ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ: "είμαστε τα θύματα" φωνάζει η Φραν Ντρέσερ, Πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών

Η Φραν Ντρέσερ, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του σίριαλ "Νταντά" είναι η Πρόεδρος της ένωσης ηθοποιών SAG-AFTRA και τώρα πρωτοστατεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων για τα Emmy και δύο μήνες μετά την απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ, οι ηθοποιοί ψήφισαν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το SAG-AFTRA, το συνδικάτο του οποίου ηγείται η ηθοποιός Φραν Ντρέσερ, και το οποίο εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ψήφισε υπέρ της απεργίας την Πέμπτη, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο.

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι έχουν ξεκινήσει τη διπλή απεργία τους για πρώτη φορά από το 1960.

"Οι εταιρείες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε ορισμένα θέματα και σε άλλα μας πάγωσαν εντελώς", δήλωσε η ηθοποιός σύμφωνα με την Washington Post. "Μέχρι να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να καταλήγουμε σε συμφωνία".

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας τους είναι η αύξηση των μισθών (και μην σκέφτεστε τις αμοιβές που παίρνουν οι σούπερ σταρ, αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί), πνευματικά δικαιώματα για έργα τους που παίζουν στις πλατφόρμες, όπως και το αίτημα τους να μην αντικατασταθούν στο μέλλον από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μάλιστα, η πρόσφατη πύρινη ομιλία της Ντρέσερ εντυπωσίασε: "Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό, γιατί αυτό που συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει σε όλους τους κλάδους εργασίας, όταν οι εργοδότες βάζουν ως προτεραιότητα τη Wall Street και την απληστία τους και λησμονούν τους κινητήριους μοχλούς της μηχανής. Εμείς είμαστε τα θύματα εν προκειμένω. Θυματοποιούμαστε από μια πολύ άπληστη οντότητα. Έχω σοκαριστεί με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε. Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω πόσο απέχουμε σε τόσο πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια και λένε ότι χάνουν λεφτά δεξιά κι αριστερά όταν δίνουν εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας".

Έτσι, αυτή τη στιγμή "παγώνουν" παραγωγές όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το Gladiator που γυριζόταν στη Μάλτα και το νέο Avatar. Οι ηθοποιοί όχι μόνο απέχουν, αλλά δεν πρόκειται να παρευρεθούν σε επίσημες εκδηλώσεις και πρεμιέρες για την προώθηση των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών στις οποίες συμμετέχουν.

Οι ηθοποιοί Ματ Ντέιμον, Έμιλι Μπλαντ, Φλόρενς Πιου και Σίλιαν Μέρφι αποχώρησαν από την πρεμιέρα της ταινίας Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν, στο Λονδίνο μόλις ανακοινώθηκε η απεργία των ηθοποιών.

Ενώ παράλληλοι ηθοποιοί μεταφέρουν το μήνυμα τους μέσω των social media, όπως η Σίνθια Νίξον του Sex and the City, η Τζέιμι Λι Κέρτις και πολλοί άλλοι.

Πώς απειλούνται οι ηθοποιοί και οι σεναριογάφοι από το ΑΙ

Οι διαδηλώσεις των ηθοποιών θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής έξω από τα κεντρικά γραφεία του Netflix στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις Paramount, Warner Bros και Disney.

Για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα μεγάλα στούντιο έχουν προσφέρει αυτό που αποκαλούν "πρωτοποριακή πρόταση", η οποία θα προστατεύει το ψηφιακό ομοίωμα των ηθοποιών και θα απαιτεί τη συγκατάθεσή τους όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακά αντίγραφα σε παραστάσεις ή γίνονται τροποποιήσεις.

Όμως το συνδικάτο απέρριψε την προσφορά της Ένωσης Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP).

Ο επικεφαλής για τις διαπραγματεύσης της SAG, Duncan Crabtree-Ireland, δήλωσε ότι η πρότασή τους ήταν απαράδεκτη. "Αυτό που προτείνουν είναι να επιτρέπεται να σκανάρουν τους κομπάρσους, οι οποίοι θα πληρώνονται για δουλειά μίας ημέρας μόνο, και ότι η εικόνα τους θα ανήκει έπειτα στην εταιρία παραγωγής, και θα μπορούν να την χρησιμοποιούν όπως θέλουν στην αιωνιότητα" επεσήμανε. Και πρόσθεσε: "αν θεωρείτε πρωτοποριακή την πρότασή σας, ξανασκεφτείτε το".

Η AMPTP με τη σειρά της δήλωσε ότι η απεργία "σίγουρα δεν ήταν το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, καθώς τα στούντιο δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους καλλιτέχνες που δίνουν ζωή στις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες μας".

"Το συνδικάτο επέλεξε δυστυχώς έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες για αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία", προστίθεται στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.