ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν ο Κώστας Καζάκος ταξίδεψε οδικώς με την Τζένη Καρέζη μέχρι την Ρωσία

Το πάθος και η αφοσίωση του ζευγαριού για τον κόσμο του θεάτρου δεν γνώριζε από σύνορα.

Κώστας Καζάκος

Η είδηση θανάτου του Κώστα Καζάκου σε ηλικία 87 ετών, σκόρπισε θλίψη τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και στα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο σπουδαίος ηθοποιός από νωρίς ονειρευόταν μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ώσπου σε ηλικία 18 ετών εγκαταλείπει τον τόπο καταγωγής του, τον Πύργο Ηλείας και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Για μια στιγμή, τα σχέδια του αλλάζουν καθώς αποφασίζει να σπουδάσει παιδαγωγός. Η απόρριψη του από το Πανεπιστήμιο, λόγω της αριστερής κληρονομιάς του πατέρα του, υπήρξε αφορμή για να κατευθυνθεί στην σταδιοδρομία που τον ανέδειξε ως ξεχωριστό ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου.

Έτσι, φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Στο σανίδι ανεβαίνει για πρώτη φορά το 1954, έναν μόλις χρόνο μετά την έναρξή των σπουδών του, πρωταγωνιστώντας στο τρίπρακτο θεατρικό έργο του βορειοαμερικανικού Θόρντον Ουάιλντερ, "Η μικρή μας πόλη", ενώ το 1956 συμμετέχει στην πρώτη κινηματογραφική συνεργασία του, δίπλα στους Ορέστη Μακρή, Λαυρέντη Διανέλλο, Σαπφώ Νοταρά για το ελληνικό φιλμ "Αρπαγή της Περσεφόνης". Έκτοτε η καλλιτεχνική του πορεία γνώρισε σημαντική άνθηση, με πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους να καταγράφονται στο ενεργητικό του. Ασχολήθηκε επίσης με την παραγωγή αλλά και το σενάριο, σκηνοθετώντας μάλιστα πολλές παραστάσεις, αλλά και θεατρικά έργα που ανέβηκαν επιτυχώς στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το 1967 τιμήθηκε με τον "Χρυσό Απόλλωνα", βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών και έξι χρόνια αργότερα διακρίνεται με το Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η γνωριμία μας ήταν μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια

Ο Κώστας Καζάκος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και για την εμβληματική σχέση του με την Τζένη Καρέζη. Το καλλιτεχνικό δίδυμο, που έζησε έναν γεμάτο έρωτα και αφοσίωση έγγαμο βίο, διέπρεψε τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο, άλλοτε υποδυόμενοι τους εραστές και άλλοτε κόντρα ρόλους. Στην πρώτη του συνάντηση με την Ελληνίδα σταρ, εκείνος εμφανίστηκε φορώντας στολή λοχαγού για λογαριασμό της ταινίας όπου θα πρωταγωνιστούσαν. Αφού κάθισαν κάτω από τον ίσκιο μιας ελιάς, μια παρτίδα τάβλι ήταν αρκετή για να γνωριστούν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά. "Ήταν μανιακή ταβλαδόρισσα η Τζένη. Η γνωριμία μας ήταν μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια" είχε εξομολογηθεί ο Κώστας Καζάκος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Έναν χρόνο μετά την γνωριμία τους, το 1968 το ερωτευμένο ζευγάρι αναβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας, τελώντας έναν αντισυμβατικό γάμο που άφησε εποχή. Το αξέχαστο γαμήλιο πάρτι στο διαμέρισμα τους στα Ιλίσια συζητήθηκε ιδιαίτερα στον Τύπο της Εποχής, καθώς πλήθος κόσμου σύρρεε από το κέντρο των Αθηνών και τα βόρεια προάστια για να γίνουν μέρος αυτού. Το 1969 καλωσορίζουν στον κόσμο τον μονάκριβο γιο τους, Κωνσταντίνο Καζάκο, τον οποίο φρόντισαν να μυήσουν στις τέχνες του θεάτρου και κινηματογράφου, ακολουθώντας και εκείνος μεγαλώνοντας τα καλλιτεχνικά βήματα των σπουδαίων γονιών του.

Ο γάμος αλλά και η δημιουργία οικογένειας δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στην επιδίωξη να υπηρετήσουν με πάθος αλλά και αφοσίωση το επάγγελμά τους. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αγάπης τους αυτής υπήρξε το πρώτο ταξίδι τους στην Ρωσία το 1981. Ο Κώστας Καζάκος έχοντας συνοδοιπόρους την σύζυγό του, Τζένη, αλλά και τον νεαρό γιό τους, ξεκίνησαν οδικώς από την Αθήνα και διασχίζοντας την Ευρασιακή στέπα έφτασαν στην Μόσχα. Το πολυήμερο ταξίδι τους είχε μοναδικό σκοπό την επαφή του ζευγαριού με το θέατρο της Ρωσίας, γνωρίζοντας μάλιστα σκηνοθέτες μελλοντικών τους παραστάσεων όπως το "Πρόσωπο με Πρόσωπο" και ο "Βυσσινόκηπος" του Όλεγκ Εφρέμοφ.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.