ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Hermettes": Η "μυστική" κοινότητα των γυναικών που επιλέγουν τη μοναξιά

Ένας απομονωμένος τρόπος ζωής που δεν προϋποθέτει νέους ή/και παλιούς φίλους.

Πως είναι να ζεις ολομόναχος στην πολύβουη και πολυπρόσωπη Παγκόσμια Μητρόπολη; Στην καρδιά της Νέας Υόρκης, κάπου ανάμεσα στα πολυτελή loft του εκκεντρικού Μανχάταν, η Risa Mickenberg περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας απομονωμένη στη "σπηλιά" της. Έτσι αποκαλεί πλέον το μικρό αλλά ευρύχωρο διαμέρισμα, που διακόσμησε με το δικό της μοναδικό στιλ όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Ξύλινα τηλέφωνα διακοσμούν το τραπεζάκι του σαλονιού, ενώ ένα ψεύτικο πληκτρολόγιο με τα πλήκτρα σιωπηλά, βρίσκεται επάνω στο γραφείο της.

"Κανείς δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου" παραδέχεται, αφού δεν υπάρχει καμία "έξυπνη" συσκευή επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μέσα στον "μοναχικό" παράδεισο της.

Οι "Hermettes" είναι μια "μυστική" ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, οι οποίες λατρεύουν να ζουν είτε εντελώς μόνες, είτε σε έναν πολύ μικρό κοινωνικό κύκλο.

Για την Mickenberg μοναξιά σημαίνει απελευθέρωση, για αυτό και απολαμβάνει περισσότερο από οτιδήποτε να είναι μόνη, με μοναδική παρέα τον εαυτό της. Εγκαταλείποντας μια επιτυχημένη καριέρα δύο δεκαετιών ως creative director σε μεγάλη διαφημιστή εταιρεία, η συγγραφέας του βιβλίου "The Book of Hermits (2021)" ασχολείται πια με την κοινότητα που επίλεξε να ιδρύσει με σκοπό να ενώσει, απομονώνοντας ταυτόχρονα, κάθε σύγχρονη γυναίκα που αγαπάει να ζει μόνη. Οι "Hermettes" είναι μια "μυστική" ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, οι οποίες λατρεύουν να ζουν είτε εντελώς μόνες, είτε σε έναν πολύ μικρό κοινωνικό κύκλο. "Η κοινωνία έχει πολλές παρεξηγήσεις απέναντι στους ερημίτες", υποστηρίζει η Rodriguez, εξηγώντας πως "οι άνθρωποι τους βλέπουν ως εγωκεντρικούς, αντικοινωνικούς, εχθρικούς, κυνικούς, φοβισμένους για τους ανθρώπους και μη συνεργάσιμους. Όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια".

Στην πραγματικότητα οι Hermettes πρεσβεύουν έναν νέο τρόπο ζωής, διαφοροποιημένο από εκείνο των ανδρών ερημιτών, οι οποίοι κατάφερναν πάντοτε να επιβιώνουν στο πέρας του χρόνου. Στο παρελθόν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν την μοναχικότητα καθώς αυτό συνεπάγονταν με τον εγκλεισμό σε μοναστήρι. "Ο αρσενικός ερημίτης υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά το θηλυκό ενός ερημίτη - αυτό που αποκαλώ "ερμέτ" - είναι ένας τρόπος ζωής που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα νέο γυναικείο ιδανικό, μακριά από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας" επισημαίνει η Mickenberg. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, οι γυναίκες θα πρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα για να φτάσουν στην δική τους απόλυτη ευτυχία χωρίς να στηρίζονται σε δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο, κάτι που προϋποθέτει να μείνουν μόνες είτε για συγκεκριμένο διάστημα, είτε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η κοινότητα των γυναικών ερημιτών της Νέας Υόρκης διαθέτει ήδη περισσότερα από 30 μέλη από όλο τον κόσμο, ενώ επιλέγουν να συναντηθούν μόνο για να ενισχύσουν την πεποίθηση τους ότι θέλουν να μείνουν εντελώς μόνες. "Απολαμβάνουμε τη συντροφιά εκείνων που δεν απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων ανθρώπων εκτός κοινότητας" περιγράφει η Mickenberg, τονίζοντας πως το να είσαι ερημίτης στην πόλη και όχι στην έρημο ή γενικότερη στη φύση, είναι πολύ πιο απολαυστικό καθώς προσφέρει τη δυνατότητα της μοναξιάς, σε ένα μέρος που δεν μπορείς να είσαι ποτέ ολοκληρωτικά μόνος.

Απολαμβάνουμε τη συντροφιά εκείνων που δεν απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων ανθρώπων εκτός κοινότητας

Για την Penny Arcade, μια δραστήρια θεατρική συγγραφέα και σύγχρονη "ερμέτ", η μοναχικότητα συνοδεύεται από πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων και τα οικονομικά. "Ο τρόπος ζωής των ερμέτ μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός χωρίς να είναι ακριβός. Το οικονομικό σύστημα που ακολουθούμε, πρέπει να είναι σχεδιασμένο για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Ουσιαστικά ανταμείβουμε την ατομικότητα μας. Δεν στοχεύει να σε παγιδεύσει με νομικές, οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, ούτε στην επιδίωξη του κέρδους και του ανταγωνισμού" αναφέρει μεταξύ άλλων. Κάθε μέλος των Hermettes έχει την επιλογή να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους, πέραν της κοινότητας, όμως οι περισσότεροι αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές καθώς κάτι τέτοιο τους αποσπά ενέργεια από την κατάκτηση της ύψιστης μοναξιάς.

Με πληροφορίες: Daily Beast

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

08 Μαϊ 2024
07 Μαϊ 2024

Μέλπω Ζαρόκωστα: Η αριστρκράτισσα του ελληνικού κινηματογράφου κλείνει τα 91

Μέλπω Ζαρόκωστα, μια η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου, με τον χολιγουντιανό αέρα.

Περισσότερα από

Stories

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.