ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Paco Rabanne: Ο Ισπανός ζωγράφος Salvador Dali είπε γι΄αυτόν: "Υπάρχουν μόνο δύο ιδιοφυΐες στην Ισπανία: Εγώ και ο Paco Rabanne".

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ισπανοβασκικής καταγωγής, σχεδιαστής διάσημος για τις εκκεντρικές δημιουργίες του και για τα αρώματα που φέρουν την υπογραφή του.

Eκκεντρικό icon της μόδας ο Paco Rabanne κατέκτησε τον κόσμο της μόδας τη δεκαετία του 1960 με τις φουτουριστικές του δημιουργίες και την πρώτη του συλλογή φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από πλαστικό.

Ο Rabanne "ενηλικιώθηκε" ως couturier κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, δημιουργώντας φουτουριστικά ρούχα από σφυρήλατο μέταλλο, χαρτί και εύκαμπτα πλαστικά. Ένας σουρεαλιστής του οποίου τα σχέδια της διαστημικής εποχής και οι αποκαλυπτικές θεωρίες του κόσμου ήταν ανορθόδοξες, ο Rabanne θα μείνει στη μνήμη μαζί με τον Emanuel Ungaro, τον Yves Saint Laurent και τον André Courrèges ως έναν ικανό τεχνίτη που βοήθησε στον εκσυγχρονισμό της υψηλής ραπτικής.

"Δεν με ενδιαφέρει να σχεδιάσω ένα καπέλο, παλτό ή φόρεμα που δεν έχει ξαναγίνει...Το μόνο νέο όριο που έχει απομείνει στη μόδα είναι η εύρεση νέων υλικών".

Ο σχεδιαστής με το παρατσούκλι "Wacko Paco" ισχυριζόταν ότι είχε ζήσει πολλές ζωές και ότι στο παρελθόν ήταν πόρνη στο Παρίσι την εποχή του Λουδοβίκου XV, δολοφόνησε τον Τουταγχαμών και ήταν 75.000 ετών! Επίσης είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη.

Ο Πάκο Ραμπάν γεννήθηκε ως Francisco Rabaneda το 1934 στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός που σκοτώθηκε από τον Φράνκο, ενώ η μητέρα του ήταν η πρώτη μοδίστρα στον οίκο Balenciaga πριν μετακομίσει η οικογένεια στο Παρίσι.

"Manifesto: 12 unwearable dresses in contemporary materials"

Σπούδασε αρχιτεκτονική, αλλά φαίνεται πως η Μόδα έρρεε στο αίμα της οικογένειας. Το 1966, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής με τον ανατρεπτικό τίτλο "Manifesto: 12 unwearable dresses in contemporary materials" φτιαγμένα από πλαστικές λωρίδες και δίσκους που ήταν δεμένοι μεταξύ τους με μεταλλικούς κρίκους. Εκείνη την ημέρα δήλωσε: ''Ποιος νοιάζεται αν κανείς δεν μπορεί να φορέσει τα φορέματά μου; Αποτελούν άποψη''.

Ο Ραμπάν δεν ενδιαφερόταν μόνο να σχεδιάζει ρούχα. Τον ενδιέφερε να είναι επαναστατικός και να αμφισβητεί τις αστικές αντιλήψεις περί μόδας. Πίστευε ότι ήταν ανόητο να εμμένουμε στην αντίληψη ότι μπορούσαμε να φτιάξουμε ρούχα μόνο με ύφασμα. Αντικατέστησε τις βελόνες και την κλωστή με πένσες και δαχτυλίδια και αντικατέστησε το ύφασμα με πλαστικό και μέταλλο! Και γι' αυτό, για την επαναστατική του διάθεση ο Ραμπάν βαφτίστηκε "enfant terrible" της Μόδας!

Εμπνευσμένος από την Ιωάννα της Λωραίνης, δημιούργησε μια πανοπλία για την απελευθερωμένη γυναίκα της δεκαετίας του '60. "Την πρώτη φορά που πήγα σε ένα από τα σόου του, θυμάμαι να λέω: ''Τι συμβαίνει εδώ; Δεν το πιστεύω! Είναι τόσο όμορφο και τόσο διαφορετικό! Φορέματα μονομάχου, μια πανοπλία, ένας πολεμιστής, το νέο αρσενικό!'' θυμάται η Polly Mellen, θρύλος της μόδας και κάποτε συντάκτρια υπό την Diana Vreeland στη Vogue. ''Τα ίδια τα ρούχα ήταν στην αρχή αρκετά βαριά, αλλά όταν τα φορούσες - και έπρεπε να τα δοκιμάσω - ήταν ισορροπημένα με έναν πολύ όμορφο τρόπο, με έναν πολύ μηχανικό- λειτουργικό τρόπο. Ήταν σε θέση να δουλέψει το μέταλλο στο σώμα μιας γυναίκας. Και οι ήχοι που έκαναν αυτά τα φορέματα, με γοήτευσαν''.

Ο Ραμπάν έντυσε διάσημες σταρ της εποχής του, όπως την Όντρεϊ Χέπμπουρν, τη Μία Φάροου, την Μπριζίτ Μπαρντό κ.ά. Η φήμη εκτοξεύτηκε στα ύψη όταν το 1968 σχεδίασε το εμβληματικό ρούχο που φόρεσε η Τζέιν Φόντα ως Barbarella την ομώνυμη ταινία.

Παρά τα avant garde ρούχα του το άρωμα θα γινόταν το οικονομικό θεμέλιο της εταιρίας του. Kυκλοφόρησε το πρώτο του άρωμα Calandre -τη γαλλική λέξη για τη μεταλλική σχάρα των καλοριφέρ- το 1969. Ένα άλλο άρωμα, το Métal, δημιουργήθηκε όπως ανέφεραν "για νεαρές γυναίκες που λατρεύουν τα μεταλλικά αξεσουάρ".

Μετά το κλείσιμο της επιχείρησης λιανικής το 2006 και ενώ τα αρώματα διατηρούσαν θετικές τις πωλήσεις, η εταιρεία Paco Rabanne επέστρεψε με νέα συλλογή ρούχων και ανανεωμένη ματιά το 2011.

"Θα έχω πάντα μια θέση στην ιστορία της μόδας" δήλων ο Rabanne το 2002.

"Είμαι σε όλα τα λεξικά γιατί εισήγαγα νέα υλικά στον κόσμο της μόδας. Το να έχω δημιουργήσει τα πρώτα φορέματα από μέταλλο, χαρτί, χυτό πλαστικό – αυτή είναι η κληρονομιά μου".

Read Next

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

Περισσότερα από

News

05 Μαϊ 2024

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τι την συμβούλευσε η Γκρέις Κέλι όταν την είδε δακρυσμένη στην τουαλέτα

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν μόλις 19 ετών, όταν συνάντησε σε επίσημη εκδήλωση την Πριγκίπισσα του Μονακό. Η Γκρέις Κέλι της είπε τότε μια κουβέντα που σήμερα θα θεωρούσαμε προφητεία.

04 Μαϊ 2024

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την αξέχαστη ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι

04 Μαϊ 2024

"Το μωρό-Χριστός": Μωρό που είχε εγκαταλειφθεί 2 ημερών μεγάλωσε, έγινε αστυνομικός και συνάντησε τώρα τον αστυνομικό που τον έσωσε

"Σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα", είπε ο αστυνομικός Hegedus-Stewart στον συνταξιούχο πλέον αστυνομικό της Ιντιάνα Gene Eyster. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική.

04 Μαϊ 2024

Γυμνασμένος γεμάτος τατουάζ: Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία

O επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει τα μπάνια του.

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.