ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γεύση: Τα μυστικά της παραδοσιακής φασολάδας του Πηλίου

Δυο παραδοσιακοί μάγειρες από το Πήλιο μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της πηλιορείτικης φασολάδα. Ένα αχνιστό πιάτο που μοσχοβολάει αρώματα

Το Πήλιο εκτός από την αδιαμφισβήτητη και διαχρονική ομορφιά του έχει καταφέρει να σαγηνεύει τους επισκέπτες του και για πολλούς άλλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και οι υπέροχες γεύσεις που προσφέρει με την εξαιρετική κουζίνα των ντόπιων που αν και πέρασαν εκατοντάδες χρόνια κατάφεραν να φτάσουν ως τις ημέρες μας.

Δεν υπάρχει επισκέπτης του Βουνού των Κενταύρων που να μην έχει γευτεί την παραδοσιακή πηλιορείτικη φασολάδα. Ένα αχνιστό πιάτο που μοσχοβολάει αρώματα από τα προϊόντα της Φύσης που παρέχει η γη του εύφορου βουνού και κάνει τη ντόπια φασολάδα να ξεχωρίζει .

Στο ορεινό Πήλιο δεν υπάρχει ταβέρνα και εστιατόριο που να μη διαθέτει στο μενού του την αξεπέραστη φασολάδα που είναι συνώνυμη του τόπου και απαραίτητη για τον κάθε επισκέπτη.

Στα Χάνια του Πηλίου, τον μικρό οικισμό που βρίσκεται πάνω στο διάσελο-πέρασμα από το δυτικό προς το ανατολικό Πήλιο και μία ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο "Αγριόλευκες" οι ταβέρνες και τα χάνια που κατακλύζονται από κόσμο, κυρίως τον χειμώνα, το κύριο πιάτο που προσφέρουν είναι η φασολάδα και μαζί της το επίσης διάσημο σπετζοφάι του Πηλίου.

Ο Μάνος Κοκκίνης, που διατηρεί παραδοσιακή ταβέρνα στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι "σαν όσπριο βοηθά τον οργανισμό να αντέξει στο κρύο περιβάλλον. Άλλωστε στα Χάνια έχουμε πάντα χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό συνέβαινε από τα παλιά χρόνια όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και οι Πηλιορείτες που μετακινούνταν με τα πόδια ή τα ζώα προς τον Βόλο έπρεπε να περάσουν από εδώ. Είτε διανυκτέρευαν εδώ, είτε όχι οι συνθήκες απαιτούσαν κάτι ζεστό και συνάμα δυναμωτικό και επειδή υπήρχε φτώχεια το καλύτερο φαγητό ήταν η φασολάδα από τις φασολιές που αφθονούσαν στην περιοχή. Έτσι καθιερώθηκε η φασολάδα στο Πήλιο. Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος που να βρίσκεται εδώ, δίπλα από το αναμμένο τζάκι και να μη ζητήσει φασολάδα. Συνήθως μας ζητούν από ένα πιάτο ο καθένας ως πρώτο και μαζί με τη φασολάδα ζητούν άλλοι ατζούγες ή κρεμμύδι και άλλοι παραδοσιακό λουκάνικο ή σπετζοφάι.

Αυτά είναι τα απαραίτητα για να "ανοίξει" η όρεξη. Και αν ο καιρός είναι χιονιάς τότε ζητούν και δεύτερο πιάτο φασολάδας γιατί το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες. Εδώ έχουμε χιόνι σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Κάθε χρόνο καταναλώνουμε τόνους από φασόλια και ξεπερνάμε στο χάνι μας τις πέντε χιλιάδες πιάτα φασολάδας".

Η Όλγα Μεταξογένη, που διατηρεί ταβέρνα στο χωριό Δράκεια μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι "η πηλιορείτικη φασολάδα πέραν της καλής ποιότητας φασολιού απαιτεί και μεράκι. Χρειάζονται λίγα σχετικά υλικά και όλα από τον τόπο μας. Φασόλια, καρότα, σέλινο, καυτερή πιπερίτσα, κρεμμύδι και ντομάτα είναι τα απαραίτητα. Τα "πειραγμένα" πιάτα μπορούν να έχουν χίλια ακόμη πράγματα, αλλά η παραδοσιακή φασολάδα είναι μία. Όταν έξω έχουμε κρύο και χιόνι η φασολάδα φεύγει για όλα τα τραπέζια. Συνοδευτικά μας ζητούν κάτι αλμυρό, συνήθως παστές σαρδέλες, ρέγκα και κρεμμύδι και φυσικά καλό κρασί. Μαζί με αυτά ακολουθούν το σπετζοφάι, το μπουμπάρι, το κότσι και η μοσχαροκεφαλή. Νοστιμιές που δεν τις βρίσκεις εύκολα αλλού".

Το να φτιάξει κάποιος και να γευτεί την παραδοσιακή πηλιορείτικη φασολάδα πρέπει να έχει τα απαραίτητα υλικά και σύμφωνα με την κυρία Φρόσω Χιώτη με καταγωγή από το Πουρί του ανατολικού Πηλίου και εξαιρετική μαγείρισσα όλα ξεκινούν από τα βραστερά φασόλια και η συνταγή είναι απλή.

"Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε ζεστό νερό. Το πρωί τα ξεπλένουμε και αφού τσιγαρίσουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την καυτερή πιπερίτσα, τα καρότα και το σκόρδο, ακολούθως ρίχνουμε τη ντομάτα και το σέλινο, μαζί με το βραστό νερό και ακολουθούν τα φασόλια σε σιγανή φωτιά μέχρις ότου αρχίσουν να μαλακώνουν και φυσικά να χυλώσουν. Συμπληρώνουμε και νερό όποτε αυτό χρειάζεται. Φυσικά βάζουμε αρκετό παρθένο ελαιόλαδο, μυρωδικά όπως ρίγανη και γλυκό μπούκοβο και αλάτι ανάλογα με το πόσο θέλει ο καθένας μας. Η καλύτερη φασολάδα δεν τρώγεται αμέσως, αλλά αφού περάσουν μερικές ώρες και κρυώσει και έχει χυλώσει μέσα στην κατσαρόλα".

Και επειδή ο χειμώνας με τα κρύα και τα χιόνια έφθασε και στο ονειρικό βουνό των Κενταύρων, μία βόλτα στα μοναδικής ομορφιάς χωριά του, θα προσφέρει εξαιρετικές εικόνες αναμνήσεων, ας συμπληρωθούν και από αξέχαστες αναμνήσεις γεύσεων από την παραδοσιακή φασολάδα και όλα τα εξαιρετικής γεύσης προϊόντα που παράγει η πηλιορείτικη γη.

Στο Πήλιο μπορεί κανείς να βρει τα περίφημα φιρίκια του, τα μήλα του, τα κάστανα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα γλυκά του κουταλιού και τόσες άλλες γεύσεις που ενθουσιάζουν.

Πηγή: ΑΠΕ (Ηλίας Παπαδημητρίου)

Read Next

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.

27 Απρ 2024

Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξανά μαζί

Μετά από τη διάσημη ταινία "Οι δίδυμοι", το δίδυμο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

27 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Με την αδερφή της στην Κύπρο

Η Ελληνίδα σταρ ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της

27 Απρ 2024

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Οι αναχωρήσεις για προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεκινούν από το Σάββατο και κορυφώνονται στα μέσα της Μ.Εβδομάδας.

27 Απρ 2024

"Ήταν αηδιαστικό": Η Αν Χάθαγουεϊ περιγράφει τη χειρότερη - ίσως - στιγμή που έχει βιώσει σε audition

Το αίτημα του παραγωγού απέναντι στη νεαρή τότε ηθοποιό απαιτούσε, μεταξύ άλλων, με φιληθεί με άλλους δέκα άντρες.

27 Απρ 2024

Σέρρες: Τα "Λαζαράκια" και οι περίτεχνοι σταυροί από φοινικόφυλλα στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες" ή "Λαζαρούδια" είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

27 Απρ 2024

Netflix: Έρχεται το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Εκατό χρόνια μοναξιά"

Το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μας γίνεται τώρα τηλεοπτική σειρά που περιμένουμε εναγωνίως.

26 Απρ 2024

Lifestory: Ο χαρισματικός Γκάρι Όλντμαν και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Γκάρι Όλντμαν.