ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φεντερίκο Φελίνι: "Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών"

Ο Φεντερίκο Φελίνι γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1920 στο Ρίμινι της Ιταλία και πέθανε στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου 1993, μία μέρα μετά την επέτειο των πενήντα χρόνων του γάμου του με την Τζουλιέτα Μασίνα.

Un americano a Roma

Για πολλούς σκηνοθέτες, οι σκηνές στο τραπέζι δεν είναι παρά μια ευκαιρία να έχουν μαζί διάφορους χαρακτήρες που μιλάνε ώστε να προωθηθεί η πλοκή. Στις ταινίες του Φελίνι, το φαγητό ήταν τόσο ουσιώδες στοιχείο, τόσο απαραίτητο συστατικό για την απεικόνιση της ζωής όσο και ο έρωτας και ο ύπνος.

Στην πραγματικότητα, η εμμονή του σκηνοθέτη Φελίνι με το φαγητό δεν ήταν παρά μια ευθεία αντανάκλαση της ίδιας εμμονής στην καθημερινή του ζωή. Η έννοια της παρέας, της συνύπαρξης γενικά, οι συζητήσεις και οι κουβέντες, σοβαρές ή μη, έπρεπε πάντα να συνοδεύονται με φαγητό. Άλλωστε, όπως του άρεσε να επισημαίνει, ετυμολογικά η λέξη ιταλική compagnia προέρχεται από το con+pane (ψωμί) – όπως άλλωστε και στα ελληνικά η "συντροφιά".

"Μ’ αρέσει να τρώω", δήλωνε σε μια παλιά του συνέντευξη στο Vogue, "αλλά πιο πολύ ακόμα μ’ αρέσει να κάθομαι και να συζητάω με φίλους γύρω από το τραπέζι και να παρακολουθώ άλλους να τρώνε. Καταλαβαίνεις πολλά για την προσωπικότητα του άλλου βλέποντάς τον να τρώει — πώς πιάνουν το μαχαίρι και το πιρούνι, πώς μασάνε, πόσο φαγητό βάζουν στο στόμα τους. Πιο πολύ μου αρέσει να βλέπω γυναίκες να τρώνε, γιατί έτσι καταλαβαίνω τη διάθεσή τους απέναντι στον αισθησιασμό. Όταν βλέπω μια γυναίκα να μασουλάει επί ώρες δυο φύλλα μαρούλι, αμέσως γίνομαι καχύποπτος".

Φεντερίκο Φελίνι: "Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών"

"Το φαγητό είναι αγάπη", συμπλήρωνε. "Έχει μεγάλη σημασία το πόση αγάπη βάζεις στην προετοιμασία του φαγητού. Η αγάπη θα έπρεπε πάντα να συμπεριλαμβάνεται στα υλικά".

Ο Φελίνι τάιζε τους ηθοποιούς του με τη φροντίδα Ιταλίδας μαμάς. Το φαγητό στις ταινίες του είναι πάντα αληθινό. Οι ηθοποιοί έτρωγαν κανονικά, δεν έφτυναν την μπουκιά μετά το "cut!" όπως συμβαίνει συνήθως. Στις παραγωγές των ταινιών του, συμμετείχαν πάντοτε πολλοί (και καλοί) μάγειροι. Και είναι αλήθεια ότι ο Φελίνι μάς έχει δώσει μερικές από τις πιο κλασικές σκηνές φαγητού στην ιστορία του κινηματογράφου: το γαστριμαργικό όργιο στο "Σατυρικόν" (όπου χρησιμοποιήθηκαν, για ευνόητους λόγους, και ψεύτικα φαγητά, όπως τα αλογίσια μάτια), το απολαυστικό οικογενειακό γεύμα στο "Amarcord", τις σκηνές κουζινικής τρέλας στο "Και το πλοίο φεύγει" και, βέβαια, το υπαίθριο τσιμπούσι στο "Ρόμα".

"Οι κομπάρσοι ήταν πολλοί, και πεινούσαν, κι έτσι ανάμεσα στα γυρίσματα έτρωγαν όλο το φαγητό που υπήρχε. Είχαμε είκοσι μαγείρους να δουλεύουν για εκείνη τη σκηνή. Γυρίζαμε και ξαναγυρίζαμε, μέχρι να τελειώσει το φαγητό – και τα λεφτά".

Ο κόσμος του Φελίνι πάντα ισορροπούσε ανάμεσα στο γήινο και το ονειρικό. Κι ο ίδιος έδωσε ίσως τον καλύτερο ορισμό: "Η ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών".

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"