ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι είναι η υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη και πώς θα την αναγνωρίσεις

Η κατάθλιψη δεν έχει πάντα το πρόσωπο που ξέρουμε.

Τι είναι η υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη και πώς θα την αναγνωρίσεις

Οι απεικονίσεις της ποπ κουλτούρας για την κατάθλιψη συχνά ζωγραφίζουν την ίδια εικόνα: απόσυρση από φίλους ή αγαπημένες δραστηριότητες, διαταραχές στον ύπνο, κλάματα.

Ενώ αυτά είναι σημάδια, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα της κατάθλιψης. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων πάσχει από αυτό που έχει ονομαστεί υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη. Και, επειδή το στίγμα εξακολουθεί να συνδέεται, πολλοί κρατούν τη θλίψη τους κρυφή και κανείς δεν γνωρίζει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Υψηλής έναντι χαμηλής λειτουργικότητας

Υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη είναι όταν κάποιος φαίνεται να τα έχει όλα εξωτερικά, αλλά εσωτερικά είναι σοβαρά λυπημένος. Η Carol Landau, PhD, κλινική καθηγήτρια της ψυχιατρικής, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της ιατρικής, λέει ότι το συναντά κυρίως στις γυναίκες με μια τάση για τελειομανία – Δηλαδή, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν πιθανά αξιοζήλευτη ζωή και ένα μακρύ κατάλογο προσωπικών επιτευγμάτων.

“Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι η υψηλής λειτουργικότητας είναι καλύτερη από το να είναι χαμηλής λειτουργικότητας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού το πιο σημαντικό πράγμα για ένα άτομο με κατάθλιψη είναι να πάρει βοήθεια – που ένα άτομο υψηλής λειτουργικότητας δεν το εποτρέπει στον εαυτό του αυτό”, λέει η Landau.

Ένας αγώνας που κρυβόταν σε κοινή θέα

Για την Amanda Leventhal, μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι με μια φαινομενικά τέλεια ζωή, η δημόσια έκθεση του προσωπικού αγώνα της με την υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη, που η ίδια δημοσίευσε πρόσφατα, ήταν χρόνια στα σκαριά.

“Ήμουν ξύπνια μέχρι αργά ένα βράδυ, δεν κοιμόμουν και αποφάσισα να μιλήσω για όλα όσα με είχαν προβληματίσει όλα αυτά τα χρόνια.”

Τώρα αισθάνεται πιο άνετα συζητώντας για την κατάθλιψή της, αλλά λέει ότι εξακολουθεί να μην το συζητά αρκετά, καθώς φοβάται ότι θα διώξει τους ανθρώπους από κοντά της.

Η Landau λέει ότι αυτό είναι συχνό φαινόμενο στις γυναίκες. “Ακόμα παλεύουν να είναι αυτές που δίνουν φροντίδα και μέρος αυτού δεν τους επιτρέπει να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια”, λέει. “Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα η κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έτσι, όταν κάποιος/κάποια ανοίγεται στον/στην φίλο/φίλη της/του γι ‘αυτό, εκείνος/εκείνη του θα πει, “Κι εγώ”, ή “Η αδελφή μου αισθάνεται με τον ίδιο τρόπο.””

Άλλοι τρόποι για να εντοπίσετε την κατάθλιψη

Η Leventhal δεν ταυτίζεται με τις στεναχωρημένες γυναίκες στις αντικαταθλιπτικές διαφημίσεις. Τα συμπτώματά της εκδηλώθηκαν με άλλους τρόπους. “Για μένα, ήταν ευερεθιστότητα”, εξηγεί. Η Landau λέει ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. “Μπορεί να έχετε μια φίλη που να είναι εκκεντρική όλη την ώρα, ή που οι άνθρωποι την θεωρούν «σκύλα», αλλά εσωτερικά το πρόσωπο αυτό πραγματικά αγωνίζεται. Άλλα λεπτά σημάδια είναι: ειρωνικά ή πικρόχολα αστεία ή συχνά φαίνονται εκτός πραγματικότητας”.

Πώς μπορείτε να μιλήσετε σε ένα φίλο που νομίζετε ότι συγκαλύπτει την κατάθλιψη; Η Landau λέει να τον/την ρωτήσουμε αν είναι εντάξει, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο εαυτός του/της τον τελευταίο καιρό. Η Leventhal αναγνωρίζει αυτό το συναίσθημα. “Απλά, μικρά πράγματα, όπως η ερώτηση “Τι κάνεις;” Απλά να είστε εκεί για να τους ρωτήσετε και να ακούσετε τι χρειάζονται. Διαφορετικοί άνθρωποι θα χρειάζονται διαφορετικά πράγματα”. Η Landau λέει ότι είναι καλύτερα να είστε έτοιμοι με μια πρόταση, όπως ένας αξιόπιστος θεραπευτής (ή μια εφαρμογή πλέον!).” Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπευτών, φαρμάκων, εφαρμογών, και άλλων εργαλείων. Γι ‘αυτό είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια.”

Εμείς σας καλούμε όλους να προσέξετε καλά τους φίλους σας και τους αγαπημένους σας. Και, το σημαντικότερο, εάν χρειάζεστε βοήθεια, πείτε κάτι. Πάντα θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι έτοιμοι να κάνουν ό, τι μπορούν για εσάς.

Πηγή: dailystories.gr

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.