ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κάστρο Μπαλμόραλ: Εμβληματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μέσα σε αυτό πριν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Η σημασία της ιστορικής κατοικίας για την βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάστρο Μπαλμόραλ

Η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας "έφυγε" από τη ζωή ειρηνικά, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (8/9), καθώς βρισκόταν στην αγαπημένη της εξοχική κατοικία. Η βασίλισσα Ελισάβετ επίλεξε να διανύσει τις τελευταίες στιγμές επί γης στο ιστορικό ανάκτορο της βασιλικής οικογενείας, το Κάστρο Μπαλμόραλ, όπου διέμεινε τους μήνες του καλοκαιριού και μέχρι τέλους. Όπως αναφέρουν βασιλικοί αναλυτές, η "επιλογή" της δεν φαίνεται να ήταν τυχαία, αφού η Αυτού Μεγαλειότης είχε συνδεθεί συναισθηματικά με την εν λόγω έπαυλη που δεσπόζει σε ένα καταπράσινο ορεινό τοπίο της Σκωτίας, καθώς μερικά από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της ζωής της εκτυλίχθηκαν μέσα στα τείχη αυτής.

Κάστρο Μπαλμόραλ: Εμβληματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μέσα σε αυτό πριν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Ακόμα και η αστυνομία του Λονδίνου χρειάζεται ειδική άδεια για να εισέλθει σε αυτή

Το επιβλητικό πέτρινο κάστρο, με την αγέρωχη όψη του βγαλμένη από τα παραμύθια, ανήκει ανάμεσα στα έξι ανάκτορα όπου έζησε η βασίλισσα και τα οποία εντοπίζονται διάσπαρτα σε διαφορετικές τοποθεσίες της Βρετανίας. Το Κάστρο Μπαλμόραλ, με την επιβλητική σκωτσέζικη βαρονική αρχιτεκτονική, βρίσκεται στο Royal Deeside, στο Aberdeenshire της Σκωτίας και αποτελούσε εξολοκλήρου ιδιωτική ιδιοκτησία της βασίλισσας, χωρίς να είναι μέρος των ιδιοκτησιών του Στέμματος, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και η αστυνομία του Λονδίνου χρειάζεται ειδική άδεια για να εισέλθει σε αυτή, ενώ για εκείνους που επιθυμούν να ψαρέψουν ή να προβούν σε άλλες δραστηριότητες κοντά στην γύρω περιοχή υποχρεούνται να πληρώσουν μέχρι και 630 λίρες την ημέρα.

Κάστρο Μπαλμόραλ

Για πολλούς εκλεκτούς επισκέπτες της βασίλισσας, το συγκεκριμένο κάστρο, λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας του, ανάμεσα σε ένα μαγευτικό και άγριο φυσικό τοπίο, με πρωταγωνιστή το καταπράσινο Καληδονιακό πευκοδάσος που το περιβάλει, είναι ένα αριστούργημα της φύσης σε συνεργασία με τον άνθρωπο, με την πριγκίπισσα Ευγενία να σχολιάζει πως είναι "το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο". Οι πρώτες εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1390, περνώντας από γενιά σε γενιά στα χέρια διάφορων ιδιοκτητών γαλαζοαίματης καταγωγής. Ένα μεγάλο μέρος του σημερινού κτηρίου ολοκληρώθηκε το 1852, όταν πέρασε στην ιδιοκτησία του πρίγκιπα Αλβέρτου και της βασίλισσας Βικτωρίας, οι οποίοι επέκτειναν τις εγκαταστάσεις λόγω της μεγάλης οικογενείας που είχαν δημιουργήσει. Στα χέρια της δισέγγονης τους, Ελισάβετ πέρασε πολλές δεκαετίες αργότερα ως οικογενειακό κληρονομικό στοιχείο.

Σύντομα, το Κάστρο Μπαλμόραλ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή της βασίλισσας, καθώς σε αντίθεση με την κύρια κατοικία της – το Παλάτι του Μπάκιγχαμ – αισθανόταν ελεύθερη, αφού μπορούσε να απολαύσει μεγάλες, μοναχικές βόλτες χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για την παρουσία αδιάκριτων βλεμμάτων. Η ιδιωτικότητα που παρείχε η κατοικία ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος περνούσαν μεγάλο μέρος των διακοπών τους μαζί με τα παιδιά τους. Απολάμβαναν υπαίθρια πικ νικ, δείπνο σε εξωτερικούς χώρους, είχαν χώρο και άνεση για παιχνίδια και ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα στη φύση. Η βασίλισσα, μάλιστα, εξασκούνταν με την ησυχία της εκεί ως ιππέας ή έκανε βόλτες μόνη της με το αυτοκίνητο της.

Στην αρχοντική κατοικία του Μπαλμόραλ εκτυλίχθηκαν μεταξύ άλλων και μερικά από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της ζωής της βασιλικής οικογένειας. Το ειδυλλιακό αυτό μέρος φιλοξένησε τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Νταϊάνα στην διάρκεια του ρομαντικού μήνα του μέλιτος , μετά την τέλεση του γάμου τους το 1981. Επιπλέον, αποτέλεσε καταφύγιο θλίψης και πόνου για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον αδερφό του, πρίγκιπα Χάρη καθώς μέσα σε αυτό επίλεξε η βασίλισσα να τους ανακοινώσουν σε ηλικία 15 και 13 ετών αντίστοιχα, τον θάνατο της πολυαγαπημένης τους μητέρας. Στα πιο πρόσφατα γεγονότα, ανήκει και η υποδοχή της νέας πρωθυπουργού της Αγγλίας, Λιζ Τρας, από την βασίλισσα Ελισάβετ σε μια ειδική επίσκεψη μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

Περισσότερα από

Stories

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.

11 Μαϊ 2024

Ο Στράτος Διονυσίου 20 ετών στον γάμο του, το 1955

Μια ρετρό φωτογραφία από το παρελθόν του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε πρωί της 11ης Μαΐου 1990, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

10 Μαϊ 2024

"Σταμάτησα να μιλάω για μένα και άρχισα να την ακούω": Πώς κέρδισε ο Κερκ Ντάγκλας τη γυναίκα του

Η ιστορία αγάπης του Κερκ Ντάγκλας και της Αν Μπάιντενς κράτησε 65 χρόνια, αν και είχε αρχίσει με μια απόρριψη.

10 Μαϊ 2024

Eurovision 33 χρόνια πριν: Η Σοφία Βόσσου και ο Ανδρέας Μικρούτσικος στην Eurovision το 1991

Οι λόγοι που το (ομολογουμένως) πολύ καλό τραγούδι τους "Η Άνοιξη", δεν κέρδισε τότε.

10 Μαϊ 2024

Φρεντ Αστέρ: "Δεν μπορεί να παίξει. Δεν μπορεί να τραγουδήσει. Αρχίζει να έχει φαλάκρα. Μπορεί να χορέψει λίγο...".

Ο Φρεντ Αστέρ διέψευσε τις προβλέψεις των παραγωγών του Χόλιγουντ και έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως ο επιδραστικότερος χορευτής του αιώνα.

10 Μαϊ 2024

Σιντ Βίσιους:"Σε παρακαλώ, μητέρα θάψε με δίπλα στο μωρό μου. Θάψε με, με το δερμάτινο σακάκι μου, το τζιν μου και τις μπότες μου. Αντίο."

Το απόλυτο είδωλο μιας μηδενιστικής γενιάς, ο μπασίστας των Sex Pistols ήταν ίσως ένα "κακό παιδί" αλλά πέρασε στην αιωνιότητα όταν πέθανε πριν κλείσει τα 22.

09 Μαϊ 2024

Άλμπερτ Φίνεϊ: Τρεις γάμοι, άπειρα λίτρα αλκοόλ και μια βαθιά περιφρόνηση για το Βρετανικό Στέμμα

Ο σαρωτικός ηθοποιός που έμοιαζε έτοιμος να εκραγεί, είχε την άνεση, για την ακρίβεια το χάρισμα, να εκτείνεται σε τεράστια γκάμα χαρακτήρων, να παίζει με το κύρος του και να καθηλώνει στο πέρασμά του.

09 Μαϊ 2024

"Ήταν ένα μικρό καράβι": Η μακάβρια ιστορία πίσω από το χαρούμενο παιδικό τραγούδι

"Να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί", ο στίχος που κρύβει την αλήθεια για τον κανιβαλισμό.

09 Μαϊ 2024

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη χωρίς ίχνος μακιγιάζ ένα καλοκαίρι του '80 στον Θεολόγο

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μας αποδεικνύει το πόσο όμορφη είναι ακόμα και αμακιγιάριστη.