ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ίρβιν Γιάλομ: Ο διάσημος ψυχίατρος παντρεύτηκε ξανά στα 93 του

Ο Ίρβιν Γιάλομ, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική, παντρεύτηκε ξανά στα 93 του. "Η ώριμη αγάπη είναι όταν αγαπάς, όχι όταν αγαπιέσαι", άλλωστε έλεγε ο ίδιος.

Ο Ίρβιν Γιάλομ (Irvin David Yalom, Ουάσινγκτον, 1931-) είναι Αμερικανός ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας.

Γεννημένος στην Ουάσιγκτον στις 13 Ιουνίου 1931 από Εβραίους γονείς, μετανάστες από τη Πολωνία, μεγάλωσε σε φτωχό περιβάλλον, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναναστροφές. Από μικρή κιόλας ηλικία, εκδηλώθηκε η αγάπη του για τη μάθηση μέσα από τις ατέλειωτες ώρες που αφιέρωνε στην ανάγνωση βιβλίων. Αφότου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης το 1956 πήγε για να ολοκληρώσει την πρακτική του στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Μετά από δύο έτη υπό τις υπηρεσίες του στρατού ο Γιάλομ ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Stanford University), αφού πρώτα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο νοσοκομείο Johns Hopkins. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του το 1960.

Ο Ίρβιν Γιάλομ είναι γνωστός για την διδασκαλία του σχετικά με την ομαδική ψυχοθεραπεία και την ανάπτυξη του μοντέλου της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Εντούτοις εκτός από το ακαδημαϊκό του έργο είναι γνωστός για επιστημονικά του βιβλία, άρθρα και μυθιστορήματα.

Ο Ίρβιν Γιάλομ μοιράστηκε μια αγάπη ζωής με τημν Μέριλιν Γιάλομ, συγγραφέας και η ίδια πολλών βιβλίων με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι για 75 χρόνια, εμπνέοντας πάντα ο ένας τον άλλον, μέχρι που εκείνη απεβίωσε το 2019. Μαζί, έγραψαν ένα βιβλίο για τον θάνατο και τη διαδικασία του αποχαιρετισμού το οποίο έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαδικασία πένθους του.

Ο Ίρβιν, ο οποίος έπρεπε να μάθει να ζει χωρίς τη Μέριλιν, έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη. Μερικούς μήνες αργότερα, γνώρισε μια νέα γυναίκα που έμελλε να τον επαναφέρει στη ζωή – τη Γερμανίδα θεραπεύτρια Σακίνο Ματίλντε Στέρνμπεργκ. Μαζί, έγραψαν ένα βιβλίο για τα παιδικά τους τραύματα κι ήταν η αφορμή να έρθουν πιο κοντά. Πρόκειται για έναν ειλικρινή και συγκλονιστικό διάλογο μεταξύ της κόρης ενός Ναζί και του γιου Εβραίων προσφύγων.

Η Σακίνο είναι ψυχοθεραπεύτρια με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε διάφορους τομείς της θεραπείας, της συμβουλευτικής και της διδασκαλίας. Μέχρι πρόσφατα, εργαζόταν στο Βερολίνο στη δική της κλινική και διεθνώς, στο Humaniversity στην Ολλανδία και στο Ισραήλ.

Η ίδια έγραψε σε ανακοίνωσή της για τον γάμο τους: "Στις 11 Ιανουαρίου 2024 παντρεύτηκα έναν υπέροχο άνθρωπο, τον Ίρβιν Γιάλομ.

Η ιστορία της αγάπης μας εξελίχθηκε σε μια περίοδο τριών και πλέον ετών. Γράφουμε μαζί ένα βιβλίο και σιγά σιγά γίναμε φίλοι και η αγάπη μας ο ένας για τον άλλον μεγάλωνε σταθερά σε αυτόν τον πολύ βαθύ και θρεπτικό δεσμό. Δίσταζα για πολύ καιρό να ανακοινώσω τη σύνδεσή μας, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε έμπνευση για πολλούς, να μην εγκαταλείψουμε ποτέ την αγάπη, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος είσαι. Ο Irv είναι 92 ετών, εγώ είμαι 75. Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα μας δοθεί, θα εκτιμήσω κάθε στιγμή του."

Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος έχει μια μεγάλη αγάπη στη ζωή που με συνέπεια δεν εγκαταλείπει.

Εξάλλου ο τίτλος πρόσφατου αυτοβιογραφικού βιβλίου του είναι, "Αυτό είναι η ζωή; Τότε άλλη μια φορά!"

Read Next

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.

27 Απρ 2024

Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξανά μαζί

Μετά από τη διάσημη ταινία "Οι δίδυμοι", το δίδυμο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

27 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Με την αδερφή της στην Κύπρο

Η Ελληνίδα σταρ ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της

27 Απρ 2024

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Οι αναχωρήσεις για προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεκινούν από το Σάββατο και κορυφώνονται στα μέσα της Μ.Εβδομάδας.

27 Απρ 2024

"Ήταν αηδιαστικό": Η Αν Χάθαγουεϊ περιγράφει τη χειρότερη - ίσως - στιγμή που έχει βιώσει σε audition

Το αίτημα του παραγωγού απέναντι στη νεαρή τότε ηθοποιό απαιτούσε, μεταξύ άλλων, με φιληθεί με άλλους δέκα άντρες.

27 Απρ 2024

Σέρρες: Τα "Λαζαράκια" και οι περίτεχνοι σταυροί από φοινικόφυλλα στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες" ή "Λαζαρούδια" είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

27 Απρ 2024

Netflix: Έρχεται το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Εκατό χρόνια μοναξιά"

Το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μας γίνεται τώρα τηλεοπτική σειρά που περιμένουμε εναγωνίως.

26 Απρ 2024

Lifestory: Ο χαρισματικός Γκάρι Όλντμαν και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Γκάρι Όλντμαν.