ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ασημίνα Προέδρου: Συνέντευξη με τη σκηνοθέτρια της ταινίας-φαινόμενο "Πίσω από τις θημωνιές"

Η ταινία συγκέντρωσε 17 υποψηφιότητες στα βραβεία Ίρις (τα περισσότερα στην ιστορία του θεσμού), ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τη διεθνή πορεία της.

προεδρου

Ένα τραγικό συμβάν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. Αυτή είναι η σύνοψη της ελληνικής ταινίας της χρονιάς, με τίτλο "Πίσω από τις θημωνιές” σε σκηνοθεσία και σενάριο της Ασημίνας Προέδρου, η οποία μέχρι πρόπερσι δούλευε σε μια κατασκευαστική εταιρεία, καθώς οι αρχικές σπουδές της ήταν στα Οικονομικά.

Φέτος όμως η πρώτη μεγάλου μήκους της ταινία έχει 17 υποψηφιότητες στα βραβεία Ίρις, της ελληνικής ακαδημίας κινηματογράφου, τις περισσότερες στην ιστορία του θεσμού. Επιπλέον η ταινία συναντά το κοινό για 21 συνεχόμενες εβδομάδες στους κινηματογράφους, τώρα πια που άνοιξε ο καιρός και στους θερινούς.

Βρέθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών για την προώθηση της ταινίας ενώ αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σίδνεϋ. Η Ασημίνα Προέδρου μιλάει στο madamefigaro.gr για την θερμή ανταπόκριση του κοινού, για τον λόγο που φτιάχνει ταινίες και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως γυναίκα σκηνοθέτρια.

Πόσο εύκολο ή δυσκολο είναι να γυρίσεις μια ταινία, ειδικά την πρώτη σου μεγάλου μήκους ταινία;

Κάθε ταινία είναι ένας Γολγοθάς. Tο να έχεις την ικανότητα να το κάνεις δε σημαίνει ότι θα τα καταφέρεις. Όταν γυρίζεις μια ταινία, ακροβατείς. Μπορεί να πάνε πάρα πολλά πράγματα καλά και μπορεί ένα να στραβώσει και να έχεις εξαιτίας αυτού πρόβλημα ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Από την άλλη μου αρέσουν πάρα πολύ τα γυρίσματα, τα βρίσκω μαγικά. Η περίοδος των γυρισμάτων είναι μια απίστευτη διαδικασία δημιουργίας, γέννησης. Τα γυρίσματα για το "Πίσω από τις θημωνιές” κράτησαν 33 ημέρες και χρειάστηκαν δύο ταξίδια για να ολοκληρωθούν. 33 ημέρες στη διάρκεια των οποίων είναι ζήτημα αν κοιμάσαι 3-4 ώρες. Υπάρχει μια απίστευτη έκρηξη αδρεναλίνης.

Ως σεναριογράφος έκανες την επιλογή να έχεις τρεις κεντρικούς χαρακτήρες στην ταινία, και μάλιστα να εστιάζεις σε αυτούς τους μέσα από τρεις ιστορίες που αφηγούνται μεν τα ίδια συμβάντα αλλά βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον καθένα ξεχωριστά.

Ναι, ως δημιουργός αποφάσισα ότι οι χαρακτήρες της ταινίας μου δεν είναι ήρωες, δεν είναι άνθρωποι που μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Όπως επίσης ήθελα να δείξω ότι υπάρχει μια κοινωνία που πιέζει αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους. Έχουν βέβαια πάντα το περιθώριο να κάνουν επιλογές, έστω κι αν αυτές είναι δύσκολες. Ο λόγος που τοποθέτησα τη δράση σε μια κλειστή κοινωνία είναι για δείξω ότι αυτή η πίεση είναι εντονότερη εκεί. Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας συμβάλλουν ώστε να αναδεικνύεται ένα πιο ολοκληρωμένο κοινωνικό πλαίσιο. Αυτό με ενδιέφερε, γι’ αυτό τους δούλεψα με μαθηματική ακρίβεια.

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

02 Ιουν 2024

ABBA: Χρίστηκαν Ιππότες από τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας

Ήταν η πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια που απονεμήθηκε ο τίτλος ενώ οι υποψήφιοι είχαν προταθεί από το κοινό και τη σουηδική κυβέρνηση.

02 Ιουν 2024

Mέγκαν & Χάρι: Γιατί έπρεπε να επιστρέψουν δώρα αξίας 7 εκατομμυρίων

Η Mέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι κράτησαν όμως όλα τα δώρα που τους έκαναν στη Νιγηρία.

Περισσότερα από

News

01 Ιουν 2024

Δύο γυναίκες από τη Βρετανία ανακάλυψαν όλους τους τρόπους να ζήσουμε όμορφα μέχρι τα γεράματα

Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν στην οικογένειά τους τις παρακίνησαν να αναζητήσουν τους πιο αποτελεσματικούς επιστημονικούς μηχανισμούς προστασίας.

01 Ιουν 2024

Τζένιφερ Άνιστον για Νικόλ Κίντμαν: "Με βοήθησε στις δυσκολίες που περνούσα"

Για το sisterhood στο Χόλιγουντ μίλησαν οι διάσημες σταρ.

01 Ιουν 2024

Μελίνα Σιδηροπούλου: "Ο αδερφός μου υπέφερε από την ηρωίνη και ήθελε να γλυτώσει"

Η Μελίνα Σιδηροπούλου, η μικρή αδερφή του Παύλου Σιδηρόπουλου μίλησε για την ζωή τους ως παιδιά, αλλά και τον αγώνα που έδωσε με τα ναρκωτικά ο αείμνηστος καλλιτέχνης της ροκ σκηνής μέχρι το τέλος.

01 Ιουν 2024

Ναταλία Τσαλίκη: "'Οταν το παιδί θέλει να τραβήξει το χέρι του, πρέπει να το αφήσεις να χειραγωγηθεί, να ταλαιπωρηθεί, να ψάξει"

Η Ναταλία Τσαλίκη αναφέρθηκε στην απόφασή της να ασχοληθεί με την υποκριτική, αλλά και το πόσο προστατευτικές είναι οι Ελληνίδες μαμάδες απέναντι στα παιδιά τους

01 Ιουν 2024

Λένι Κράβιτζ: "Έχω 9 χρόνια να κάνω σοβαρή σχέση και απέχω πλέον από το σεξ"

"Πειθαρχία" είναι η λέξη στη νέα φάση ζωής του Λένι Κράβιτζ.

01 Ιουν 2024

Βασιλική Ανδρίτσου: "Νιώθω υπερήφανη που κατάφερα να γίνω μαμά στα 46"

Η αγαπημένη ηθοποιός αναφέρθηκε στη μητρότητα και την 5χρονη κόρη της.

01 Ιουν 2024
01 Ιουν 2024

Η μητέρα της Έμμας συνάντησε τη γυναίκα που πήρε την καρδιά της κόρης της: "Σ΄ευχαριστώ που την κρατάς ζωντανή"

Το κορίτσι έχασε τη ζωή του άδικα στη Θεσσαλονίκη όταν ασυνείδητος οδηγός την χτύπησε ενώ εκείνη ήταν πεζή και την εγκατέλειψε. Η μητέρα της όμως αποφάσισε να δωρίσει ζωή σε άλλους.

01 Ιουν 2024

Μαρία Σολωμού σε Μάριο Αθανασίου: "Αν εκλεγείς, θα πάρω μια βαλίτσα και θα σου έρθω στις Βρυξέλλες"

Το πρώην ζευγάρι έκανε μια ωραία κουβέντα για τη ζωή, τη σχέση τους, αλλά και την πολιτική στην εκπομπή της Μαρίας Σολωμού στο You Tube, "Μαρία τη Νύχτα".