ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς θα αυξήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας με 3 απλά βήματα; Υποψήφιος για Νόμπελ απαντά

Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά, αρκεί να ακολουθήσουμε την εύκολη και αποτελεσματική συμβουλή του Chade-Meng Tan.

Πώς θα αυξήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας με 3 απλά βήματα; Υποψήφιος για Νόμπελ απαντά

Πολλές φορές, ακούμε ή διαβάζουμε για τη «συναισθηματική νοημοσύνη» και τον ρόλο της στη βελτίωση της επαγγελματικής και της προσωπικής μας ζωής. Τι σημαίνει, όμως, στην πραγματικότητα αυτός ο όρος;

Σύμφωνα με τους εδικούς, «συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να διακρίνουμε τα συναισθήματα των άλλων, να αντιλαμβανόμαστε ποια ακριβώς είναι και να τα αξιοποιούμε προκειμένου να επηρεάσουμε τις σκέψεις και τις πράξεις τους».

Συνεπώς, η συγκεκριμένη μορφή νοημοσύνης απαιτεί εξίσου νοητικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Και, όπως επισημαίνει ο Chade-Meng Tan, ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς και, παράλληλα, υποψήφιος για Νόμπελ, μπορούμε με τρία απλά βήματα να την αυξήσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:

Βήμα 1: Εξασκούμε την προσοχή και την παρατηρητικότητά μας

Η προσοχή και η παρατήρηση είναι οι βάσεις για όλες τις νοητικές και τις συναισθηματικές δεξιότητές μας. Έτσι, χρειάζεται να κάνουμε εξάσκηση σε αυτές, ώστε η ματιά μας απέναντι στους άλλους να είναι ήρεμη, ψύχραιμη, αλλά και «οξεία» ταυτόχρονα.

Βήμα 2: Αποκτάμε αυτογνωσία και αυτοέλεγχο

Έχοντας εξασκήσει την προσοχή και την παρατηρητικότητά μας απέναντι στους άλλους, είναι σημαντικό να στρέψουμε τώρα το βλέμμα στον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη λειτουργία της σκέψης και των συναισθημάτων μας. Μάλιστα, χρειάζεται να το κάνουμε τόσο αντικειμενικά σαν να έχουμε την οπτική ενός τρίτου προσώπου. Έτσι, αποκτάμε αυτογνωσία και, στη συνέχεια, αυτοέλεγχο. Και έχοντας κατανοήσει πρώτα τη λειτουργία της δικής μας σκέψης και των δικών μας συναισθημάτων, θα κατανοήσουμε ευκολότερα και των άλλων.

Βήμα 3: Υιοθετούμε συνήθειες που ενισχύουν την κοινωνικότητά μας.

Ιδιότητες, όπως η ευγένεια και η ένδειξη κατανόησης στους άλλους, μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής συμπεριφοράς μας. Ας υποθέσουμε ότι μόλις γνωρίζουμε κάποιον, έχουμε αυτομάτως την πρόθεση να τον βοηθήσουμε να πετύχει το καλύτερο δυνατό, είτε πρόκειται για έναν καινούριο συνάδελφό μας, είτε για έναν καινούριο σύντροφο ή φίλο. Και αυτό θα μας βοηθήσει (και θα μας ωθήσει) να τον καταλάβουμε καλύτερα.

Πώς θα αυξήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας με 3 απλά βήματα; Υποψήφιος για Νόμπελ απαντά

Σύμφωνα με έρευνες, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης επιφέρει θετικές συνέπειες τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική ζωή. Ειδικότερα, στον επαγγελματικό χώρο, η αντίληψη των συναισθημάτων των γύρω μας, διευκολύνει την αύξηση της απόδοσής μας, συμβάλλει θετικά στις αποτελεσματικότερες ηγετικές μας δεξιότητες (σε περίπτωση που έχουμε υψηλόβαθμη θέση), αλλά και εξομαλύνει τη συνεργασία με τους συναδέλφους μας.

Παράλληλα, η συναισθηματική νοημοσύνη βελτιώνει και την προσωπική μας ζωή, εφόσον μας βοηθάει να βλέπουμε μια κατάσταση πιο αντικειμενικά, να αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τις δυσκολίες και να έχουμε καλύτερη σχέση με τον σύντροφό μας, την οικογένειά μας και τους φίλους μας.

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.