ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ανδρέας Παπανδρέου- Δήμητρα Λιάνη: Ο γάμος που συντάραξε μια χώρα για όλους τους λάθος λόγους

"Αποκατέστησα το κορίτσι": Στις 13 Ιουλίου του 1989 ο 70χρονος Ανδρέας και η 35χρονη Δήμητρα παντρεύονταν στην Πολιτεία.

Λιάνη, Παπανδρέου, γάμος

13 Ιουλίου 1989. Ο 70χρονος Ανδρέας Παπανδρέου και η 35χρονη Δήμητρα Λιάνη παντρεύτηκαν στην Αθήνα, αφού είχε εκδοθεί και το διαζύγιο με την πρώτη του σύζυγο Μαργαρίτα. Η τελετή επισημοποίησε ένα ζευγάρι που συζητήθηκε όσο λίγα εκείνη την εποχή, αφού τη δεκαετία του '80 ήταν ακόμη ταμπού τα διαζύγια, πόσο μάλλον για έναν Πρωθυπουργό που επέλεξε να συνάψει σχέση με μια γυναίκα με αβυσσαλέα διαφορά ηλικίας.

Η γαμήλια τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας με πλήθος καλεσμένων από τον πολιτικό χώρο (μπορείτε να τούς διακρίνετε στο βίντεο), αλλά και απλό κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να μοιραστεί τη χαρά του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια εκπροσώπους του Τύπου. Μάλιστα τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε χαριτολογώντας για τον γάμο: "Αποκατέστησα το κορίτσι". Μετά το Μυστήριο πραγματοποιήθηκε δεξίωση και το ζευγάρι ακολούθησε πιστά το παραδοσιακό τελετουργικό, όπως το κόψιμο της γαμήλιας τούρτας, με τη νύφη να ταίζει στο στόμα τον γαμπρό.

Για τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη της χώρας ήταν ο τρίτος κατά σειρά γάμος, ενώ για την Δήμητρα Παπανδρέου ήταν ο δεύτερος- ο πρώτος σύζυγός της ήταν ο Αλέξης Καπόπουλος, αρχιτέκτονας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αρχικά παντρευτεί τη Χριστίνα Ρασσιά και μετά τη Μαργαρίτα Τσαντ, ενώ ήταν γνωστός για την "αδυναμία του στο γυναικείο φύλο", όπως λεγόταν τότε.

Μάλιστα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου στο βιβλίο της "Έρωτας και Εξουσία" που εξέδωσε μετά το διαζύγιο της με τον πολιτικό έγραφε: "Ο Ανδρέας είχε επίγνωση της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο. Είχε πάει και σε ψυχίατρο πριν παντρευτούμε να το συζητήσει. Ο ψυχίατρος τον ρώτησε αν τον επηρέαζε με κάποιο τρόπο στην επαγγελματική του καριέρα. Όταν απάντησε "όχι", ο φοβερός γιατρός αποκρίθηκε πως δεν έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας".

Το iconic νεύμα στις σκάλες του αεροπλάνου

Το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Στο ταξίδι του στην Αγγλία τον είχε συνοδεύσει η Δήμητρα Λιάνη, η οποία βρισκόταν στο πλευρό του. Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί της το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου 1988. Το συγκεντρωμένο πλήθος τον περίμενε να κατέβει από το "Airbus" της Ολυμπιακής.

Τότε υπήρχαν διάφορες φήμες για αυτό το ταξίδι. Ειπώθηκε δε πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιούη Δήμητρα είχε βάλει τον Παπανδρέουν να της υπογράψει έγγραφα για την παραχώρηση της περιουσίας του. Εκείνη όμως διευκρίνισε τι είχε συμβεί σε συνέντευξή της στο VICE: "Του έλεγα "θα μου βάλεις μία υπογραφή και θα μου υποσχεθείς ότι θα βγεις ζωντανός από το χειρουργείο". Αυτό πήρε μυθικές διαστάσεις ότι μου αφήνει το κόμμα, την περιουσία, δεν ξέρω κι εγώ τι. Ήταν ένα απλό γράμμα που έλεγε "Δήμητρα αγάπη μου, σου υπόσχομαι ότι θα βγω για να κάνουμε το γάμο μας". Ήθελαν να προσδώσουν σε μένα πράγματα, που και να ήθελα δεν θα μπορούσα να τα κάνω".

Στην επιστροφή λοιπόν του ζευγαριού στην Αθήνα η πόρτα του αεροπλάνου άνοιξε και ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στην κορυφή της σκάλας. Κοίταξε το πλήθος και σήκωσε τα χέρια του να χαιρετήσει τον κόσμο που είχε συρρεύσει για τον υποδεχτεί μετά την περιπέτεια υγείας του. Προχώρησε και με ένα νεύμα του χεριού του κάλεσε κοντά του τη Δήμητρα Λιάνη.

Το πρώτο τους φιλί

Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου αφηγείται επίσης στο VICE, αυτό ήταν το τηλεφώνημα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας:

"Υπήρχε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα επί έξι μήνες, έντονο φλερτ του Ανδρέα προς τα εμένα, όμως δεν έτρεχε απολύτως τίποτα. Εγώ εξακολουθούσα να είμαι παντρεμένη, ο Ανδρέας εξακολουθούσε φυσικά να είναι παντρεμένος και η ζωή συνεχιζόταν. Κάποια στιγμή η Μαργαρίτα αντιλαμβάνεται ότι κάτι γίνεται. Με εμένα ένιωσαν κίνδυνο, ότι εδώ είναι σοβαρά τα πράγματα με αυτήν. Με τις άλλες δεν είχαν θέμα. Αρκεί να μη θίξουμε τα του οίκου μας και το οικόσημό μας. Ήταν θέμα οικόσημου. Ενώ λοιπόν έχω πάρει τη συνέντευξη, προσπαθούν να μου την κόψουν από την ΕΡΤ (σ.σ: έχει προηγηθεί αφήγησή της σχετικά με μια εκπομπή που ήθελε να κάνει εκείνη και ο πρώτος σύζυγός της για την ισότητα των φύλων και η ίδια είχε εκδηλώσει την επιθυμία της στον Παπανδρέου να κάνουν συνέντευξη). Εγώ προσπαθώ να περάσω το κύκλωμα γύρω από το περιβάλλον του Ανδρέα, για να του το πω. Σε ένα ταξίδι καταφέρνω να του το πω και γίνεται φασαρία. Γίνεται μια παραφιλολογία τότε περί σχέσης, αλλά ακόμα δεν υπάρχει τίποτα.

Ένα πρωινό γύρω στις 8 παρά -ήταν πολύ πρωινός, εγώ καθόλου- χτυπάει το τηλέφωνό μου στο σπίτι. Εγώ ήμουν μόνη και κοιμόμουν. Ακούω μια φωνή και λέει "Δήμητρα, εσύ;". Λέω "Μάλιστα. Ποιος στο τηλέφωνο;". Απαντά, "Παπανδρέου εδώ". Το κλείνω και πέφτω κάτω από το κρεβάτι. Δεν μπορούσα να το φανταστώ, νόμιζα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα. Ξαναπαίρνει τηλέφωνο και μου λέει "έκλεισε η γραμμή". Λέω "Κύριε πρόεδρε, εσείς;". "Ναι", λέει, "τι θα έλεγες να ερχόσουν το βράδυ να πίναμε ένα ποτό στο γραφείο μου;".

Είχε ένα σπίτι στο Καστρί όπου εκεί έμενε επειδή είχε χωρίσει από κλίνης, είχε μία διάσταση ουσιαστική και κάποιες εμφανίσεις για τα μάτια του κόσμου. Βάζει ένα ποτάκι, μου χαρίζει ένα βιβλίο και λέω "ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί αύριο είναι τα γενέθλιά μου και είναι πολύ σημαντικό για μένα να μου χαρίζετε ένα βιβλίο δικό σας". Σηκώνεται, βάζει μουσικούλα και μου λέει "Τι λες, χορεύουμε λιγάκι;". Ε και με το "χορεύουμε", τα δικά μου πόδια δεν πατούσαν στη γη, η καρδιά μου χτυπούσε σε σημείο που άκουγα τον χτύπο της έξω από το σώμα μου. Ήμουν μία νεαρή κοπέλα που τον θαύμαζε, για μας ήταν θεός τότε. Αρχίζει και με φιλάει τρυφερά. Λέω "ναι, κύριε πρόεδρε". Λέει: "Δεν αφήνεις τα κύριε πρόεδρε;". Αλλά σκεφτόμουν πώς να το αφήσω και να τον πω Ανδρέα; Δεν γινόταν αυτό. Αυτό με ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Δεν τον έλεγα Ανδρέα. Τον έλεγα αγάπη μου, καρδιά μου, μωρό μου. Οτιδήποτε υποκοριστικό από το να τον προσφωνήσω Ανδρέα".

Μετά από αυτό το φιλί, την επομένη είχα τα γενέθλιά μου. Ήταν Πρωτομαγιά, αργία και ο Ανδρέας είχε πάει στον Αστέρα. Μου λέει να βρεθούμε εκεί. Έτσι, πλέον την ημέρα των γενεθλίων μου βρισκόμαστε ως παράνομο ζευγάρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Κι από εκεί ξεκινάει η δεκαετής σχέση μου με τον Ανδρέα. Ήταν το 1986 που αρχίζει η σχέση, παντρευτήκαμε το 1989 και μείναμε μαζί χωρίς να χωρίσουμε μέχρι την ημέρα του θανάτου του".

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram




Read Next

18 Μαϊ 2024

Bίκυ Φλέσσα | "Οι γυναίκες είμαστε το κέντρο του κόσμου"

Συναντηθήκαμε σε καφέ της γειτονιάς της και μιλήσαμε για τη νέα της υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες από την προσωπική διαδρομή της.

18 Μαϊ 2024
Περισσότερα από

Stories

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".