ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο S.O.S.: Άλλο ο Καρυοθραύστης, και άλλο το Μολυβένιο Στρατιωτάκι!

Γιατί τα μπερδεύουμε όλοι;

Αυτό και αν είναι ερώτηση παγίδα. Ο "Καρυοθραύστης", το έργο για μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι και το "Μολυβένιο Στρατιωτάκι", παραμύθι του μέγιστου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι δύο εντελώς διαφορετικά έργα που στο μυαλό μας, για κάποιο λόγο, γίνονται ένα και τα θεωρούμε και τα δύο χριστουγεννιάτικα ενώ το Μολυβένιο στρατιωτάκι δεν είναι. Ίσως γιατί και τα δύο δίνονται ως δώρα σε παιδιά, ίσως γιατί στη συνέχεια ζωντανεύουν και πραγματοποιούν απίστευτα ταξίδια, ίσως γιατί υπάρχουν στην πλοκή μπαλαρίνες. Ωστόσο, ο Καρυοθραύστης είναι όντως μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, ενώ το Μολυβένιο στρατιωτάκι είναι μια ιστορία αγάπης για κάθε εποχή.

Ο "Καρυοθραύστης"

Ο "Καρυοθραύστης" είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού "Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών" του Ε. Τ. Α. Χόφμαν. Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε για πρώτη φορά στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892.

Σύμφωνα με το παραμύθι του Χόφμαν (που ναι, είναι χριστουγεννιάτικο) την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Νονός Ντρόσελμάγερ εμφανίζεται με δώρα πανέμορφα και μαγικά για τα μικρά βαφτιστήρια του. Κομψές μπαλαρίνες, ένα δέντρο-θαυμάτων, όμορφα βιβλία, ένα εντυπωσιακό κάστρο και μια όμορφη κούκλα καρυοθραύστη. Η Μαίρη ερωτεύεται αυτή τη γοητευτική κούκλα και θέλει να αναλάβει τη φροντίδα της. Ωστόσο, όταν το ρολόι σημαίνει μεσάνυχτα, κάτι απίστευτο συμβαίνει σ' αυτές τις χειροποίητες κούκλες... ζωντανεύουν, η μια μετά την άλλη. Η Μαίρη παρασύρεται σ' ένα απίστευτο ταξίδι με τον Καρυοθραύστη.

Στην εκδοχή του Τσαϊκόφσκι η Μαίρη του παραμυθιού βαφτίζεται Κλάρα που έχει λάβει ως δώρο μια κούκλα καρυοθραύστη. Την παραμονή των Χριστουγέννων, μόλις φύγουν οι καλεσμένοι, η Κλάρα επιστρέφει στο σαλόνι και τότε κάτι μαγικό συμβαίνει: το χριστουγεννιάτικο δέντρο αρχίζει να μεγαλώνει και τα παιχνίδια ζωντανεύουν. Στο μεταξύ στο σπίτι έχουν εισβάλλει ποντίκια και τότε αρχίζει πόλεμος μεταξύ των παιχνιδιών και των ποντικιών. Ο Καρυοθραύστης όμως κατατροπώνει τα ποντίκια και μόλις νικήσει μεταμορφώνεται σε Πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη του μπαλέτου η Κλάρα και ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα παραμυθένιο ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά τελικά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της. Κακό;

"Το μολυβένιο στρατιωτάκι"

Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκθειάσει τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν όπως του πρέπει, γιατί χωρίς εκείνον, δεν θα είχαμε κορυφαίες ιστορίες όπως "Τη Βασίλισσα του Χιονιού", "Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα", "Το ασχημόπαπο", "Τα κόκκινα παπούτσια", "Τη μικρή γοργόνα" και βέβαια το "Μολυβένιο Στρατιωτάκι", μια ιστορία που πραγματικά σού λειώνει την καρδιά.

Κάποτε λοιπόν δωρίζουν σε ένα αγοράκι ένα κουτί με 24 μολυβένια στρατιωτάκια. Μόνο που το κουτί έχει έναν ακόμη μικρό στρατιώτη που τού λείπει ένα πόδι, επειδή δεν έφτασε το υλικό για να φτιάξουν και το άλλο πόδι.

Μόλις το αγοράκι βγάζει τα στρατιωτάκια από το κουτί, το στρατιωτάκι μας βλέπει μια κούκλα- μπαλαρίνα που εκείνη τη στιγμή έχει σηκώσει το ένα της πόδι σε χορευτική φιγούρα και έτσι φαίνεται για μια στιγμή σαν να μην έχει πόδι κι εκείνη. Όταν το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα ένα τερατάκι ξεπήδησε μέσα από ένα κουτί και τον προειδοποίησε να μην γλυκοκοιτάζει την μπαλαρίνα.

Την επόμενη μέρα το στρατιωτάκι βρισκόταν στο περβάζι του παραθύρου και είτε από τα μαγικά του τέρατος είτε από τον άνεμο το στρατιωτάκι βρέθηκε κάτω. Έπειτα άρχισε να βρέχει και τον παρέσυρε το νερό. Δυο παιδιά βρίσκουν το στρατιωτάκι και αποφασίζουν να του φτιάξουν μια βάρκα για να ταξιδέψει για να βρεθεί τελικά στη θάλασσα, όπου ένα ψάρι το τρώει. Και βέβαια, εντελώς μαγικά, όπως συμβαίνει στα παραμύθια το ψάρι καταλήγει στο τραπέζι της οικογένειας του αγοριού.

Όταν η μαγείρισσα ανοίγει λοιπόν το ψάρι, βρίσκουν και το στρατιωτάκι με το ένα πόδι. Θα τον βάλουν λοιπόν και πάλι στο σαλόνι με τα άλλα παιχνίδια. Εκεί θα ξαναδεί την αγάπη του, την μπαλαρίνα. Όμως, ένα από τα αγόρια της οικογένειας θα το αρπάξει και θα το ρίξει στη φωτιά. Όμως εκείνος δεν καταλάβαινε αν καίγεται από τη φωτιά ή από τον έρωτά του για τη χάρτινη μπαλαρίνα. Κι έπειτα ανοίγει ένα παράθυρο και το ρεύμα του αέρα σπρώχνει και την μπαλαρίνα στη φωτιά. Την επόμενη μέρα το πρωί η γυναίκα που καθάριζε θα βρει μια μικρή μολυβένια καρδιά, το μόνο που έχει απομείνει από τον στρατιώτη μας, και μια πούλια από το φόρεμα της μπαλαρίνας.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Μουσείο Ακρόπολης: "Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα"

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα.

Περισσότερα από

News

28 Απρ 2024

Time 100 Gala: Ούμα Θέρμαν, Μάικλ Τζ. Φοξ, Κάιλι Μινόγκ- οι λαμπερές αφίξεις στο εμβληματικό πάρτι

Το πάρτι για τον εορτασμό της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων είναι κάθε χρόνο ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

28 Απρ 2024

Τζον Λένον-Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Οι γιοι τους είναι ολόιδιοι με τους μπαμπάδες και κυκλοφορούν νέο single

Μια νέα συνεργασία Λένον- ΜακΚάρτνεϊ είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς.

27 Απρ 2024

Φούτζι: Οι Ιάπωνες μπλοκάρουν" την θέα του όρους Φούτζι στους τουρίστες

Δραστικά μέτρα λαμβάνει η Ιαπωνία καθώς δεν μπορεί να ανεχτεί πια τις κακές συμπεριφορές.

27 Απρ 2024
27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

27 Απρ 2024

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

27 Απρ 2024

Στέφανος Κορκολής: "Μετά τον καρκίνο πέταξα από τη ζωή μου οτιδήποτε τοξικό"

Ο Στέφανος Κορκολής μίλησε για την περιπέτεια υγείας του, τις αλλαγές που έκανε στη ζωή του και την επιλογή να είσαι ελεύθερος άνθρωπος.

27 Απρ 2024

Αγνώριστη η Αν Χάθαγουεϊ με πολύ κοντά, αγορίστικα μαλλιά

Η ηθοποιός υιοθέτησε ένα εντελώς διαφορετικό, για τα δεδομένα της, hair look.

27 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Η ανανέωση του πλάνου της κηδείας του

Πόσο άρρωστος είναι τελικά ο βασιλιάς Κάρολος και τι συμβαίνει με την επιχείρηση Menai Bridge;