ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ο δύσκολος δρόμος, οι έρωτες και η φιλία του με τον Πολ Νιούμαν

Η ζωή του θρυλικού ηθοποιού θα μπορούσε να γίνει ταινία.

Ένα πραγματικό είδωλο του Χόλυγουντ, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει σφραγίσει για πάντα τον κινηματογράφο με το ταλέντο και τη γοητεία του. Ταινίες όπως το πολιτικό θρίλερ "Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου", στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε τότε με τον Ντάστιν Χόφμαν και υποδυόντουσαν τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, το "Πέρα από την Αφρική" δίπλα στη νεαρή τότε Μέριλ Στριπ, η οποία είχε δηλώσει πολύ αργότερα ότι τον είχε ερωτευτεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, "Τα Καλύτερα μας Χρόνια" με την Μπάρμπρα Στέιζαντ (που και εκείνη τον ερωτεύτηκε), ως τον "Γητευτή των Αλόγων", ο Ρέντφορντ έχει αποδείξει πως είναι ένας χαμαιλέοντας που μπορούσε να παίξει σε οποιοδήποτε είδος και να καθηλώσει τους θεατές.

Ωστόσο, η ζωή του θρύλου δεν υπήρξε ρόδινη. Ο Ρέντφορντ γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1936 στην Καλιφόρνια κι έχει ρίζες από τη Σκωτία, την Αγγλία και την Ιρλανδία. Ο πατέρας του ήταν γαλατάς και δούλευε ασταμάτητα. Όμως, ο θείος του Ντέιβιντ, που ήταν αθλητής και μιλούσε τέσσερις γλώσσες, έγινε για τον Ρόμπερτ πατρική φιγούρα. Ήταν εκείνος πού τον έμαθε μπέιζμπολ και του ενέπνευσε την αγάπη για τα αθλήματα. Όμως, ο Ντέιβιντ πέθανε δυστυχώς στο Λοξεμβούργο, στον στρατό, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε έγινε στόχαστρο των αντιπάλων το 1945.

Ο Ρόμπερτ προσπαθούσε να πνίξει τη θλίψη του στο ποτό και έτσι το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, όπου σπούδαζε, τον απέβαλλε. Μάλιστα, την εποχή που ήταν φοιτητής εργαζόταν και ως σερβιτόρος στο εστιατόριο- μπαρ The Sink, όπου ακόμη υπάρχει η φωτογραφία του. Όταν έφυγε από το πανεπιστήμιο ταξίδεψε για ένα διάστημα στην Ευρώπη και έζησε στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Επιστρέφοντας άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Pratt Institute και ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής στο American Academy of Dramatic Arts, όπου ανακάλυψε το πραγματικό του πάθος και την κλίση του.

Εκείνη την περίοδο ερωτεύτηκε τη Λόλα Βαν Γουάγκενεν, με την οποία απέκτησαν σχεδόν αμέσως τον γιο τους Σκοτ και μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη για να παίξει εκείνος για πρώτη φορά στο Μπρόντγουέι έναν μικρό ρόλο στην παράσταση The Tall.

Λίγο αργότερα θα ερχόταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, η παράσταση Ξυπόλητοι στο Πάρκο, η οποία διασκευάστηκε έπειτα για να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Στην ομώνυμη ταινία ο Ρέντφορντ συμπρωταγωνιστούσε με την Τζέιν Φόντα. Όπως συνήθως και οι υπόλοιπες συμπρωταγωνίστριές του, έτσι και η Φόντα είχε γοητευτεί από εκείνον. "Ήμουν τόσο ερωτευμένη με τον Μπομπ. Δεν συνέβη απολύτως τίποτα μεταξύ μας, αλλά ήταν υπέροχο να τον φιλάς. Ήμουν τρελά ερωτευμένη. Ανυπομονούσα για τις σκηνές που αγκαλιαζόμασταν. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως σε εκείνον δεν άρεσαν καθόλου οι ερωτικές σκηνές". Δεκαετίες αργότερα θα έπαιζαν και πάλι μαζί στην ταινία του Netflix "Our Souls At Night".

Όμως, τον Νοέμβριο του 1959, έμελλε να βιώσει την πρώτη μεγάλη τραγωδία, όταν ο μικρός Σκοτ πέθανε στον ύπνο του, από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ο Ρέντφορντ σπάνια μιλάει για το γεγονός, όμως σε μια συνέντευξή του στο Esquire είχε πει: "ήμουν μόλις 21 ετών και η σύζυγός μου 20. Ξεκινούσαμε τις ζωές μας κι εγώ την καριέρα μου στη Νέα Υόρκη. Και βέβαια ήταν τραυματικό, και ούτε εγώ ξέρω το πώς αποτυπώνεται κάτι τέτοιο μες στον χρόνο. Έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε. Έπρεπε να προχωρήσουμε. Και είχαμε έπειτα και τα παιδιά που ακολούθησαν. Όμως, κάτι τέτοιο ποτέ δεν ξεχνιέται. Εμφανίζεται μάλλον με διάφορους μικρούς τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε."

Έπειτα το ζευγάρι απέκτησε τη Σόνα, τον Τζέιμς και την Έιμι, αν και αργότερα οι γονείς έπρεπε να βιώσουν ακόμα μια τραγική απώλεια, καθώς ο Τζέιμς έφυγε από τη ζωή, από καρκίνο το 2020.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ, γιος
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τον γιο του Τζέιμς, που έφυγε από τη ζωή το 2020.

splash news ideal

H φιλία του με τον Πολ Νιούμαν

Η επόμενη τεράστια επιτυχία του στον κινηματογράφο ήρθε με την ταινία "Οι δύο ληστές" στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Πολ Νιούμαν. Η ταινία γέμισε με 80 εκ. δολάρια τα ταμεία και αποτέλεσε φαινόμενο για την εποχή. Σηματοδότησε όμως και την αρχή μιας σημαντικής φιλίας ανάμεσα στους δύο θρύλους, μια φιλία που κράτησε ως το 2008, ως τον θάνατο δηλαδή του Νιούμαν.

Ο Νιούμαν ήταν εκείνος που στήριξε τον Ρέντφορντ όταν κατέρρευσε ο γάμος του με τη Λόλα, έπειτα από 28 χρόνια. Η φιλία τους σφραγίστηκε όμως και με πολλά αστεία, όπως όταν ο Ρέντφορντ πρόσφερε μια Porsche στον φίλο του για τα 50α του γενέθλια τυλιγμένη με κορδέλα, αλλά χωρίς… μηχανή! Εκείνος με τη σειρά του διέλυσε το αυτοκίνητο και το έστειλε πίσω στον φίλο του. Τέλος, ο Ρόμπερτ έβαλε να κάνουν από τη μάζα ένα μικρό άγαλμα και το άφησε στον κήπο του Νιούμαν.

Οι "Δύο ληστές" καθιέρωσαν τον Ρέντφορντ και ως σύμβολο του σεξ, χαρακτηρισμό που ο ίδιος απεχθανόταν. Μάλιστα ο Ρέντφορντ είχε αρχίσει να δυσφορεί με τα σχόλια για την εξωτερική του εμφάνιση. "Οι διαρκείς αναφορές για την εμφάνισή μου με έκαναν έξαλλο, σαν να με έβαζε κάποιος σε κλουβί" έχει πει ο ηθοποιός. "Λες "όχι, είναι απλώς ένας ηθοποιός". Και μπήκα σε αυτή τη δουλειά για την υποκριτική. Ήταν θέμα τιμής να πείθω ως ηθοποιός. Αλλά αντί για αυτό άκουγα διαρκώς για τα ξανθά μου μαλλιά".

Αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του και ως σκηνοθέτης με την ταινία "Συνηθισμένοι Άνθρωποι", ταινία που κέρδισε 4 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και εκείνο για την καλύτερη σκηνοθεσία. Ενώ συνέχισε ως σκηνοθέτης με τις ταινίες "Το ποτάμι κυλά ανάμεσά μας" και το Quiz Show, που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ταινίας. Το 1981 ίδρυσε το Sundance Resort and Film Institute στη Γιούτα. Στο μεταξύ, συνέχισε να εργάζεται διαρκώς ως ηθοποιός.

Μια δεύτερη ζωή δίπλα στη Σίμπιλ

Μετά το διαζύγιο του με τη Λόλα το 1985 ο Ρόμπερτ αφιέρωσε σχεδόν μια δεκαετία στα παιδιά και στη δουλειά του, πριν προχωρήσει στην προσωπική του ζωή. Το 1996 γνώρισε τη Σίμπιλ Ζάγκαρς, η οποία είναι εικαστικός και κατά 20 χρόνια νεότερή του. Οι δυο τους μοιράζονται το ίδιο πάθος για το περιβάλλον και την προστασία του.

Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Sundance Mountain Resort και εκείνος την κάλεσε μαζί με τους φίλους της σε δείπνο, μόνο που εκείνη δεν είχε καν δει τις ταινίες του. Τι έκανε; Τις νοίκιασε όλες και είδε 15 λεπτά από την καθεμία, δυο μέρες πριν το δείπνο για να μην πάει απροετοίμαστη. Εκείνον τον ενθουσίασε που δεν τον… ήξερε. "Ήταν υπέροχη αρχή για μια σχέση, γιατί ξεκίνησε ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που απλώς συναντήθηκαν και βρήκαν ένα σημείο επαφής, και δεν προέκυψε λόγω της επιτυχίας" είχε πει σε μία σπάνια δήλωση για τη σχέση τους εκείνος. Έκτοτε, το ζευγάρι είναι μαζί. Κι ενώ δεν απέκτησαν παιδί μαζί, η Σίμπιλ έγινε δεύτερη μητέρα για τα παιδιά του Ρέντφορντ από τον πρώτο του γάμο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ, δεύτερη σύζυγος
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η δεύτερη σύζυγός του, Σίμπιλ Ζάγκαρς.

splash news ideal

Σήμερα, ο Ρέντφορντ είναι παππούς επτά εγγονιών και ζει με τη δεύτερη σύζυγό του σε ένα ράντζο στη Γιούτα, έχοντας μια περιουσία που εκτιμάται στα 150 εκ. δολάρια. Όποτε μπορεί η οικογένεια επισκέπτεται το ζευγάρι, ιδίως στα γενέθλια του Ρόμπερτ, που πάντα είναι ήσυχα, όπως ήθελε να είναι και η ζωή του.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!