ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σάρα Μπίφεν: Η ζωγράφος χωρίς χέρια και πόδια

Φόρος τιμής στην ζωγράφο Σάρα Μπίφεν, η οποία γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια -, είναι η έκθεση "Without Hands: The Art of Sarah Biffin" που φιλοξενείται στην Philip Mould & Company στο Λονδίνο.

H Σάρα Μπίφεν είναι η ζωγράφος που κατόρθωσε να χτίσει μια αξιοσημείωτη καριέρα ως γυναίκα με αναπηρία στο Λονδίνο του 19ου αιώνα.

Από 10 χρονών, η Μπίφεν έμαθε μόνη της να ράβει, να γράφει και να ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας το στόμα και τους ώμους της για να μην είναι βάρος στην οικογένειά της.

Την χαρακτήρισαν "Το Θαύμα χωρίς 'Ακρα" ή "Το Όγδοο Θαύμα" καθώς έχοντας φύγει στην εφηβεία από το σπίτι της περιόδευε με τσίρκο. Τα πλήθη συνέρρεαν να τη δουν να ζωγραφίζει ακουαρέλες και πορτρέτα σε μικρογραφία και έφευγαν με ένα δείγμα της γραφής της πάνω στο εισιτήριο ως αναμνηστικό. Μια μέρα ένας πλούσιος της εποχής, την πήρε υπό την προστασία του. Έγινε διάσημη και δεχόταν παραγγελίες από τη βασιλική οικογένεια· υπέγραφε πολλά από τα έργα της με "without hands".

Η Σάρα Μπίφεν έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη σε όλη την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Brighton, του Bath, του Cheltenham και του Liverpool. Μετά τον θάνατο του οικονομικού υποστηρικτή της προσπαθούσε να επιβιώσει οικονομκά, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες. Η απογραφή του 1841 καταγράφει ότι εκείνη την εποχή ζούσε στην High Street στο Cheltenham. Η Σάρα Μπίφεν είναι πιθανό να μετακόμισε στο Λίβερπουλ λίγο μετά από αυτό, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το 1847, έγραψε στον Κάρολο Ντίκενς ζητώντας δωρεά. Η απάντηση του Ντίκενς της 27ης Οκτωβρίου 1847 σώζεται. Αρνήθηκε να της στείλει χρήματα, λόγω "του τεράστιου αριθμού παρόμοιων αιτήσεων των οποίων λάμβανε συνεχώς".

Τα επόμενα χρόνια της αποδόθηκε σύνταξη από τη βασίλισσα Βικτώρια. Πέθανε το 1850 σε ηλικία 66 ετών και το όνομά της για πάρα πολλά χρόνια ξεχάστηκε. Πριν από καιρό ένα σπάνιο έργο ακουαρέλας με θέμα τα φτερά, που φέρει την υπογραφή "Σχεδιασμένη από την δεσποινίδα Μπίφεν, 6 Αυγούστου 1812", πουλήθηκε σε δημοπρασία του Sworders στο Έσσεξ και ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν από 3.000 έως 5.000£ τελικά πουλήθηκε στην τιμή των 9.000£. Το έργο συνόδευε κι ένα διαφημιστικό φυλλάδιο από την εποχή της περιοδείας με το τσίρκο.

Πολλά άλλα έργα της Μπίφεν έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πουληθούν σε δημοπρασίες σε πολύ υψηλές τιμές παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν διαφορετικές. Το 2019, μια αυτοπροσωπογραφία – που εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 1.200 £- 1.800 £, τελικά έφθασε την τιμή των 137.500 £ στον οίκο Sotheby’s, όπως αναφέρθηκε από τη Laura Chesters για την εφημερίδα Antiques.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.