ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί μελαγχολούμε το φθινόπωρο; Πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάζει την ψυχολογία

Κι όμως, η συννεφιασμένη διάθεση έχει τη δική της επιστημονική εξήγηση.

Γιατί μελαγχολούμε το φθινόπωρο; Πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάζει την ψυχολογία

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που λατρεύουν το φθινόπωρο και αυτοί που το μισούν. Πιθανότατα η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στην δεύτερη ομάδα.Παρά τη δυσφορία που νιώθουν βέβαια αυτά τα άτομα, είναι κάπως τυχερά, καθώς η επιστήμη έχει βρει την αιτία του κακού.

Το σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

Το σύνδρομο SΑD (Seasonal Αffective Disorder) ή σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, αποτελεί μια διαταραχή της διάθεσης, που οφείλεται στη μείωση της έκθεσής μας στο ηλιακό φως τις εποχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί στη μείωση των εκκρίσεων ορισμένων νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι βελτιώνουν τη διάθεσή μας, όπως είναι η σεροτονίνη. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών και αποτελεί ένα σύνδρομο του δυτικού κόσμου στη χειμερινή του μορφή. Σε χώρες με ισημερινό κλίμα, είναι συχνότερο τους θερινούς μήνες. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν:

Υπνηλία, δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα

Αύξηση ποσότητας φαγητού, ιδιαίτερη επιθυμία για υδατάνθρακες ( και συνεπώς αύξηση βάρους)

Απουσία ενέργειας

Δυσκολία συγκέντρωσης

Αισθήματα μελαγχολίας και ανηδονίας

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος νιώθει μια μελαγχολία με τον ερχομό του φθινοπώρου, υποφέρει από αυτό το σύνδρομο. Είναι δυνατόν, ωστόσο, οι εποχικές αλλαγές να μας ρίχνουν την διάθεση και να επηρεάζουν τον οργανισμό μας σε μικρό βαθμό χωρίς να πληρούνται όλα τα συμπτώματα της διαταραχής . Το να μεταναστεύουμε κάθε φορά που τελειώνει το καλοκαίρι, όμως, σίγουρα δεν είναι πρακτική λύση. Οπότε, μια καλή εναλλακτική είναι να διευκολύνουμε λίγο τη ζωή μας, γιατί ως γνωστόν ότι δεν μπορείς να αποφύγεις καλύτερα να το απολαύσεις. Ιδού μερικοί τρόποι:

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D σας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να λάβει σε βιταμίνη D είναι σε έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου. Ωστόσο, όσον αφορά για τον καρκίνο του δέρματος οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απορροφούν τη βιταμίνη D που χρειάζονται. Αν και τα αντηλιακά είναι ακόμα μια καλή ιδέα, μια βόλτα στο απογευματινό ήλιο είναι όμορφο και χαλαρωτικό

Κανε περισσότερη άσκηση. Η άσκηση είναι ένα φυσικό όφελος για την διάθεση και αν το κάνεις στο ύπαιθρο κάτω από τον ήλιο, μπορείτε να πάρετε διπλά οφέλη.

Προσέξτε τι τρώτε. Πολλά άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ποθούν υδατάνθρακες, τα οποία θα αυξήσει τα συναισθήματα της θλίψης και την νωθρότητα. Γεμίστε το πιάτο σας με πολλές άπαχες πρωτεΐνες. Ψάξτε τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε β-καροτένιο.

Μην ξεχνάτε τους φίλους σας. Πολλές φορές, οι υποχρεώσεις που μπαίνουν κ πάλι στη ζωή μας, μας αποσπούν από την κοινωνική συναναστροφή, πράγμα το οποίο εντείνει τα αισθήματα μελαγχολίας. Βρείτε ένα κενό, λοιπόν και εκμεταλλευτείτε το για να βρεθείτε με την παρέα σας και να συναντήσετε φίλους που έχετε καιρό να δείτε.

Ξεφορτωθείτε την χαρτούρα ΝΩΡΙΣ. Τι πιο αγχωτικό (και βαρετό) από τις νέες αιτήσεις, δικαιολογητικά και δηλώσεις που έχετε να τακτοποιήσετε; Νομίζω τίποτα. Γι΄αυτό πάρτε το απόφαση, ξεμπερδέψτε με τα διαδικαστικά όσο πιο γρήγορα γίνεται και απολαύστε την υπόλοιπη εποχή.

Ξεκινήστε μια νέα ασχολία. Μάθετε μια καινούρια γλώσσα, μάθετε να μαγειρεύετε κινέζικο, πάτε για τρέξιμο, ξεκινήστε μια καινούρια σειρά και γενικά επενδύστε σε οτιδήποτε θα αλλάξει για λίγο την ρουτίνα σας και θα κάνει την αρχή της νέας σεζόν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες.

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.