ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εδουάρδος Η’: Ο Βρετανός βασιλιάς που σκανδάλισε το παλάτι με τον έρωτα του

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ αποφάσισε να εγκαταλείψει το θρόνο για τον έρωτα, αμαυρώνοντας την βασιλική παράδοση. Όπως έκανε και ο πρ'ιγκιπας Χάρι.

βασίλισσα

Το Βρετανικό Σύστημα Τιμών είναι ένα σύστημα ανταμοιβής προσώπων για την γενναιότητα, τα επιτεύγματα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, με την βασίλισσα Ελισάβετ να διατηρεί αιώνες αργότερα την απονομή των τίτλων ευγενείας τόσο σε πρόσωπα τις βασιλικής οικογένειας και του ευρύτερου κύκλου, όσο και σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει με τον τρόπο τους στο βρετανικό έθνος.

Εδουάρδος Η’: Ο Βρετανός βασιλιάς που σκανδάλισε το παλάτι με τον έρωτα του

Οι βασιλικοί τίτλοι απονέμονται από την 96χρονη μονάρχη και μόνον σε ειδικές περιστάσεις, όπως ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μάρκλ έλαβαν τους τίτλους δούκας και δούκισσα του Σάσεξ με αφορμή την τέλεση του γάμου τους το 2018 ή στην περίπτωση του πρίγκιπα Εδουάρδου – ο μικρότερος γιος της βασίλισσας – ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο κόμης του Φόρφαρ για την συμπλήρωση των 57ων γενεθλίων του. Κατά την επιλογή ενός τίτλου, η βασίλισσα έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη τον τρόπο χρήσης του τίτλου τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του.

Στα βάθη της ιστορίας της βρετανικής μοναρχίας έχουν σημειωθεί αρκετοί δούκες του Κέιμπριτζ ή της Κορνουάλης. Ωστόσο υπάρχει ένας και μοναδικός τίτλος ευγενείας τον οποίο έχει απαγορεύσει ρητά η βασίλισσα Ελισάβετ να χρησιμοποιηθεί ξανά μελλοντικά. Αυτός δεν είναι άλλος από τον δούκα του Ουίνδσορ, τον οποίο σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του. "Ο ‘’Δούκας του Ουίνδσορ’’ είναι ένας τίτλος που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά καθώς θα ταυτίζεται πάντα με τον θείο της βασίλισσας, ο οποίος παραιτήθηκε από τον βρετανικό θρόνο, με σκοπό να παντρευτεί την διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον" αναφέρει βασιλικός εμπειρογνώμονας.

βασίλισσα

Ο έρωτας που σκανδάλισε το Παλάτι

Παρά την δημοτικότητα που διέθετε ως πρίγκιπας και μετέπειτα ως βασιλιάς της Αγγλίας, ο Εδουάρδος δεν φαίνεται να σκοτίστηκε πότε για την γαλαζοαίματη καταγωγή του. Αν και εκτελούσε – με βαριά καρδιά – τα πριγκιπικά του καθήκοντα, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο βρετανικό λαό, αλλά και διάσημη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ σετ, ο πολυαγαπημένος γιος της βασίλισσας Μαίρη είχε στρέψει αλλού την προσοχή του ήδη από το 1931. Την εποχή εκείνη, ο Εδουάρδος συναντήθηκε για πρώτη φορά με την γυναίκα της ζωής του, που δεν ήταν άλλη από την εις διπλούν διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον. Η τελευταία ήταν τότε ακόμα παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να γίνουν σύντομα εραστές με τον Εδουάρδο.

βασίλισσα

Η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας

Πέντε χρόνια αργότερα, με την οριστικοποίηση του διαζυγίου, ο πρίγκιπας αποφασίζει να παντρευτεί την καλή του και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Ωστόσο, τα σχέδια τους φαίνεται πως "χάλασε" ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του, βασιλιά Γεώργιου Ε’, αφού ο πρίγκιπας ήταν αναγκασμένος να αναλάβει χρέη βασιλιά σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της ιστορίας (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ο εν λόγω γάμος δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτός ούτε από τα μέλη της βασιλικής αυλής, ούτε από το ίδιο το έθνος, με την απλούστατη δικαιολογία ότι η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας. Παρά την ανάληψη του θρόνου, ο βασιλιάς - πλέον - Εδουάρδος δεν φάνηκε πρόθυμος να διαλύσει τον "κρυφό" ερωτικό του δεσμό, αφού είχε ερωτευθεί αληθινά την γυναίκα αυτή. Μόλις έντεκα μήνες μετά την στέψη του αποφασίζει να παραιτηθεί αφού "δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς την βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπούσε" όπως δήλωσε ο ίδιος σε ζωντανή ραδιοφωνική ομιλία, παραχωρώντας έτσι τον βρετανικό θρόνο στον αδερφό του, Γεώργιο ΣΤ’ και πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ.

βασίλισσα

η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή

Το Παλάτι δέχτηκε την αποποίηση των βασιλικών ευθυνών, παραχωρώντας στον Εδουάρδο, τον τίτλο του δούκα του Ουίνδσορ, ο οποίος έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά. Αφού παντρεύτηκε την Γουόλις το 1937, μετακόμισαν στη Γαλλία όπου έζησαν οι δυο τους για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Εδουάρδο επέστρεψε στην Αγγλία, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα για την κηδεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1952 και της μητέρα του, βασίλισσας Μαίρη το 1953. Μάλιστα, η μοναδική φορά όπου το ζευγάρι προσκλήθηκε από το Παλάτι σε επίσημη τελετή της βασιλικής οικογένειας, ήταν στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου προς τιμήν της μητέρας του. Ο Δούκας του Ουίνδσορ πέθανε στο Παρίσι το 1972, όμως θάφτηκε στο Φρόγκμορ, στο κάστρο του Ουίνδσορ. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, παρόλο που η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή, πεθαίνει και θάβεται στο πλευρό του συζύγου της, αναγκάζοντας τους βρετανούς royals να την υπομείνουν μετά θάνατον.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.