ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"142 χρόνια": Ιστορίες προσφύγων και μεταναστών που καταδικάζονται με βαριές ποινές ως διακινητές - Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

"Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που βρίσκονται άδικα -όπως υποστηρίζει- στις ελληνικές φυλακές, καταδικασμένοι ως διακινητές" εξηγεί ο Στέλιος Κούλογλου.

κούλογλου

"Εκατόν σαράντα δύο χρόνια" είναι ποινή φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε στη χώρα μας ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί και ταυτόχρονα είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου στο οποίο πρωταγωνιστεί. Πρόκειται για μία ταινία που προβάλλεται απόψε στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η οποία παρακολουθεί την ιστορία του πρόσφυγα από τη Σομαλία, καθώς και άλλων δύο προσφύγων από το Αφγανιστάν που καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια φυλάκισης ο καθένας. Όλοι τους, βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να κρατήσουν το πηδάλιο του πλοίου, λίγο πριν τη "συνάντησή" τους με την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ο ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, μίλησε για την υπόθεση των τριών προσφύγων, που προσπαθούν να αθωωθούν με την υποστήριξη μιας διεθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης. "Είχα διαβάσει ένα άρθρο στους New York Times που μιλούσε για έναν Σομαλό που βρισκόταν στις φυλακές της Χίου και είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια και αποφάσισα να κάνω μια διεθνή εκστρατεία, συσπειρώνοντας παράλληλα κι άλλους ευρωβουλευτές οι οποίοι θέλησαν να πάρουν μέρος, μια σειρά από δημοσιογράφους, καθώς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, αρχίσαμε και πηγαίναμε από φυλακή σε φυλακή κι από δίκη σε δίκη", αναφέρει ο Στέλιος Κούλογλου.

Η πρώτη τους επίσκεψη έγινε σε φυλακή στη Χίο για τον Μοχάμαντ, όμως εκεί γνώρισαν και τους άλλους δύο ανθρώπους, με τους οποίους επίσης συζήτησαν και παρακολούθησαν τις δίκες τους. "Στην πορεία, επειδή γίνονταν η μία δίκη μετά την άλλη, σκέφτηκα ότι είναι ένα πολύ εύφλεκτο και συνταρακτικό υλικό, που θα έπρεπε να γίνει και ντοκιμαντέρ για να αποτυπωθεί όλη αυτή η εκστρατεία, αλλά κυρίως οι τραγωδίες τις οποίες ζήσαμε από κοντά", αναφέρει ο κ. Κούλογλου.

Μετά από πολύ μεγάλες περιπέτειες και απογοητεύσεις σ' ένα δικαστικό …θρίλερ που κράτησε πάνω από ένα χρόνο, η ομάδα κατάφερε να σώσει μία σειρά από ελάχιστους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που βρίσκονται άδικα -όπως υποστηρίζει- στις ελληνικές φυλακές, καταδικασμένοι ως διακινητές. "Οι πραγματικοί διακινητές εγκαταλείπουν τις βάρκες στο μέσο της διαδρομής και βρίσκουν τον πρώτο άτυχο που θα βρεθεί πιο κοντά στο πηδάλιο και του το δίνουν. Όταν αυτός όταν φτάσει, καταδικάζεται ως διακινητής", εξηγεί ο σκηνοθέτης και συμπληρώνει: "Υπάρχει ένας Νόμος του 2014 που επιβάλλει βαριές ποινές στους λεγόμενους διακινητές, όπου διακινητές θεωρούνται ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν βγάλει χρήματα από αυτήν την ιστορία, που δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους, αλλά απλά άγγιξαν το τιμόνι".

Η ταινία "142 χρόνια" θα κάνει πρεμιέρα απόψε στις 21:30 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ (Βαρβάρα Καζαντζίδου)

Read Next

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Οι αναχωρήσεις για προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεκινούν από το Σάββατο και κορυφώνονται στα μέσα της Μ.Εβδομάδας.

27 Απρ 2024

"Ήταν αηδιαστικό": Η Αν Χάθαγουεϊ περιγράφει τη χειρότερη - ίσως - στιγμή που έχει βιώσει σε audition

Το αίτημα του παραγωγού απέναντι στη νεαρή τότε ηθοποιό απαιτούσε, μεταξύ άλλων, με φιληθεί με άλλους δέκα άντρες.

27 Απρ 2024

Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξανά μαζί

Μετά από τη διάσημη ταινία "Οι δίδυμοι", το δίδυμο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

27 Απρ 2024

Σέρρες: Τα "Λαζαράκια" και οι περίτεχνοι σταυροί από φοινικόφυλλα στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες" ή "Λαζαρούδια" είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

27 Απρ 2024

Netflix: Έρχεται το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Εκατό χρόνια μοναξιά"

Το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μας γίνεται τώρα τηλεοπτική σειρά που περιμένουμε εναγωνίως.

26 Απρ 2024

Lifestory: Ο χαρισματικός Γκάρι Όλντμαν και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Γκάρι Όλντμαν.

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.