ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Αμερικανοί πληρώνουν 200 δολάρια τον μήνα για να βρούν ένα φίλο

Τα χρήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αγοράσεις τα πάντα. Αλλά και την φιλία;

"Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως", έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλερ.

Και οι έρευνες έρχονται να το επιβεβαιώσουν τα σημαντικά της οφέλη. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με ισχυρές φιλίες τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και μάλιστα οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν και καλύτερη σωματική υγεία. Οι ειδικοί μάλιστα μας διαβεβαιώνουν πώς οι συχνές κοινωνικές συναναστροφές μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, περισσότερο από την άσκηση ή τη δίαιτα μόνο.

Τουλάχιστον αυτό αποκάλυψε μία μελέτη που διήρκησε έξι χρόνια και έγινε σε 736 μεσήλικες άνδρες Σουηδούς. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, αυτό που επηρέαζε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανατηφόρου στεφανιαίας νόσου δεν ήταν το πρόσωπο με το οποίο είχαν ερωτική/συντροφική σχέση αλλά οι φιλίες.

Μια άλλη μελέτη από την Αυστραλία η οποία είχε διάρκεια 10 χρόνια, δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν πολλούς φίλους, είχαν και 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης, σε σχέση με εκείνους που είχαν λίγους φίλους. Αντίθετα οι πολλοί συγγενείς και τα παιδιά δεν επηρέασαν καθόλου τα ποσοστά επιβίωσής τους.

Οι Αμερικανοί πληρώνουν 200 δολάρια για λίγη παρέα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, οι μοναχικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους μη μοναχικούς συνομηλίκους τους, καθώς και πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Το πρόβλημα, όπως πολλά παρόμοια, εντοπίστηκε πρώτα στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει παντού: το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι μια νέα επιδημία μαστίζει τον γενικό πληθυσμό· η μοναξιά. Η ακριβής διατύπωση ήταν ότι "όλοι βιώνουν μετρήσιμα επίπεδα μοναξιάς ανά πάσα στιγμή, είτε αυτή σχετίζεται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τη μετακόμιση σε μια νέα πόλη, οικονομικά ή προβλήματα υγείας ή την απομόνωση που συνδέεται με την τηλεργασία".

Δεδομένης λοιπόν της ζήτησης φίλων μια startup από την Καλιφόρνια υπόσχεται ότι μπορεί να δώσει τη λύση. Το Groundfloor, που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο και σύντομα θα ανοίξει και σε μια τοποθεσία στο Λος Αντζελες, είναι ένα κοινωνικό κλαμπ με επίκεντρο τη φιλία. Εκείνο που το ξεχωρίζει από άλλα κλαμπ μόνο για μέλη είναι ότι διατίθεται στην αγορά για όσους αναζητούν τη συμμετοχή σε μια κοινότητα – και όχι αποκλειστικές σχέσεις. Ο συνιδρυτής του Groundfloor, Τζερμέν Ιτζιέχ, ένας Λονδρέζος που ζει στην Καλιφόρνια, εξηγεί στον Guardian ότι το κλαμπ παρέχει χώρους για εργασία (αίθουσες συνεδριάσεων και τηλεφωνικούς θαλάμους), για ευεξία (γυμναστήριο και κύκλους διαλογισμού) και κοινωνικοποίηση. Υπάρχουν βραδιές καραόκε, ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων και εργαστήρια χειροτεχνίας. Και στοχεύει σε ενηλίκους άνω των 30 ετών. "Υπήρχε πάντα ένα πρόβλημα όταν άρχιζες να πλησιάζεις σε αυτό το ηλικιακό εύρος" λέει. "Τότε απομακρυνόμαστε από τα μέρη όπου χτίζαμε κοινότητες, όπως πανεπιστήμια, γραφεία, σχολεία. Μετά τα 20 η ζωή μοιάζει με ένα κοινωνικό καθαρτήριο".

Η λέσχητου Groundfloor, στη γειτονιά Echo Park του Λος Αντζελες, έχει ήδη 2.000 επίδοξα μέλη στη λίστα αναμονής της. Ισως αυτό αντικατοπτρίζει την απομόνωση μιας πόλης με ατελείωτη κίνηση, λίγους πεζούς και τη δική της επιστημονική κλίμακα για τη μοναξιά. Αλλά η λέσχη διατηρεί επίσης τρεις τοποθεσίες στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στις οποίες έχουν προσχωρήσει σχεδόν 1.000 άτομα.

Η συνδρομή στο κλαμπ κοστίζει 200 δολάρια τον μήνα και τα επίδοξα μέλη του δεν υποβάλλονται σε πολλές ερωτήσεις. Η διαδικασία υποβολής αίτησης καταλήγει σε μια βιντεοκλήση. Στόχος των "συνεντευξιαστών" είναι να διαπιστώσουν "εάν οι υποψήφιοι αναγνωρίζουν ότι η οικοδόμηση της κοινότητας απαιτεί κάποια προσπάθεια" λέει ο Ιτζιέχ. "Θέλουμε ανθρώπους που αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις και όχι απλώς να πηγαίνουν σε ένα ωραίο μέρος για να εργαστούν ή να πιουν ένα ποτό". Ο σύλλογος δίνει επίσης προτεραιότητα στη διαφορετικότητα: το 60% των μελών του στο Οκλαντ και το 40% των μελών του στο Σαν Φρανσίσκο είναι έγχρωμοι. Το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να έχουν παρέα δείχνει την ένταση της ανθρώπινης μοναξιάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, οι μοναχικοί άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους μη μοναχικούς συνομηλίκους τους, καθώς και πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Σε μια εποχή που περισσότερο από το ένα τέταρτο των αμερικανικών σπιτιών αποτελούνται από μόνο ένα άτομο –ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο του 1940– η δημιουργία πραγματικής κοινότητας είναι μια αναγκαιότητα. Και για όσους έχουν τα χρήματα, η ανθρώπινη σύνδεση μπορεί να είναι το καλύτερο αγαθό στο οποίο μπορούν να τα ξοδέψουν.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάλη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.