ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Βρήκα τον εαυτό μου στα 62 μου»: Η Τζέιν Φόντα σε μια δυνατή εξομολόγηση για το χρόνο και το στυλ

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ «Jane Fonda in Five Acts», η 82χρονη ηθοποιός αφηγήθηκε την ιστορία της ζωής της.

«Βρήκα τον εαυτό μου στα 62 μου»: Η Τζέιν Φόντα σε μια δυνατή εξομολόγηση για το χρόνο και το στυλ

«Βρήκα επιτέλους τον εαυτό μου σε ηλικία 62 ετών, όταν έμεινα χωρίς σύντροφο, σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια»: Έτσι ξεκινάει την αφήγηση της ιστορίας της ζωής της η Τζέιν Φόντα, 82 ετών σήμερα, με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του HBO, «Jane Fonda in Five Acts» («Τζέιν Φόντα σε Πέντε Πράξεις»), στο Harper’s Bazaar. «Στο παρελθόν ήταν οι άντρες της ζωής μου που καθόριζαν το στυλ μου. Πρώτα ο πατέρας μου, μετά οι τρεις σύζυγοί μου – συνολικά τέσσερις άντρες», προσθέτει η ηθοποιός.

Ως παιδί, η Τζέιν ήταν αγοροκόριτσο – παρόλο που η μητέρα της ήθελε να την ντύνει με κορδέλες, εκείνη αγαπούσε τα γουέστερν και θαύμαζε τους καουμπόις, σαν τον πατέρα της. Στην εφηβεία, ωστόσο, έγινε η μεταστροφή μέσα της προς πιο θηλυκά ρούχα.

«Στα 60s, όταν ήμουν παντρεμένη με τον Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, που πριν από εμένα είχε την Μπριζίτ Μπαρντό και την Κατρίν Ντενέβ, ντυνόμουν πολύ σέξι.

»Στα 70s, όταν παντρεύτηκα τον Τομ Χέιντεν, έγινα ακτιβίστρια και, ειλικρινά, δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία στο τι φορούσα.

»Μια δεκαετία μετά, όταν γύριζα τη “Χρυσή Λίμνη”, στεκόμουν μπροστά σε ένα καθρέφτη φτιάχνοντας τα μαλλιά μου και ετοιμαζόμουν για μια σκηνή όταν η Κάθριν Χέπμπορν, που έπαιζε τη μητέρα μου στο φιλμ, με πλησίασε, έπιασε το μάγουλό μου ανάμεσα στα δάχτυλά της και είπε: “Τι σκοπεύεις να κάνεις με αυτό; Αυτό είναι το κουτί σου: έτσι παρουσιάζεσαι στον κόσμο. Πώς θέλεις να είναι αυτό το κουτί;”. Ως 40χρονη γυναίκα, δεν ήξερα τι να της απαντήσω.

»Στο παρελθόν πάντα πίστευα ότι είναι κακό να ασχολούμαι υπερβολικά με την εμφάνισή μου. Αυτό ενόχλησε τη Χέπμπορν, γιατί εκείνη ήταν η πεμπτουσία της αυτογνωσίας. Είχε κατακτήσει το προσωπικό της στυλ και παρέμενε πιστή σε αυτό. Οι λέξεις της άρχισαν να ζυμώνονται μέσα μου κι εγώ άρχισα να καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεσαι τι εικόνα δίνεις».

Έτσι, η Τζέιν Φόντα άρχισε να επενδύει περισσότερο στο στυλ της, να επιλέγει ρούχα που την κολάκευαν και της ταίριαζαν.

Στη δεκαετία του ’80 ερωτεύτηκε τα Armani. Αντιλήφθηκε ότι στυλ δεν είναι μόνο τα ρούχα αλλά και η στάση ζωής. Άρχισε να φτιάχνει περισσότερο τα μαλλιά της και να φοράει μακιγιάζ στην καθημερινότητά της. «Ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα. Έχω μεγάλες, ίσες βλεφαρίδες, έτσι όποτε μπορώ τις κυρτώνω και φοράω μάσκαρα. Διαφορετικά, φοράω γυαλιά ηλίου. Επίσης άρχισα να φοράω ρουζ, γιατί καθώς μεγαλώνεις γίνεσαι πιο χλωμή».

Όταν, ωστόσο, παντρεύτηκε το 1991 τον Τεντ Τέρνερ, για μια ακόμα φορά παραμέλησε το ντύσιμό της. Ιδιαίτερα όταν βρίσκονταν στο ράντσο του, όπου περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους στη φύση, η Τζέιν Φόντα δεν αποχωριζόταν τα ντένιμ.

Στα 65 της, μετά από δεκαπέντε χρόνια απουσίας, αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί ξανά με την υποκριτική.

Ακολουθώντας τη συμβουλή του γιου της, Τρόι Γκάριτι, αποφάσισε να προσλάβει στιλίστρια, την Tanya Gill, που τη βοήθησε να κατακτήσει ένα eclectic στυλ, με έμφαση σε κομμάτια Givenchy, Ferragamo, Balmain, Gucci.

Πλέον, η Τζέιν Φόντα καταλαβαίνει αν κάτι της ταιριάζει «τη στιγμή που το φοράω. Νιώθω όμορφα που βρήκα πλέον τον εαυτό μου. Άργησα, σίγουρα! Από την άλλη, αφού πλέον ζούμε δεκαετίες παραπάνω από τους παππούδες μας, έχει και τα πλεονεκτήματά του το να ζεις την καλύτερη περίοδό σου σε προχωρημένη ηλικία».

Δείτε τη να εξηγεί στην Έλεν Ντε Τζενέρις γιατί θεωρεί «θαύμα» το γεγονός ότι έφτασε τα 80 χρόνια.

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".