ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix μας αποκαλύππτει όλα όσα κάνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Το νέο ντοκιμαντέρ του Buettner στο Netflix, "Live to 100: Secrets of the Blue Zones", αποκαλύππτει όλα όσα κάνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για να παραμένουν υγιείς και ευτυχισμένοι

Στην εποχή μας οι άνθρωποι, περισσότερο από ποτέ, αναζητούν τρόπους για να ζήσουν περισσότερο λέει ο Dan Buettner, συγγραφέας και ειδικός στις μακροβιότερες κοινότητες του κόσμου, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση αυτών των απαντήσεων για περισσότερα από 15 χρόνια.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Buettner στο Netflix, "Live to 100: Secrets of the Blue Zones", έχει τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων που αναζητούν τη μακροζωία. Κατά τη διάρκεια της μίνι-σειράς, ο Buettner ταξιδεύει στις πέντε "Γαλάζιες Ζώνες", στις περιοχές, δηλαδή, με τα υψηλότερα ποσοστά ζωής και το υψηλότερο προσδόκιμο στον κόσμο.

Οι πέντε Γαλάζιες Ζώνες είναι οι εξής:

Οκινάουα, Ιαπωνία

Σαρδηνία, Ιταλία

Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Ικαρία, Ελλάδα

Νικόγια, Κόστα Ρίκα

Αφού ήρθε σε επαφή και μίλησε με τους κατοίκους αυτών των περιοχών και παρατήρησε τις πρακτικές τους, ο Buettner μπόρεσε να βρει κοινά σημεία και στις πέντε Γαλάζιες Ζώνες και να καταλήξει σε τέσσερα πράγματα που κάνει κάθε κοινότητα για να συμβάλει στη μακροζωία της. Σημειώνει μάλιστα ότι "η μεγάλη επιφοίτηση είναι ότι τα ίδια πράγματα που μας βοηθούν να ζήσουμε μια μακρά, υγιή ζωή είναι τα πράγματα που κάνουν τη ζωή να αξίζει να τη ζούμε".

Αναλυτικά τα 4 πράγματα που κάνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για καλή υγεία και ευτυχία είναι:

1. Βρίσκονται κοντά στη φύση

Οι περισσότεροι άνθρωποι των Γαλάζιων Ζωνών δεν βασίζονται στην τεχνολογία για τις μετακινήσεις τους ή για να κάνουν τα πράγματα. Περπατούν από μέρος σε μέρος, κατασκευάζουν πράγματα με τα χέρια ή ασχολούνται με την κηπουρική. Αυτά τα παραδείγματα δραστηριότητας χαμηλής έντασης αποδεικνύονται πιο πολύτιμα από την άσκηση για τους κατοίκους των Γαλάζιων Ζωνών, επειδή έτσι παραμένουν ενεργοί για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους, σημειώνει ο Buettner στο ντοκιμαντέρ.

2. Βλέπουν τα θετικά της ζωής

Οι άνθρωποι στις Γαλάζιες Ζώνες συχνά διατηρούν μια αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή εφαρμόζοντας μία θέση πίστης, είτε θρησκευτική είτε πνευματική. Επίσης, κάνουν παύσεις όταν χρειάζεται και ξεκουράζονται. Αλλά ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στη θετική τους προοπτική είναι η σύνδεσή τους με τον σκοπό τους. Από το "ikigai" στην Οκινάουα έως το "plan de vida" στη Νικόγια, οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών ανακαλύπτουν το πραγματικό τους κάλεσμα και το χρησιμοποιούν ως καύσιμο για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

3. Ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή

Πολλοί άνθρωποι στις Γαλάζιες Ζώνες ακολουθούν διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και βολβούς, όπως οι γλυκοπατάτες. Επίσης, συνήθως στοχεύουν στο να τρώνε με μέτρο και δεν είναι επιρρεπείς στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Επίσης, καθώς αρκετές Γαλάζιες Ζώνες δίνουν προτεραιότητα στην κηπουρική, συχνά τρώνε φρέσκα τρόφιμα κατευθείαν από την πηγή.

4. Προτεραιότητα στην οικογένεια και την κοινωνική επικοινωνία

Οι Γαλάζιες Ζώνες εκτιμούν πρώτα την οικογένεια και συχνά δίνουν προτεραιότητα στο να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους αντί να εργάζονται επιπλέον ώρες. Η συνεργασία είναι επίσης σημαντική γι’ αυτούς: "Οι άνθρωποι στις Γαλάζιες Ζώνες θέτουν τους συντρόφους τους ως προτεραιότητα, καλλιεργούν τις σχέσεις τους και επενδύουν σε αυτές", λέει ο Buettner στο ντοκιμαντέρ. Και διατηρούν ενεργά τον κατάλληλο κοινωνικό κύκλο. "Το να έχεις τους σωστούς φίλους, αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό που βοηθά αυτούς τους ανθρώπους στις Γαλάζιες Ζώνες να κάνουν τα σωστά πράγματα και να αποφεύγουν τα λάθος πράγματα", προσθέτει.

Read Next

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας

27 Απρ 2024

Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξανά μαζί

Μετά από τη διάσημη ταινία "Οι δίδυμοι", το δίδυμο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Με την αδερφή της στην Κύπρο

Η Ελληνίδα σταρ ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της

27 Απρ 2024

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Οι αναχωρήσεις για προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεκινούν από το Σάββατο και κορυφώνονται στα μέσα της Μ.Εβδομάδας.

27 Απρ 2024

"Ήταν αηδιαστικό": Η Αν Χάθαγουεϊ περιγράφει τη χειρότερη - ίσως - στιγμή που έχει βιώσει σε audition

Το αίτημα του παραγωγού απέναντι στη νεαρή τότε ηθοποιό απαιτούσε, μεταξύ άλλων, με φιληθεί με άλλους δέκα άντρες.

27 Απρ 2024

Σέρρες: Τα "Λαζαράκια" και οι περίτεχνοι σταυροί από φοινικόφυλλα στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες" ή "Λαζαρούδια" είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

27 Απρ 2024

Netflix: Έρχεται το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Εκατό χρόνια μοναξιά"

Το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μας γίνεται τώρα τηλεοπτική σειρά που περιμένουμε εναγωνίως.

26 Απρ 2024

Lifestory: Ο χαρισματικός Γκάρι Όλντμαν και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Γκάρι Όλντμαν.

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.