ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια Ελληνίδα ειδικός εξηγεί: Πώς θα αλλάξει η σχέση μας με το φαγητό μέσα από την κλινική ύπνωση

Στη συναισθηματική πείνα στοχεύει η θεραπευτική μέθοδος που περιγράφει η Άννα Λιάσκα, σύμβουλος ψυχικής υγείας εξειδικευμένη στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία.

Μια Ελληνίδα ειδικός εξηγεί: Πώς θα αλλάξει η σχέση μας με το φαγητό μέσα από την κλινική ύπνωση

Η Άννα Λιάσκα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας*, καταρρίπτει τους μύθους γύρω από την ύπνωση και εξηγεί πώς μπορεί η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τη σχέση μας με το φαγητό, βγάζοντας από τη ζωή μας τις συνήθειες που βαραίνουν τη σιλουέτα αλλά και την ψυχική μας διάθεση.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο που τείνει να εξάπτει τη φαντασία και την περιέργεια του ελληνικού κοινού και παράλληλα να προβληματίζει για το τι είναι τελικά και το πώς μπορεί να χρησιμεύσει θεραπευτικά. Στη χώρα μας μοιάζει να πλαισιώνεται από ένα πέπλο μυστηρίου και ίσως σε αυτό να έχουν συμβάλει διάφοροι μύθοι που επικρατούν γύρω από την ύπνωση καθώς και εικόνες που συναντάμε στο διαδίκτυο και στις κινηματογραφικές ταινίες.

«Θα κοιμάμαι;», «θα χάσω τον έλεγχο;», «θα θυμάμαι μετά την ύπνωση;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που γεννούνται στο μυαλό ενός ατόμου σχετικά με την Κλινική Υπνοθεραπεία. Σας προσκαλώ λοιπόν να ανατρέξουμε μαζί νοερά σε εκείνες τις στιγμές όπου όντας έντονα απορροφημένοι σε κάποια σκέψη, χάνουμε την αίσθηση όσων συμβαίνουν γύρω μας.

«Θα κοιμάμαι;», «θα χάσω τον έλεγχο;», «θα θυμάμαι μετά την ύπνωση;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που γεννούνται στο μυαλό ενός ατόμου σχετικά με την Κλινική Υπνοθεραπεία.

Σε όλους μας έχει συμβεί να μας μιλάει κάποιος και καθώς είμαστε τόσο βυθισμένοι στην θάλασσα του νου μας να μην ακούμε τίποτα. Ίσως να χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα ώστε να επαναφέρουμε την προσοχή μας στην «επιφάνεια» του εξωτερικού κόσμου όταν η φωνή του συνομιλητή μας μοιάζει με εξασθενημένο απόηχο.

Αυτή η τόσο οικεία σε όλους μας αίσθηση μπορεί εύκολα να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε εμπειρικά τι είναι η Ύπνωση και πώς μπορεί καθημερινά ο νους μας να λειτουργεί σε αυτή την κατάσταση χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε.

Μιλάμε λοιπόν για μια φυσική κατάσταση του νου που δεν έχει καμία σχέση με τον ύπνο ή με την απώλεια ελέγχου καθώς η ικανότητα ενός ανθρώπου να υπνωτίζεται είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιέται, όπως αναφέρει και ο Ίρβιν Γιάλομ στο βιβλίο του «Ο δήμιος του έρωτα». Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια κατάσταση «χαλαρής εγρήγορσης» του εγκεφάλου μας, κατά την οποία η αντίληψη μας μετατοπίζεται από τον εξωτερικό στον εσωτερικό μας κόσμο και είναι εστιασμένη σε αυτόν.

Μια Ελληνίδα ειδικός εξηγεί: Πώς θα αλλάξει η σχέση μας με το φαγητό μέσα από την κλινική ύπνωση
«Κλινική Ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση του νου που δεν έχει καμία σχέση με τον ύπνο ή με την απώλεια ελέγχου καθώς η ικανότητα ενός ανθρώπου να υπνωτίζεται είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιέται», εξηγεί η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Άννα Λιάσκα.

Η Σύγχρονη Κλινική Υπνοθεραπεία με θεωρητικές βάσεις στη Συγκινησιακή Νευροεπιστήμη είναι η μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιεί την ύπνωση ως το πλαίσιο μέσα στο οποίο εφαρμόζεται η ψυχοθεραπεία από έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή. Στόχο έχει την υποσυνείδητη προσέγγιση ενός προβλήματος προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί γρήγορα, αποτελεσματικά και σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.

Έχοντας άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο, εργαζόμαστε θεραπευτικά στα βαθιά επίπεδα του νου με μη συνειδητά ψυχοσυναισθηματικά μοτίβα, με μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που είναι δυσλειτουργικά, για να επιφέρουμε ριζικές ασυνείδητες αλλαγές.

Κλινική ύπνωση και διατροφικές δυσκολίες

Η Κλινική Υπνοθεραπεία εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο εύρος ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοφυσιολογικών διαταραχών ανάμεσα στις οποίες είναι και οι διατροφικές διαταραχές και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την υπερβολική κατανάλωση τροφής όπως είναι η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή ή συναισθηματική υπερφαγία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμηθούμε πως η σχέση μας με την τροφή αναπτύσσεται από τις πρώτες στιγμές της ύπαρξης μας στον κόσμο. Από τις πρώτη κιόλας φορά που ως βρέφη θηλάζουμε, η τροφή αρχίζει να συνδέεται άρρηκτα με συναισθήματα φροντίδας, ασφάλειας, συναισθηματικής ευδαιμονίας και άνεσης.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε την άμεση σύνδεση που έχουν η τροφή και οι διατροφικές συμπεριφορές που υιοθετούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας με αντίστοιχους ψυχοσυναισθηματικούς παράγοντες που τις διαμορφώνουν. Αυτή η βαθιά χαραγμένη στο υποσυνείδητο σχέση μεταξύ τροφής και συναισθημάτων καθρεφτίζεται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο θρέφουμε τον οργανισμό μας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Για να τραφούμε, βέβαια, χρειάζεται να καταναλώνουμε τόσο τις τροφές που αφορούν την βιολογική μας πείνα όσο και εκείνες που αφορούν τη συναισθηματική μας πείνα, δηλαδή την πείνα μας για αγάπη, φροντίδα, στοργή, ασφάλεια, τρυφερότητα, χαρά, μια αγκαλιά και πολλά ακόμα άλλα.

Επειδή όμως μοιάζει τα πάντα να είναι τροφή, πολύ συχνά η ανάγκη μας για συναισθηματική τροφή μπερδεύεται με την ανάγκη μας για φαγητό. Έτσι, όταν δεν αναγνωρίζουμε πως «πεινάμε» για μια αγκαλιά, και άρα δεν καλύπτουμε την ανάγκη μας αυτή με τον αντίστοιχο τρόπο, προσπαθούμε να καλύψουμε το συναισθηματικό κενό που δημιουργείται τρώγοντας τελικά φαγητό.

Όταν δεν αναγνωρίζουμε πως «πεινάμε» για μια αγκαλιά, προσπαθούμε να καλύψουμε το συναισθηματικό κενό που δημιουργείται τρώγοντας τελικά φαγητό.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία στόχο έχει, ως θεραπεία Υποσυνειδήτου, να εντοπίσει τη βαθιά ασυνείδητη αιτία της εκάστοτε δυσλειτουργικής για την ζωή του ατόμου διατροφικής συνήθειας. Το σημείο δηλαδή από το οποίο ξεκινά η διατροφική δυσκολία και διατηρείται μέσω του υποσυνείδητου. Ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η σύνδεση με το σώμα και η επαφή με τις αυθεντικές του ανάγκες ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τον τρόπο έκφρασης τους και έτσι να τις φροντίζουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Ακόμα, μέσω της Υπνοθεραπείας το άτομο προσεγγίζει την μη συνειδητή πλευρά του εαυτού του, που συνδέεται με την διατροφική του δυσκολία. Η πτυχή αυτή του εαυτού έμαθε κάποτε να καλύπτει τις συναισθηματικές τις ανάγκες μέσω της κατανάλωσης φαγητού προκειμένου να αισθανθεί πληρότητα. Εντοπίζοντας τη συγκεκριμένη πλευρά και φροντίζοντας τις συναισθηματικές της ανάγκες ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπευτική αλλαγή, καθώς αυτό το κομμάτι του εαυτού μας δεν θα χρειάζεται πια να τρώει προκειμένου να «χορτάσει» συναισθηματικά.

Η ενασχόλησή μας με την τροφή είναι κομμάτι του τρόπου ύπαρξης μας και μάλιστα μείζονος σημασίας καθώς χωρίς το φαγητό δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στη ζωή. Είναι χρήσιμο να καταρρίψουμε το μύθο πως οι διατροφικές δυσκολίες συνδέονται μόνο με αυξημένο σωματικό βάρος. Διατροφική δυσκολία είναι οποιαδήποτε δυσκολία υπάρχει στη σχέση μεταξύ του εαυτού μας και του φαγητού, ανεξαρτήτως του σωματικού μας βάρους, και όπως κάθε στενή σχέση χρειάζεται και αυτή την αμέριστη προσοχή και τη φροντίδα μας για να διατηρείται μέσα στα χρόνια σε ισορροπία.

*Η Άννα Λιάσκα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και έχει εξειδικευτεί στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Είναι κάτοχος Διπλώματος Ανώτερης Πρακτικής στην Κλινική Ύπνωση – Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία καθώς και του βρετανικού διπλώματος Advanced Qualification in Hypnotherapy Practice του GHSC. Είναι πιστοποιημένη από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής. Εργάζεται θεραπευτικά στο «Θεραπευτικό Μονοπάτι» (www.therapypath.gr).

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.