ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δανία: Deligreco, ένα ελληνικό εστιατόριο στην Κοπεγχάγη για απαιτητικούς foodies

Ελληνικές και nordic γεύσεις από τον Θοδωρή Τσίγκα.

Θοδωρής Τσίγκας, σεφ, Δανία

Όταν ο Θοδωρής Τσίγκας σπούδαζε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο ίσως να μην είχε περάσει από το μυαλό του πως η αγάπη που έτρεφε ήδη από εκείνα τα χρόνια για τη μαγειρική και την υψηλή γαστρονομία θα τον οδηγούσε ώς τη... Δανία. Ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη, την πόλη που από ψαροχώρι των Βίκινγκ έχει μετατραπεί σε ισχυρό οικονομικό κέντρο και σε μια γαστρονομική μητρόπολη ήταν αρκετό για να τον πείσει πως εκεί θα μπορούσε να βάλει τα θεμέλια για να χτίσει μια νέα ζωή κάνοντας αυτό που αγαπά.

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια δεκαετία πριν το ταξίδι του Θοδωρή Τσίγκα, ο οποίος έχει καταφέρει να βάλει το Deligreco, το εστιατόριο που δημιούργησε με αγάπη και μεράκι, στον γαστρονικό χάρτη της Κοπεγάχης, της παραμυθένιας πρωτεύουσας της Δανίας που έχει καταστεί προορισμός για απαιτητικούς foodies.

Δανία: Deligreco, ένα ελληνικό εστιατόριο στην Κοπεγχάγη για απαιτητικούς foodies

"Ήρθα εδώ πριν από δέκα χρόνια περίπου. Είχα επισκεφθεί την πόλη νωρίτερα για να δω έναν φίλο, μού άρεσε και αποφάσισα να μείνω κι εγώ εδώ. Είμαι μηχανολόγος μηχανικός αλλά πάντα μου άρεσε η γαστρονομία. Τον ελεύθερό μου χρόνο πήγαινα σε εστιατόρια και δούλευα. Έτσι αποφάσισα να έρθω εδώ και να κάνω αυτό που μ' αρέσει κι έχει σχέση με τη μαγειρική και κρασί" εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Θοδωρής Τσίγκας.

"Ξεκινήσαμε αρχικά ως ελληνικό ντελικατέσεν και με τα χρόνια εξελιχθήκαμε σε εστιατόριο με μια τεράστια συλλογή κρασιών - έχουμε τη μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών κρασιών στη βόρεια Ευρώπη, ενώ εισάγουμε και ελληνικά υλικά σε πολύ υψηλή ποιότητα. Δεν δουλεύουμε με τουριστικά ελληνικά προϊόντα ούτε το μενού μας είναι ένα κλασικό τουριστικό μενού" σημείωσε ο κ. Τσίγκας.

Στην κουζίνα του Deligreco, ο γνωστός σεφ Martin Steininger, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με φημισμένα εστιατόρια όπως το Noma, μαζί με τον ίδιο αναμειγνύουν στοιχεία της ελληνικής με τη nordic κουζίνα, δημιουργώντας πιάτα προς τέρψιν και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου.

"Γενικά μαγειρεύουμε αυτά που θέλουμε και χρησιμοποιούμε κάποια ελληνικά προϊόντα και κάποιες ελληνικές συνταγές χωρίς όμως να είναι τα κλασικά ελληνικά πιάτα που βρίσκεις παντού. Τα έχουμε αναμείξει λίγο με το nordic" επισημαίνει ο κ. Τσίγκας, ο οποίος χρειάστηκε να επενδύσει πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια ώστε να πείσει τους Δανούς ότι η ελληνική κουζίνα ακολουθεί μια πορεία ανάπτυξης και μπορεί να έχει τη δική της συμβολή στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Θοδωρής Τσίγκας, σεφ, Δανία

Η ...ρετσινιά της κακής ρετσίνας και το ξινόμαυρο που αγαπούν οι Δανοί

Προσπάθεια χρειάστηκε και για να αποτινάξει το ελληνικό κρασί τη ...ρετσινιά της κακής χύμα ρετσίνας, με την οποία πολλοί τουρίστες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα έχουν κατά καιρούς συνδυάσει κάποιο ελληνικό γεύμα.

"Το ελληνικό κρασί αντιμετωπίζεται σαν ρετσίνα, όμως εμείς, μετά από δέκα χρόνια που είμαστε εδώ, έχουμε κάποιο σταθερό κοινό που ξέρει ότι έχουμε ελληνικό κρασί ποιοτικό, το οποίο και θα πάρει σε εξαιρετικά καλή τιμή. Όμως και σήμερα βρίσκεις στην Κοπεγχάγη κρασιά αμφιβόλου ποιότητας, που μπορεί να καλύπτουν την επιθυμία του Δανού ή γενικά του Σκανδιναβού για φθηνό ελληνικό κρασί, αλλά δεν δίνουν καμιά υπεραξία στο προϊόν "Ελλάδα"" τόνισε ο κ. Τσίγκας, το εστιατόριο του οποίου διαθέτει πάνω από 250 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.

Όσο για το ποια κρασιά ταιριάζουν στην παλέτα του Δανού, ο ιδιοκτήτης του Deligreco ήταν ξεκάθαρος: "Οι Δανοί πίνουν βαριά κρασιά: από Μπορντώ ή Βουργουνδία αλλά και το Barolo των Ιταλών. Αγαπούν τα πολύ τανικά κρασιά, όπως το Cabernet Sauvignon. Από τα δικά μας, τους πάει πολύ η περιοχή της Νεμέας, ενώ τους αρέσει επίσης πολύ το ξινόμαυρο και το ασύρτικο".

Θοδωρής Τσίγκας, σεφ, Δανία

Αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας και παστές σαρδέλες στα top των προτιμήσεων

Οι πελάτες του Deligreco είναι ηλικίας 35-60 ετών περίπου κι ως επί το πλείστον αγαπούν πολύ την Ελλάδα. "Έχουμε αρκετούς σταθερούς πελάτες κι επειδή τιμολογιακά το φαγητό μας είναι σε πολύ χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της Κοπεγχάγης, προσπαθούμε να το κρατάμε σ' αυτά τα επίπεδα ώστε να έρχονται περισσότερες φορές, αφού οι Δανοί βγαίνουν μια φορά το δεκαπενθήμερο ή μια φορά τον μήνα" επισήμανε ο κ. Τσίγκας.

Όσο για τις προτιμήσεις τους; "Οι Δανοί προτιμούν πάρα πολύ ένα πιάτο με σαρδέλες σαν παστές και το σιγομαγειρεμένο αρνί που μπαίνει πάνω σε πουρέ μελιτζάνας" ανέφερε ο ιδιοκτήτης του Deligreco, επισημαίνοντας πως εκτός από την υψηλής ποιότητας φέτα, στην οποία έχουν ιδιαίτερη αδυναμία, τους αρέσει πολύ -μεταξύ άλλων- το μανούρι αέρος, το καρίκι Τήνου, το λαδοτύρι Ζακύνθου κ.ά.

Θοδωρής Τσίγκας, σεφ, Δανία

Το Nordic Food Manifesto που έκανε την Κοπεγχάγη μια πόλη για foodies

Στους τουριστικούς οδηγούς, στους 10 βασικούς λόγους για να επισκεφθεί κανείς την Κοπεγχάγη είναι και η υψηλή γαστρονομία της, με τα πολλά "μισελενάτα" -και μη- υψηλής ποιότητας εστιατόρια που προσελκύουν foodies από όλο τον κόσμο.

Πώς, όμως, εξηγείται αυτό που πολλοί περιγράφουν ως "σκανδιναβικό θαύμα" στον τομέα της γαστρονομίας; Η απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, βρίσκεται στο Nordic Food Manifesto. "Η αλήθεια είναι ότι η Κοπεγχάγη ίσως είναι το πιο hot μέρος στη γαστρονομία. Έχουν επενδύσει πάρα πολύ όλοι οι Σκανδιναβοί στο nordic κι όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο τουρισμό από foodies που έρχονται εδώ. Αυτό το "σκανδιναβικό θαύμα" δεν στηρίζεται σε 5-10 σεφ και εστιάτορες αλλά από πίσω υπάρχουν κρατικά ινστιτούτα, τα οποία βοηθούν σε ό,τι χρειάζεται. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα είδος τουρισμού. Αποφάσισαν ότι ήθελαν να έχουν γαστρονομικούς τουρίστες, οπότε σκέφτηκαν ότι χρειάζεται μια γαστρονομική κουλτούρα. Έφτιαξαν, λοιπόν, πριν από 10-15 χρόνια ένα μανιφέστο, που λέγεται Nordic Food Manifesto, κάλεσαν 10-20 σεφ που ήταν ελπιδοφόροι εκείνη την εποχή, αυτοί ξεκίνησαν να φτιάχνουν εστιατόρια και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το "nordic φαινόμενο"".

"Το Nordic Food Manifesto δεν λέει κάτι παραπάνω απ' αυτό που λέμε εμείς. Λέει π.χ. ότι πρέπει να τρώμε το φαγητό του τόπου μας. Αυτό το ξέρουμε εμείς 200 χρόνια. Απλώς το προωθούν πολύ ωραία, έχουν μάρκετινγκ κι έχουν αυτό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, το "όλοι μαζί". Υπάρχει, δηλαδή, συγκεκριμένο σχέδιο και στήριξη" εξηγεί ο κ. Τσίγκας, ο οποίος με την επιμονή του στις ποιοτικές πρώτες ύλες και το καλό ελληνικό κρασί έχει καταφέρει να κερδίσει τη (γαστρονομική) ψήφο των Δανών.

Πηγή: ΑΠΕ (Σοφία Παπαδοπούλου), τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το παραπάνω ρεπορτάζ ο κ. Τσίγκας

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.