ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Aυτά είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα που φανερώνουν σχιζοφρένεια

Εκείνα που πρέπει να προσέξεις στην συμπεριφορά των άλλων.

Aυτά είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα που φανερώνουν σχιζοφρένεια

Σχιζοφρένεια. Μπορεί να μη γνωρίζετε πολλά για τη σοβαρή αυτή ψυχική διαταραχή, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει πολλές φορές τη συγκεκριμένη λέξη να περιγράφει –λανθασμένα– ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση.

Ό,τι κι αν ισχύει στη δική σας περίπτωση, το γεγονός είναι ότι η σχιζοφρένεια αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι δεν κάνει διακρίσεις. Πρόκειται για μια χρόνια ψυχική διαταραχή που σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και παρουσιάζεται σε περίπου 1 στους 100 ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής κατάστασης. Διακρίσεις δεν κάνει ούτε στο φύλο, αφού επηρεάζει με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που «δείχνουν» σχιζοφρένεια και τι κάνουμε σήμερα για να τα αντιμετωπίσουμε; Έχουμε σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο ή απέχουμε ακόμη πολλά βήματα από το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Τα ανησυχητικά «σημάδια»

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας ποικίλλουν, ωστόσο τα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από την ψυχική αυτή ασθένεια έχουν ψευδαισθήσεις, δηλαδή ακούν ή βλέπουν πράγματα που είναι μόνο στη φαντασία τους. Παράλληλα, έχουν αυταπάτες, παραληρητικές ιδέες, αποδιοργάνωση λόγου ή συμπεριφοράς, μειωμένη ικανότητα, γνωστικά ελλείμματα και πολλά ακόμη προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν πολύ πολλούς τομείς της ζωής τους.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, η ζωή ενός ατόμου που πάσχει από σχιζοφρένεια, καθώς και της οικογένειάς του, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Το στρες είναι μεγάλο, όπως επίσης η οικονομική επιβάρυνση, λόγω της φροντίδας των ασθενών, εξαιτίας και των συχνών εισαγωγών στο νοσοκομείο, αλλά και των υποτροπών.

Τα προβλήματα και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας

Γιατί συμβαίνουν τόσο συχνά αυτές οι υποτροπές; Διότι, μεταξύ άλλων, οι ασθενείς δυσκολεύονται με την τήρηση της καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν και η οποία απαιτεί υψηλή συμμόρφωση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 89% των ασθενών με σχιζοφρένεια δεν τηρούν ή τηρούν εν μέρει τη φαρμακευτική αγωγή τους και η μη τήρηση ή η διακοπή της συνεπάγεται πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής μετά από ένα πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο!

Τα νέα είναι, ευτυχώς, αισιόδοξα, αφού η εξέλιξη της φαρμακευτικής έρευνας μας φέρνει σήμερα νέες προοπτικές όσον αφορά τη θεραπεία της νόσου, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής, απαλλαγμένοι από το άγχος της συχνής λήψης της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό είναι, άλλωστε, το ζητούμενο και αυτός είναι ο λόγος που η κυκλοφορία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης επέφερε σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Συμβάλλουν στην τήρηση της θεραπείας, γεγονός πολύ σημαντικό όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Είναι συνεπώς σημαντικό να συνεχιστούν οι έρευνες και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, όπως συμβαίνει άλλωστε με τη δράση της Janssen, της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας του ομίλου Johnson & Johnson.

Πηγή: onmed.gr

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.