ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέσπασε "πόλεμος" στη Γαλλία για τον πίνακα της Αναγέννησης του Giuseppe Cesari

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, πήρε θέση στο ζήτημα.

" Πόλεμος" έχει ξεσπάσει στη Γαλλία και άφησε μια δασκάλα να φοβάται για τη ζωή της, αφού έδειξε έναν πίνακα της Αναγέννησης του 17ου αιώνα που απεικονίζει γυμνές γυναίκες σε μαθητές στο μάθημα τέχνης, προκαλώντας παράπονα από μουσουλμάνους γονείς.

Τα μέλη του προσωπικού του Jacques Cartier στο Issou, δυτικά του Παρισιού, αρνήθηκαν να εργαστούν τη Δευτέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης στην συνάδελφο τους που έδειξε το αριστούργημα - "Diana and Actaeon" ( Η Άρτεμις στο λουτρό της και ο Ακταίον) του Ιταλού ζωγράφου Giuseppe Cesari.

Το έργο απεικονίζει μια ιστορία της ελληνικής μυθολογίας στην οποία ο κυνηγός Ακταίος εισβάλλει σε μια τοποθεσία όπου η θεά Άρτεμις και οι νύμφες της κάνουν μπάνιο. Ο πίνακας δείχνει μια γυμνή Άρτεμις και τέσσερις γυμνές γυναίκες συντρόφους και φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Μετά το μάθημα, κυκλοφόρησαν ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατηγορούσαν τη δασκάλα ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια, πυροδοτώντας περαιτέρω την οργή του κόσμου. Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, επισκέφθηκε αυτοπροσώπως το σχολείο και αργότερα είπε ότι οι μαθητές που έκαναν τους ψευδείς ισχυρισμούς θα τιμωρηθούν.

Η κρίση έρχεται αφότου γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε έξι εφήβους για το ρόλο τους στον αποκεφαλισμό της Σάμουελ Πάτι το 2020 έξω από το γυμνάσιο της κοντά στο Παρίσι, αφού βοήθησαν να ταυτοποιηθεί ως ριζοσπαστικός ισλαμιστής.

Η Πάρι, μια 47χρονη δασκάλα ιστορίας και γεωγραφίας, μαχαιρώθηκε και αποκεφαλίστηκε στο προάστιο Conflans-Sainte-Honorine του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2020, μόλις 12 μίλια από το Issou. Οι δάσκαλοι εανησυχούν τώρα ότι θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση, αναφέρουν οι Times.

Την Πέμπτη, "κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος στα γαλλικά, ένας συνάδελφος έδειξε έναν πίνακα του 17ου αιώνα που έδειχνε γυμνές γυναίκες", είπε η Sophie Venetitay, γενική γραμματέας του σωματείου δασκάλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Snes-FSU.

Το όνομα της δασκάλας και οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια σε μουσουλμάνους μαθητές κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν δημοσιεύματα, αυξάνοντας φόβους ότι θα μπορούσε να στοχοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, οι μαθητές φέρεται να κατηγόρησαν τη δασκάλα τους για ρατσισμό - ισχυριζόμενοι ότι έδειξε τον πίνακα ως πρόκληση και ως μέσο για να στοχοποιήσει τους μουσουλμάνους μαθητές της δείχνοντάς τους γυμνές γυναίκες.

Ο πίνακας φέρεται να παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος τέχνης για μαθητές ηλικίας 12 και 13 ετών.

Οι δάσκαλοι είπαν ότι οι μαθητές είχαν παραδεχτεί ότι δημοσίευσαν ψευδής ειδήσεις στο διαδίκτυο, αλλά ήταν πολύ αργά για να καταπνίξουν τον θυμό. "Έχουμε να κάνουμε με εκδικητικούς γονείς που προτιμούν να πιστεύουν τα παιδιά τους παρά εμάς", ανέφεραν σε δήλωσή τους.

"Αισθανόμαστε σαφώς ότι κινδυνεύουμε. Μας υποστηρίζουν οι άμεσοι προϊστάμενοί μας, αλλά όχι από ψηλά", είπε ένας δάσκαλος στους Times. "Αυτή είναι μια πραγματική έκκληση για βοήθεια".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: To look της Μαρίνας Σάττι που ενθουσίασε τους fans της

Το γαλλικό brand που προτίμησε για την εμφάνισή της, στην τελετή έναρξης της Eurovision 2024.

07 Μαϊ 2024

Καταλήψεις για τη Γάζα σε Οξφόρδη kai Κέιμπριτζ

Βρετανοί φοιτητές έστησαν σκηνές στις ιστορικές πανεπιστημιουπόλεις της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Περισσότερα από

News

07 Μαϊ 2024

Met Gala 2024 | Τα ζευγάρια που ξεχώρισαν στο χαλί

To φετινό Met Gala ήταν μια ευκαιρία για να δείξουν το πόσο ταιριαστοί είναι ακόμη και στιλιστικά.

07 Μαϊ 2024

Σταμάτης Φασουλής: Η Άννα Παναγιωτοπούλου, ήταν ο άνθρωπος της ζωής μου. Ό,τι έψαχνα το βρήκα σε εκείνη

"Είναι η μισή μου ζωή και το μισό μου σώμα", εξομολογήθηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας.

07 Μαϊ 2024

No Woman's Land: Σε 11 χρόνια φυλάκισης έπειτα από μυστική δίκη καταδίκασαν 29χρονη στη Σαουδική Αραβία για τα ρούχα και τις αναρτήσεις της

Ασκήθηκε ποινική δίωξη στη Μανάχελ αλ Οτάιμπι, 29 ετών, επειδή πήγε σε καταστήματα χωρίς αμπάγια.

07 Μαϊ 2024

Ο Κιάνου Ριβς υμνεί τη δημιουργικότητα σε νέο ντοκιμαντέρ

"Θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: "Από πού πηγάζει η ανθρώπινη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα;"" είπε ο ίδιος και ο συμπαραγωγός Γκαρντ Χόλινγκερ.

06 Μαϊ 2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αρνείται να σκηνοθετήσει για τον πιο πολύτιμο λόγο

Παρότι έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν, αυτή την περίοδο δεν θέλει να το κάνει.

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.