ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον βρικόλακα της Μυκόνου

Το νησί των Ανέμων υπήρξε στοιχειωμένο από το πνεύμα ενός δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού σύμφωνα με τις μαρτυρίες Γάλλου περιηγητή.

Η Μύκονος είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τις μοναδικής ομορφιάς ακρογιαλιές της, τα luxury beach bars, το ποιοτικό φαγητό αλλά και τα ηλιοβασιλέματα της. Το πανέμορφο νησί των Ανέμων, όπως αλλιώς το αποκαλούν πολλοί, έχει γίνει κέντρο φιλοξενίας θρυλικών ιστοριών που άφησαν εποχή, με πρωταγωνιστές όχι μόνο προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ αλλά και...βρικόλακες. Και πριν προλάβετε να υποθέσετε ότι αναφερόμαστε στα Μυθικά χρόνια, όπου ο Ηρακλής επίλεξε το εν λόγω νησί για να σκοτώσει Γίγαντες στην προσπάθεια εκπλήρωσης των άθλων του, η μαρτυρία της ύπαρξης αληθινού βρικόλακα τοποθετείται χρονολογικά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Υπήρξαμε μάρτυρες στην Μύκονο, μιας απίστευτης σκηνής που αφορά την επιστροφή στον κόσμο ενός νεκρού και ενταφιασμένου

Το 1700 ήταν η χρονιά που επιστέφτηκε για πρώτη φορά την μικρή Ελλάδα ο Γάλλος βοτανολόγος και περιηγητής Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, ο οποίος όχι μόνο πέρασε από την χώρα μας στην διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ανατολή, αλλά φρόντισε να περιγράψει κάθε στιγμή της παραμονής του στο προσωπικό του ημερολόγιο. Οι σπάνιες καταγραφές του εκδόθηκαν σε βιβλίο μετά τον θάνατο του με τον τίτλο "A Voyage Into the Levant". Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει και η παράδοξη μαρτυρία του ίδιου αναφορικά με τον βρικόλακα της Μυκόνου, μιας ιστορίας πέρα για πέρα αληθινής. "Υπήρξαμε μάρτυρες στην Μύκονο, μιας απίστευτης σκηνής που αφορά την επιστροφή στον κόσμο ενός νεκρού και ενταφιασμένου" διηγείται μεταξύ άλλων ο θρυλικός βοτανολόγος.

Σύμφωνα με τον Τουρνεφόρ, όταν κατέφτασε στην Μύκονο μαζί με τους συνοδοιπόρους του, τον εικονογράφο Claude Aubriet και τον Γερμανό γιατρό Andreas Gundelscheimer, η τοπική κοινωνία βρισκόταν ήδη αναστατωμένη από διάφορες εικασίες για έναν αφηνιασμένο βρικόλακα που ζούσε ανάμεσα τους. Όπως του εξήγησαν οι κάτοικοι εκεί, επρόκειτο για το πνεύμα ενός δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού, ο οποίος όταν βρισκόταν εν ζωή δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στους γύρω του, προκαλούσε συχνά προβλήματα και γκρίνιαζε ακατάπαυστα. Μια μέρα, ωστόσο, κάποιοι γείτονες εντόπισαν το πτώμα του στην εξοχή χωρίς να γνωρίζουν ποιος και γιατί διέπραξε το έγκλημα. Η ενταφίαση του συνοδεύτηκε από μεγάλες αναταραχές, αφού όπως πίστευαν στην αρχή ελάχιστοι Μυκονιάτικες τη νύχτα κυκλοφορούσε και σκόρπιζε τρόμο σε απομονωμένους κατοίκους και διαβάτες. Περιέγραφαν περιστατικά με επιθέσεις στα σπίτια, ξυλοδαρμούς, ζημίες στα τοπικά καταστήματα και τους αγρούς. Όταν πάλι επέστρεφε η αυγή, ο βρικόλακας εξαφανιζόταν.

Kάποιοι γείτονες εντόπισαν το πτώμα του στην εξοχή χωρίς να γνωρίζουν ποιος και γιατί διέπραξε το έγκλημα.

Τα εν λόγω περιστατικά άρχισαν να πληθαίνουν, ώσπου κάθε κάτοικος του νησιού πίστευε ότι είχε βρεθεί έστω και μια φορά αντιμέτωπος με το αγριεμένο πνεύμα. Σε μια προσπάθεια απαλλαγής από το φρικιό, ιερείς και μοναχοί τελούσαν λιτανείες και εξορκισμούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα. Την λύση στο πρόβλημα φαίνεται πως βρήκε ένας μοναχός, ο οποίος εμφανιζόμενος στο συμβόλαιο των Δημογερόντων του νησιού, πρότεινε να ξεθάψουν τον δολοφονημένο Μυκονιάτη την δέκατη ήμερα από την ταφή του μετά την τέλεση της λειτουργίας στο μικρό ναό του κοιμητηρίου. Έτσι και έγινε. Νέοι άνδρες του νησιού έσπευσαν στον τάφο του και αφού ξέθαψαν το "αναλλοίωτο" - σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων – πτώμα αποφάσισαν ομόφωνα να το κάψουν για να απαλλαγούν διαπαντός από την παρουσία του.

Την Πρωτοχρονιά του 1701 το πτώμα του δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού κάηκε, με την στάχτη να σκορπίζεται στην θάλασσα. Τότε μόνο σταμάτησαν οι μεταφυσικές επεμβάσεις στις ζωές των κατοίκων του νησιού, με τον Τουρνεφόρ και τους συνοδοιπόρους του να αποχωρούν από την Μύκονο για τον επόμενο μεγάλο προορισμό τους, την Κρήτη.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.