος. Και μπορεί να αποδεικνύει την ευαισθησία της με τα ζώα, δεν έπραξε το ίδιο με τον γιο της, το μοναδικό παιδί που απέκτησε, από τον γάμο της με τον Ζακ Σαρριέ. Ένα παιδί το οποίο δεν ήθελε και προσπάθησε αρκετά να μην το γεννήσει ποτέ, παρόλο που στη Γαλλία η έκτρωση ήταν παράνομη.

Τελικά, ο γιος της Νικολά γεννήθηκε το 1960 ενώ η Μπαρντό αμέσως μετά τη γέννησή του, ζήτησε να τον πάρουν από κοντά της: "Απέρριψα το παιδί μου. Ήταν σαν ένας όγκος που τρεφόταν από εμένα και ήμουν αναγκασμένη να κουβαλάω στο πρησμένο μου κορμί. Περίμενα πολύ για την ευλογημένη στιγμή που θα μπορούσα να απαλλαγώ από αυτόν", είχε πει αργότερα σε συνέντευξή της. Λέγεται ότι όταν ο Νικολά, τον οποίο είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η οικογένεια του πατέρα του, ήταν 12 ετών, επισκέφθηκε τη διάσημη μητέρα του. Εκείνη ωστόσο τον έδιωξε γιατί όπως εξήγησε περίμενε καλεσμένους. Ο Νικολά γύρισε σπίτι κλαμένος.

Η ανύπαρκτη αυτή σχέση της θρυλικής Γαλλίδας σταρ με τον μοναχογιό της επανέρχεται στο προσκήνιο με τη σειρά "Bardot”, που μεταδίδεται από το France 2. Η σειρά "Bardot” είναι αφιερωμένη στο 88χρονο είδωλο του κινηματογράφου. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν η μητέρα και ο γιος Danièle και Christopher Thompson και την παραγωγή της έχει αναλάβει η France Télévision.

Στη σειρά πρωταγωνιστεί ως Bardot η 20χρονη Julia de Nunez, ενώ στον ρόλο του Roger Vadim, βλέπουμε τον Victor Belmondo, εγγονό του αείμνηστου Jean-Paul Belmondo.

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.