ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αλέκος Αλεξανδράκης: " Καλή Σαρακοστή" από την θρυλική ταινία του " Συνοικία το Όνειρο"

Η σκηνή του χαρταετού στο φινάλε της κλασικής ταινίας.

αλεκος_αλεξανδρακης

Μία από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες "Συνοικία το όνειρο" είναι μια ελληνική δραματική ταινία του 1961 σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά και πρωταγωνιστές τους Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη.


Παρά τις πολιτικές αντιδράσεις, κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο φωτογραφίας και το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961. Αρχικά, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δόβα απαγόρευσε την προβολή, καθώς εκείνα τα χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθούσε να ανορθώσει την ελληνική οικονομία και να προσελκύσει ξένους τουρίστες και επενδυτές, και θεωρούσε ότι οι σκηνές φτώχειας και εξαθλίωσης που περιείχε κινδύνευαν να τους αποθαρρύνουν.

Μετά την έντονη λογοκρισία, ακολούθησαν διαμαρτυρίες, οπότε και επιτράπηκε η προβολή μιας " πειραγμένης" εκδοχής της και μόνο στα αστικά κέντρα. Ωστόσο, τα υψηλά χρέη οδήγησαν τον Αλέκος Αλεξανδράκη να πουλήσει τα δικαιώματα της ταινίας στους αδελφούς Κουρουνιώτη.

"Την πλήρωσα πάρα πολύ οικονομικά αυτή την ταινία... Ό,τι είχα μαζέψει από τις ταινίες που έκανα τα 'βαλα για να κάνω αυτή την ταινία, γιατί ήθελα να πω αυτά τα πράγματα... Τελικά έγινε αυτή η ταινία, και ύστερα από καιρό που δεν την επιτρέπανε να παιχτεί την επιτρέψανε πετσοκομμένη", δήλωσε ο αείμνηστος ηθοποιός για το έργο του.

Τώρα, ο λογαριασμός του Instagram, Elena's Diary, δημοσίευσε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ταινία και στην λεζάντα έγραψε τα εξής: " Καλή Σαρακοστή: Μια νοσταλγική εικόνα από την σκηνή του χαρταετού στο φινάλε της κλασικής ταινίας "Συνοικία το Όνειρο" σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη,

μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές τον ίδιο τον ηθοποιό, την Αλίκη Γεωργούλη τον Μάνο Κατράκη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. Η ταινία του 1961 απέσπασε το Βραβείο φωτογραφίας και το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961, ωστόσο είχε πέσει θύμα της λογοκρισίας της εποχής και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα για τον Αλεκο Αλεξανδράκη: "Είχε πολλές περιπέτειες αυτό το έργο. Η μοναδική ταινία που έκανα ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Την πλήρωσα ακριβά. Ό,τι χρήματα είχα μαζέψει από τις προηγούμενες ταινίες, τα έβαλα για να κάνω το "Συνοικία το όνειρο". Ήθελα να πω πράγματα" θα έλεγε ο Αλέκος Αλεξανδράκης για την ταινία που σηματοδότησε και τον χωρισμό του από την Αλίκη Γεωργούλη.".


Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024

Η απίστευτη μεταμόρφωση του Μπίλι Ζέιν σε Μάρλον Μπράντο

Όχι, δεν είναι ο Μάρλον Μπράντο που γυρίζει μια νέα ταινία. Είναι ο Μπίλι Ζέιν, που ενσαρκώνει τον μύθο του σινεμά στην επερχόμενη ταινία "Βαλς με τον Μπράντο".

18 Μαϊ 2024
Περισσότερα από

News

18 Μαϊ 2024

Γιώργος Λάνθιμος: Το θερμό πεντάλεπτο χειροκρότημα στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας, στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης είχε στο πλευρό του την λαμπερή πρωταγωνίστριά του, Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και άλλους συντελεστές της ταινίας.

18 Μαϊ 2024

Η Έλενα Κρίστενσεν στα 55 της χρόνια είναι μια ageless θεά

Το θρυλικό μοντέλο των 90s εντυπωσίασε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών.

17 Μαϊ 2024

Τι διαβάζουμε τώρα: 4 μυθιστορήματα που θα πάρεις και στις ανοιξιάτικες αποδράσεις

Η άνοιξη μας χαρίζει νέα φρέσκα βιβλία για να ετοιμάζουμε σιγά σιγά τις βαλίτσες του καλοκαιριού.

17 Μαϊ 2024

Μαριάννα Κιμούλη: Ο Άντονι Χόπκινς, ήταν απίστευτα γενναιόδωρος, ήταν ένας από... εμάς"

Η Μαριάννα Κιμούλη μμίλησε για τους διάσημους γονείς της, για τις "Ψυχοκόρες", αλλά και για την την άγνωστη συνεργασία της με τον Άντονι Χόπκινς

17 Μαϊ 2024

Maestro: Πρεμιέρα χτες για τη 2η σεζόν- αποθεώθηκαν Γουλιώτη, Καβογιάννη, Αλεξίου στο twitter

"Δώστε ενα όσκαρ στη θεάρα" έγραψε τηλεθεατής για τη Μαρία Κακογιάννη στο Twitter.

17 Μαϊ 2024

Ο δισεκατομμυριούχος της Hermès που δίνει την περιουσία στον κηπουρό του

11 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάρει ο τυχερός Μαροκινός κηπουρός του.

17 Μαϊ 2024

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Κυνικός και αμετανόητος ο δράστης μετά το καρτέρι θανάτου - "Της είχα πει ότι θα τη σκότωνα"

"Σκότωσα την γυναίκα μου και δεν το μετανιώνω" λέει ο δράστης για την 40χρονη πρώην σύζυγό του. Την μαχαίρωσε 17 φορές.