Όταν είμαστε όλοι μαζί, όλα είναι καλύτερα. Δεν θα έπρεπε επιτέλους να γίνουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι έχουν τη θέση τους κι όλοι είναι ορατοί, μέσα στη ζωή, μέσα στην κοινωνία και όχι απομονωμένοι; Το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους με άνοια.
Στην Ιαπωνία, όπου άνοιξε αυτό το φανταστικό εστιατόριο υπολογίζεται πως έως το 2025 1 στους 5 ανθρώπους θα έχει κάποιας μορφής άνοια, 35 εκ. σε όλο τον κόσμο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για 115 εκ. το 2050. Γιατί λοιπόν να μην ανοίξει ένα εστιατόριο που οι σερβιτόροι του θα σού φέρνουν ό,τι περίπου θυμηθούν από την παραγγελία σου, αν είναι να τούς προσφέρει χαρά και ζωή;
Oνομάζεται "Εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών" , γιατί είναι αυτό ακριβώς: ένα εστιατόριο όπου οι παραγγελίες και οι παραδόσεις μερικές φορές παρεκκλίνουν. Ναι, έχουμε φτάσει σε ένα μέρος όπου οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες έχουν όλοι κάποιο βαθμό γνωστικής διαταραχής.
Το έναυσμα για την έναρξη αυτού του εστιατορίου προήλθε από μια συνάντηση του δημιουργού Shiro Oguni με μια ομαδική εστία όπου ζουν άτομα με άνοια. "Όπως όλοι οι άλλοι, η αντίληψή μου για την άνοια στην αρχή έτεινε προς αρνητικές εικόνες ανθρώπων που ήταν "ριζικά ξεχασιάρηδες" και "άσκοπα περιπλανώμενοι". Αλλά στην πραγματικότητα, μπορούν να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να πλένουν ρούχα, να πηγαίνουν για ψώνια και να κάνουν άλλα 'φυσιολογικά' πράγματα για τον εαυτό τους. Από κοντά, μπορεί να ξεφεύγουν λίγο από την πορεία τους πού και πού, αλλά...".
Μεσημέρι. Η παραγγελία ήταν για μια μπριζόλα, αλλά στην Oguni σερβιρίστηκε ένα πιάτο gyoza αντ' αυτού. "Καθώς όλοι γύρω μου έτρωγαν με τόση ευχαρίστηση, και εγώ ένιωσα αρκετά μπερδεμένος και αναρωτήθηκα αν ίσως ήμουν εγώ αυτός που έκανε λάθος". Ο Oguni σημείωσε: "Γιατί να σηκώνουμε τα φρύδια μας για τη διαφορά μεταξύ της τσιγαριστής μπριζόλας και της gyoza; 'Οπότε πρόκειται για λάθος, καλά, εντάξει. Δεδομένης αυτής της ανοχής, μπορούν όλα να είναι χαλαρά και όμορφα".
Με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων, το "Εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών" είναι πράγματι ένα μέρος όπου συμβαίνουν λάθη. Μια ηλικιωμένη γυναίκα δείχνει στους καλεσμένους της ένα τραπέζι και στη συνέχεια κάθεται μαζί τους. Μια άλλη σερβίρει ζεστό καφέ με καλαμάκι. Ακόμα μια άλλη ηλικιωμένη γυναίκα πασχίζει να στρίψει έναν μεγάλο μύλο πιπεριού, χωρίς να είναι απολύτως σίγουρη ότι το πιπέρι θα πέσει εκεί που θέλει. Όλοι στο τραπέζι μπαίνουν στη διαδικασία να βοηθήσουν, και με κραυγές του τύπου "Τα καταφέραμε!" όλοι συμμετέχουν γελώντας. Ωστόσο, "το εστιατόριο δεν έχει να κάνει με το αν οι παραγγελίες εκτελούνται λάθος ή όχι", σημειώνει ο Oguni. "Το σημαντικό είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που έχουν άνοια".
Παρόλο που πέτυχε ως "εστιατόριο ατελείωτου γέλιου", ο Oguni ανησυχούσε αρχικά για πιθανές επικρίσεις, όπως: "Μην αντιμετωπίζετε την άνοια σαν ένα καρναβαλικό θέαμα!" και "Μην τους κάνετε ρεζίλι!". Αλλά στην πραγματικότητα, όταν οι επισκέπτες βλέπουν τα χαμόγελα των υπαλλήλων με άνοια και τη χαρά που κινητοποιεί τη δουλειά τους, κάποιοι νιώθουν ένα πνεύμα θάρρους, ενώ άλλοι συγκινούνται μέχρι δακρύων.
Και πάντοτε, οι σερβιτόροι λένε: "Είμαι ακόμα ικανός. Αυτό μου έδωσε αυτοπεποίθηση". Η αρνητική εικόνα της άνοιας αντικαταστάθηκε από μια διασκεδαστική, θετική εικόνα. "Το να αποκαλείς κάποιον "Η παράφρων κυρία Whozit" είναι τελείως διαφορετικό από το "Η κυρία Whozit με άνοια". Η άνοια δεν είναι αυτό που είναι ένα άτομο, αλλά απλώς μέρος αυτού που είναι. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Η αλλαγή δεν θα έρθει από τους ίδιους, πρέπει να έρθει από την κοινωνία", παρατηρεί ο Oguni. "Με την καλλιέργεια της ανεκτικότητας, σχεδόν τα πάντα μπορούν να λυθούν. Η εικόνα της 'Cool Japan' συγκεντρώνει πρόσφατα μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά νομίζω ότι η 'Warm Japan' είναι εξίσου σημαντική. Θέλω να προωθήσω μια Ιαπωνία που καλλιεργεί ένα ζεστό, άνετο περιβάλλον, ώστε οι άνθρωποι να επιστρέφουν στο σπίτι τους με χαμόγελα και λάμψη στην καρδιά τους".
Το εστιατόριο λειτούργησε ως pop up για περιορισμένο χρόνο στον χώρο του κινέζικου εστιατορίου "Ryuko".
Πηγή: japan.go.org
Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram