ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παραμένεις φίλη με τον πρώην; Δες τι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητά σου

Όσοι αποφεύγουν να διακόψουν εντελώς τις επαφές με τους πρώην συντρόφους τους, πιθανόν να έχουν «σκοτεινή» προσωπικότητα, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Παραμένεις φίλη με τον πρώην; Δες τι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητά σου

Αν διαπιστώσατε ότι ένας πρώην σας διέγραψε από φίλη στο Facebook, τότε ίσως έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ψυχολογικής μελέτης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, άτομα με σκοτεινή προσωπικότητα – ιδιότροπα, χειριστικά ή με τάσεις εκμετάλλευσης των άλλων – έχουν υψηλότερες πιθανότητες να παραμένουν φίλοι με τους πρώην τους. Και οι λόγοι; Από ... σεξουαλικοί έως πρακτικοί.

Τα συμπεράσματα της μελέτης εξάχθηκαν ως εξής: Η ερευνητική ομάδα ρώτησε 350 άτομα γιατί θα παρέμεναν φίλοι με έναν/μία πρώην. Οι απαντήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) για λόγους εμπιστοσύνης και συναισθηματικού δεσίματος, β) για λόγους πρακτικούς, γ) για λόγους σεξουαλικούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με πιο «σκοτεινή» προσωπικότητα - και, κυρίως, ανταγωνιστική – είναι πιθανότερο να κρατάνε επαφή με τους πρώην τους για πρακτικούς λόγους.

Στην πρώτη κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται απαντήσεις όπως «είναι καλός ακροατής όταν έχω κάποιο πρόβλημα». Στη δεύτερη, «μου δίνει χρήματα». Στην τρίτη, «κάνουμε ακόμα σεξ κάπου-κάπου».

Στη συνέχεια, άλλα 500 άτομα που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα, αφού υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας, ρωτήθηκαν ποιους από τους συγκεκριμένους λόγους (συναισθηματικούς, πρακτικούς, σεξουαλικούς) θεωρούν πιο σημαντικούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με πιο «σκοτεινή» προσωπικότητα - και, κυρίως, ανταγωνιστική – είναι πιθανότερο να κρατάνε επαφή με τους πρώην τους για πρακτικούς λόγους.

Επίσης, τα άτομα με προσωπικότητα λιγότερο ειλικρινή και ευαίσθητη, επέλεξαν τους σεξουαλικούς λόγους.

Τους πρακτικούς και σεξουαλικούς λόγους επέλεξαν, επίσης, άτομα με προσωπικότητα ναρκισιστική έως και ... ψυχοπαθή!

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ταιριάζουν με εκείνα μιας προηγούμενης, σύμφωνα με τα οποία οι πιο «σκοτεινοί» τύποι εκτιμούν περισσότερο το καθαρό σεξ και τις βραχυπρόθεσμες σχέσεις σε σύγκριση με τις μακροπρόθεσμες. Επίσης, κυνηγούν το χρήμα και την εξουσία και, συχνά, γίνονται ιδιαίτερα χειριστικοί.

Παραμένεις φίλη με τον πρώην; Δες τι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητά σου

Ωστόσο, υπάρχει και κάτι θετικό: Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Όκλαντ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη και το συναισθηματικό δέσιμο είναι ο βασικός λόγος διατήρησης φιλίας με έναν πρώην. Αντίθετα, οι πρακτικοί λόγοι και το σεξ επιλέχθηκαν από πολύ λιγότερους.

Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ φύλων, οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στους πρακτικούς λόγους και το σεξ σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αν παραμένουμε φίλοι με έναν πρώην πρέπει να πάμε να ... κοιταχτούμε στο γιατρό. Αν το τωρινό είδος σχέσης μαζί του λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί.

Όμως, αν παρατηρήσουμε ότι κάποιος παλιός σύντροφος μάς τηλεφωνεί μόνο όταν έχει κάποιο πρόβλημα και ψάχνει έναν καλό ακροατή, έχει μείνει χωρίς χρήματα ή του ήρθε όρεξη για ... σεξ, τότε αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικές.

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.