ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H απίστευτη ιστορία μιας ομάδας γυναικών που μαχόταν για την ισότητα στο γάμο πριν τα μέσα του 20ού αιώνα

Ήδη από το 1938 οι γυναίκες -εκτός επαγγελματικού στίβου τότε- διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο σπίτι.

Το 1938 μια ομάδα φεμινιστριών έφτασαν μαζί στο Λονδίνο για να λύσουν ένα ζήτημα φλέγον εκείνη την εποχή: την πλήρη ανισότητα στον γάμο. Γιατί στις αρχές του 20ου αιώνα, αν ήσουν παντρεμένη σήμαινε πως δεν είχες κανένα απολύτως δικαίωμα ούτε στο σπίτι, ούτε στη διαχείριση των χρημάτων, ούτε καν στο τι θα μπορούσες να ψωνίσεις για το σπίτι.

Αν τυχόν είχες εξασφαλίσει κάποιου είδους απασχόληση εκτός σπιτιού, η αμοιβή σου δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με του συζύγου σου (κάτι που συμβαίνει εν πολλοίς ακόμα και σήμερα) και βέβαια όσα πρόσφερες στο σπίτι, ακόμα και αν εργαζόσουν νυχθημερόν δεν αμοιβόντουσαν, ούτε είχες δικαίωμα σε σύνταξη, πρακτικά ήσουν ένας άνθρωπος αόρατος για το κράτος.

Έτσι η ομάδα "Married Women’s Association" συστάθηκε για να μιλήσει ανοιχτά για την φτώχεια των παντρεμένων γυναικών και την έλλειψη αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους. Όπως σημείωσε εύστοχα η ιδρύτρια της ομάδας, Χουανίτα Φράνσις "Δεν ζητώ προστασία, ζητώ τα νόμιμα δικαιώματά μου σε μετρητά". Έτερη ιδρύτρια ήταν η Έντιθ Σάμερσκιλ, που υπήρξε μάλιστα βουλευτής (βλ. βίντεο).

Τώρα, η συγγραφέας Σάρον Τόμσον στο βιβλίο της Quiet Revolutionaries και στο ομώνυμο podcast της τεκμηριώνει πώς το ζήτημα παραμένει επίκαιρο δεδομένου του δυστοπικού οικονομικού περιβάλλοντος που ζούμε.

Καθώς έπειτα σχεδόν από 30 χρόνια, πολλές γυναίκες αναγκάζονται να αφήσουν τις δουλειές τους για να φροντίσουν την οικογένειά τους. Που σημαίνει πρακτικά πως ανακόπτουν την πορεία τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη, δεν έχουν πλέον τα δικά τους χρήματα, ούτε τη δυνατότητα τους να πάρουν σύνταξη. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πόροι για τη φροντίδα των παιδιών λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται δε να επιδεινωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: πώς μπορεί η Πολιτεία να επέμβει νομοθετικά αποκαθιστώντας την ανισότητα και την αδικία εισ βάρος των γυναικών;

Πώς ξεκίνησε η ομάδα Married Women’s Association

Η ιδέα ξεκίνησε από την Ντόροθυ Έβανς, μίας δυναμικής σουφραζέτας στο Λονδίνο. Η Έβανς ήταν ομοφυλόφιλη και δεν ήταν υπέρμαχος του γάμου. Υποστήριζε όμως με πάθος την αξία της εργασίας των γυναικών μες στο σπίτι και τον ρόλο που παίζουν στην οικονομία υποστηρίζοντας αθόρυβα και δίχως αμοιβή την αλυσίδα της.

Στο πρόσωπο της Χουανίτα Φράνις, πρώην νοσοκόμας και χορεύτριας μπρουλέσκ, η Έβανς είδε μια ηγέτιδα κι έτσι χρίστηκε επικεφαλής. Μέλη του Married Womwn's Association υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως οι συγγραφείς Βέρα Μπρίτεν και Ντόρα Ράσελ, η δικηγόρος Ελένα Νόρμαντον, η Ντορίν Στίβεν, η πρώτη γυναίκα που θα γινόταν στέλεχος του BBC κ.ά.

H απίστευτη ιστορία μιας ομάδας γυναικών που μαχόταν για την ισότητα στο γάμο  πριν τα μέσα του 20ού αιώνα
Η δικηγόρος Ελένα Νόρμαντον

Elliott & Fry, via Wikimedia Commons

Το ζητούμενο: να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο

Η οργάνωση ζητούσε να θεσπιστεί νέος νόμος που να παρέχει στις παντρεμένες γυναίκες νόμιμο δικαίωμα στην περιουσία του συζύγου τους κατά τη διάρκεια του γάμου και το δικαίωμά τους να γνωρίζουν την πραγματική αμοιβή τους. Οι προτάσεις τους για το νομοσχέδιο θεωρήθηκαν ακραίες και επαναστατικές για την εποχή. Γιατί τότε έμοιαζε πως ο νόμος θα αναμειγνύεται στις προσωπικές υποθέσεις των πολιτών.

Η κύρια διεκδίκηση της Οργάνωσης ήταν τελικά να εξασφαλίσουν οι γυναίκες το μισό των πραγματικών κερδών του νοικοκυριού. Δηλαδή αφού αφαιρούνταν οι δαπάνες από την αμοιβή του συζύγου για το σπίτι, τα παιδιά κοκ. το ποσό που θα απέμενε θα έπρεπε να διαιρείται δια δύο και να κατανέμεται στους δύο συζύγους που θα είχαν το δικαίωμα να τα αποταμιεύουν ξεχωριστά.

Επιπλέον η οργάνωση βοήθησε την Σάμερσκιλ να εξασφαλίσει το δικαίωμα των εγκαταλελειμμένων συζύγων που δεν εργαζόντουσαν να μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους στο νομοσχέδιο Matrimonial Homes Act του 1967. Νόμο που τελικά υιοθέτησε η Κυβέρνηση της Βρετανίας και παραμένει σε ισχύ, ενώ αργότερα αναγνωρίστηκε και το δικαίωμα σε μέρος της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου.

Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα έκτοτε;

Όχι και πολύ, αφού σύμφωνα με έρευνες είναι κάθε φορά οι γυναίκες που θα πρέπει να θυσιάσουν την εργασία τους και όχι οι άντρες, αν παραστεί η ανάγκη και δεν μπορούν να έχουν φροντίδα για τα παιδιά ή για τα υπόλοιπα εξαρτώμενα μέλη. Χωρίς να παραβλέπει κανείς το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αρκετοί άντρες που επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Ας μην ξεχνάμε όμως την τεράστια προσφορά των γυναικών που δουλεύουν κανονικά 8ωρα φροντίζοντας το σπίτι και τα παιδιά. Και ήταν το Married Women’s Association σχεδόν έναν αιώνα πριν, στην Αγγλία που έθεσε το ζήτημα επίσημα και κατόρθωσε να προσφέρει έστω και μια ελάχιστη προστασία στις γυναίκες.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"