ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Για μισό λεπτό: Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς;

Και ζήσανε αυτοί καλά και ο καθένας μόνος του.

Για μισό λεπτό: Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς;

Γράφει η Στέλλα Αργυρίου

Τι παίζει ρόλο και το 2018 οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μόνοι; Χρειαζόμαστε τελικά κάποιο εγχειρίδιο για να επιβιώσουμε και να μετέχουμε σε μια φυσιολογική σχέση; Έχουμε περισσότερα πτυχία και μεταπτυχιακά σπουδών και στο κομμάτι των σχέσεων είμαστε αγράμματοι.

Σε μια ηλικία που οι γονείς μας ήταν παντρεμένοι με παιδιά, στο αποκορύφωμα της βιολογικής και πνευματικής μας ισχύος εμείς επιλέξαμε. Μοναξιά. Γιατί;

Ανεξάρτητες γυναίκες, αναστατωμένοι άντρες

Στη δική μας γενιά, οι άντρες κατατάσσουν τις γυναίκες σε κατηγορίες, το ίδιο κάνουν οι γυναίκες. Μα μπαίνει ο άνθρωπος σε κουτάκια; Ο καθένας από την πλευρά του θεωρεί ότι έχει το δίκιο. Τα χρόνια περνάνε, γινόμαστε όλοι πιο απαιτητικοί, μαθαίνουμε να ζούμε μόνοι μας και οι σχέσεις δυσκολεύουν μοιραία.

Η πραγματική επικοινωνία ισοπεδώθηκε και κουκουλώθηκε με τον εκσυγχρονισμό και κάπως έτσι χάσαμε το νόημά της πρώτα μεταξύ μας και μετά της μεταξύ φίλων, γνωστών, εραστών, συζύγων.

Μάθαμε να τα βάζουμε εύκολα κάτω, γιατί έτσι μας έχουν μάθει. Η δική μας γενιά των 40 και μικρότεροι, τα είχαμε όλα στο πιάτο. Μαμάδες και γιαγιάδες που βοηθούσαν στο διάβασμα, μας έκαναν τις εργασίες μας κουβαλούσαν τις τσάντες. Τι μήνυμα μεταδώσαμε στα παιδία; Θα είμαι πάντα εκεί, μην κουράζεσαι. Το μήνυμα μεταφέρεται και στις ερωτικές σχέσεις. Και γίναμε προκομμένοι στη ζωή και τεμπέληδες στον ερώτα.

Μια φορά κι έναν καιρό

Έβλεπες κάποιον και σου άρεσε, απλά και μόνο για αυτό που ήταν. Τα πρώτα ραντεβού έσκαγαν χρωματιστά σαν πυροτεχνήματα κι ο κόμπος της χαράς δεν σε άφηνε να φας και να πιείς όσο θα ήθελες. Σταδιακά γνώριζες και γνώριζε τους φίλους σου, μέσα σε λίγο καιρό είχες να μετράς κοινές στιγμές χαράς, όνειρα, κινήσεις φροντίδας κι απλά γινόσασταν ζευγάρι.

Βγαίνατε έξω μόνοι και δεν έπαιρνες τα μάτια σου από πάνω του. Περίμενες τι θα πει για να τον γνωρίσεις καλύτερα και έπεφτες για ύπνο με τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις από εκείνον.

Την επόμενη μέρα ανυπομονούσες για ένα του τηλέφωνο για όλα αυτά που εσύ αισθάνθηκες χθες θεωρώντας την επιβεβαίωση της προηγούμενης συνάρτησης παραγεγραμμένη ενώ μέχρι να σε πάρει μπορεί και να έκανες μόνη σου αναπάντητες από το σταθερό στο κινητό για να τσεκάρεις αν αυτό λειτουργεί.

Back to reality

Τώρα. Βγαίνεις με τις φίλες σου, δουλεύεις όσο και οι άντρες, πολλές φορές και περισσότερο, στη διανομή των ρόλων παίρνεις αυτόν του κυνηγού, δεν ξεβολεύεσαι από το πρόγραμμά σου και συνήθως κανονίζεις τα ραντεβού σου μετά τη δουλειά κατευθείαν, σαν να ήταν συμπληρωματική προέκτασή της κι όχι το κύριο ζήτημα.

Το τελευταίο που σε νοιάζει είναι το πως θα ντυθείς, αφού φοράς τα ρούχα της δουλειάς και την συναισθηματική φόρτιση της ημέρας μαζί. Κατά τη διάρκεια δε του ραντεβού η σκέψη της δουλειάς άγρυπνη βαράει σκοπιά στο μυαλό σου “μην αργήσουμε και πολύ, έχουμε και δουλειές αύριο”.

Κι αναρωτιέμαι αν σήμερα αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας τελικά τι μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους άντρες και γιατί συνεχώς μας φταίνε; Μήπως γιατί έχουμε γίνει ίδιες; Μήπως η ετερωνυμία των χαρακτηριστικών που δημιουργούσαν έλξη έγινε ομωνυμία που δημιουργεί ασυμβατότητα;

Μήπως τελικά η σημερινή Σταχτοπούτα από βιασύνη βρίσκει και βάζει μόνη της το γοβάκι της γιατί ο πρίγκιπάς της έχει χαθεί στην κίνηση κάπου στην Κηφισίας;

Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς; Οh wait!

Για μισό λεπτό: Μήπως δεν έγιναν οι σχέσεις προβληματικές αλλά εμείς;
Η Στέλλα Αργυρίου είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος

Η Στέλλα Αργυρίου είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος, πτυχιούχος από το έτος 2005 του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης. Το 2006 συμμετείχε στις κλινικές και επιστημονικές δραστηριότητες του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Τζανείου νοσοκομείου, στην διαγνωστική εκτίμηση και στην διαγνωστική παρέμβαση, υπό την εποπτεία της Διευθύντριας του τμήματος. Συνεργάστηκε με διάφορες ιατρικές ειδικότητες στο πλαίσιο της διασυνδετικής λειτουργίας του τμήματος και συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών του τμήματος ψυχολογίας Παντείου με τον ρόλο του επιβλέποντα συμβούλου.
Είναι εισηγήτρια στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο , επιστημονικός συνεργάτης και βασικός σύμβουλος στις δράσεις του ΟΠΑΠ με κοινωνικό χαρακτήρα και εργάζεται σε κέντρα που εξειδικεύονται στην άνοια.
Έχει εξειδικευθεί στις διατροφικές και αναπτυξιακές εν γένει διαταραχές, με τις οποίες ασχολείται σε τακτική βάση είτε αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε διάφορα, ειδικά έντυπα (Ένθετο Ελευθεροτυπίας «Ιατρικά», τα Νέα, περιοδικά Shape, Vita, Diva, είτε λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα πανελλήνια Συνέδρια, με την ιδιότητα τόσο του συμμετέχοντος όσο και του εισηγητή.
Εβδομαδιαία η συμμετοχή στις εκπομπές της Κ. Τατιάνας Στεφανίδου, της Κ. Ναταλίας Γερμανού και της Κ. Χριστίνας Λαμπίρη.
Αρκετές επίσης είναι και οι συμμετοχές της σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα που αφορούν το αντικείμενο της όπως «καφές με την Ελένη», «Πρωινός καφές», «Αποδείξεις», «Καλομελέτα και έρχεται», «αξίζει να το δεις», «Καλημέρα σας», «Ιστορίες Πραγμάτων» (ψηφιακό πρόγραμμα ΝΕΤ)

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.