ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν μαστογραφία - Ποιες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων αφορά

Καθημερινά γυναίκες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία με SMS.

H ψηφιακή μαστογραφία θα συνταγογραφείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ

Ξεκίνησε από χθες 8 Μαΐου, η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού "Φώφη Γεννηματά". Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45-49 ετών και 70-74 ετών, με το σύνολο των νέων δικαιούχων να ανέρχεται στις 566.494.

Καθημερινά γυναίκες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 45-74 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr)

Η αποστολή του συνόλου των ενημερωτικών SMS για την ηλικιακή ομάδα 45-49, που αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 10 Μαΐου, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους της ηλικιακής ομάδας 70-74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 17/5/2024.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού "Φώφη Γεννηματά" έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ".

Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες.

Η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέσω του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού "Φώφη Γεννηματά" έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες. Από σήμερα το πετυχημένο αυτό πρόγραμμα επεκτείνεται με την αποστολή μηνυμάτων σε γυναίκες 45-49 και 70-74, με στόχο να ενταχθούν ακόμα περισσότερες γυναίκες-δικαιούχοι στο πρόγραμμα προληπτικών και δωρεάν εξετάσεων που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα εξετάσεων πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πολιτών και περισσότερα είδη χρόνιων νοσημάτων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι "για πρώτη φορά η χώρα μας επενδύει στην πρόληψη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες. Θέλω να ζητήσω από όλες τις νέες δικαιούχους να μην αγνοήσουν το SMS που θα λάβουν, αλλά να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή και να κάνουν τις δωρεάν εξετάσεις τους. Η πρόληψη είναι το κλειδί για να κερδίζουμε υγεία και όχι απλά να αποφύγουμε τις συνέπειες της νόσου".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

"Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης για μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, παράλληλα με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο περίθαλψης, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του εθνικής σημασίας στόχου, σημαντική είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια δημόσια Υγεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, στις ανάγκες των γυναικών και των νέων, στις ανάγκες του συνόλου των συμπολιτών μας".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read Next

20 Μαϊ 2024

Η Σιένα Μίλερ με τη 10χρονη κόρη της Μάρλοου: Μαμά και κόρη παραδίδουν μαθήματα κομψότητας

Η Σιένα Μίλερ σε μια ακόμη εξαιρετικά κομψή εμφάνιση μαζί με την κόρη της, Μάρλοου.

20 Μαϊ 2024

Κατερίνα Λέχου: "Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν ήθελα να κάνω παιδιά"

Η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για την παιδεία στη σημερινή εποχή και τον λόγο που δεν έκανε παιδιά.

Περισσότερα από

News

20 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η Κλέλια Ανδριολάτου ήταν μια αληθινή σταρ της Κρουαζέτ

Η εμφάνιση της Κλέλιας Ανδριολάτου, έκλεψε τις εντυπώσεις στις Κάννες.

20 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ με ολόχρυσο φόρεμα του οίκου Louis Vuitton

Η Κέιτ Μπλάνσετ έλαμψε -για μια ακόμη φορά-στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ των Καννών φορώντας ένα εντυπωσιακό φόρεμα του οίκου Louis Vuitton.

20 Μαϊ 2024
20 Μαϊ 2024

Μουσείο Μπενάκη: Τα φαντασμαγορικά κοστούμια από την ταινία Poor Things έρχονται στην Αθήνα

Το Μουσείο Μπενάκη παίρνει τη σκυτάλη από το Barbican Centre του Λονδίνου φιλοξενώντας την έκθεση με τα κοστούμια που κέρδισαν το Όσκαρ.

19 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών: Ο Κέβιν Κόστνερ μας θυμίζει στα 69 του χρόνια γιατί τον ερωτευτήκαμε στα γουέστερν

Με την τελευταία ταινία του "Horizon An American saga: Chapter 1" ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός επιστρέφει στην εποχή της Άγριας Δύσης με μια ταινία που τιμά τις γυναίκες μαχήτριες.

19 Μαϊ 2024

Αθηνά Οικονομάκου: Το εντυπωσιακό δωμάτιο του Μάξιμου και της Σιέννας μοιάζει με παιδικό σταθμό!

Ο τοίχος είναι ζωγραφισμένος με όμορφα χρώματα και απεικονίζει ζωάκια και ήρωες των παραμυθιών όπως είναι η κοκκινοσκουφίτσα.

19 Μαϊ 2024
19 Μαϊ 2024

Τζον Κένεντι Τζούνιορ – Καρολάιν Μπεσέτ Κένεντι:Το πιο υπέροχο και τραγικό ζευγάρι της Αμερικής

Το βιβλίο "Once Upon a Time" που θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαΐου στην Αμερική αναφέρεται στην λαμπερή και καταστροφική γνωριμία του υπέροχου αυτού ζευγαριού με το τραγικό τέλος.

19 Μαϊ 2024

Τζέιν Σέιμουρ: O μεγάλος έρωτας ήρθε στα 73 της έτη- "νόμιζα ότι είχα τελειώσει με τους άντρες"

Η ζωή κρύβει εκπλήξεις και ο έρωτας θα σε βρει όποτε εκείνος θέλει!

19 Μαϊ 2024

H Άντζελα Γκερέκου θα υποδυθεί την πριγκίπισσα Σίσσυ σε νέα παραγωγή

Η Άντζελα Γκερέκου θα παίξει στη θεατρική παράσταση "Sissy in Heaven" στην οποία θα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.